/programok/ide-menjetek-az-unnepen-ha-esik-az-eso/
hirdetés

PROGRAMOK

Ide menjetek az ünnepen, ha esik az eső

Fesztiválok, koncertek, jubileumi előadások, gasztronómiai rendezvények és madárszépségverseny várnak rátok.

Link másolása

hirdetés

Az ünnepi hosszú hétvégére sajnos nem ígérnek túl jó időt, így a szabadtéri programok mellett most olyanokat is ajánlunk nektek, ahová esőben-szélben is érdemes ellátogatni.

Csabai Kolbászfesztivál

Rekorddöntésre készül idén a Csabai Kolbászfesztivál: a négynapos hétvégén zajló rendezvény csúcspontjának számító hagyományos kolbásztöltő versenyre csaknem 600 csapat jelentkezett. A szárazkolbászok nemzetközi versenyére is tucatnyi tétel érkezett már egyebek mellett Erdélyből, Csehországból, Szerbiából és Németországból. A szárazkolbászverseny zsűrizése október 23-án délelőtt lesz a békéscsabai Városi Sportcsarnok melletti területen, ahol a szakmai és a médiazsűri mellett idén közönségzsűri is leadhatja voksát a legjobbnak tartott kolbászokra. Az eredményhirdetést csütörtök délután, a fesztivál hivatalos megnyitója után tartják. Nem marad el az ifjúsági kolbászkészítő verseny sem, amelyen magyar diákok mellett mexikói, thai, japán, német és olasz fiatalok is részt vesznek. A kolbásztöltők egy harmadik versenyen is megmérettethetik magukat: idén is megrendezik a város híres kolbászkészítője tiszteletére a Krajcsó Pál Emlékversenyt. A gasztronómiai programok sorát gazdagítja a vasárnap negyedik alkalommal megrendezett töltöttkáposzta-főző verseny is, amelyen bográcsban kell elkészíteni a hagyományos ételt.

A fesztivál sztárvendége csütörtökön a Csík Zenekar és Lovasi András, a Kiscsillag frontembere lesz, péntek este jubileumi nagykoncertet ad a Tankcsapda, szombaton Fenyő Miklós, majd Korda György és Balázs Klári, vasárnap pedig a Bikini, valamint Varga Viktor és a Varga Banda koncertezik. A fellépők között lesznek a Neoton Família Sztárjai, a Kistehén zenekar, az Irie Maffia, a Punnany Massif, Bangó Margit, Szalai Antal és cigányzenekara és Emilió, a Fatal Error, a Pribojszki Mátyás Band, a Silver zenekar, az Antovszky Band, és Gyergyószentmiklós népszerű együttese, a Bagossy Brothers Company is. A négynapos rendezvényen disznóvágás-bemutatók, családi foglalkozások, bábelőadások, gyermekjátszók, valamint hungarikumokat bemutató, kóstoltató és árusító sátor is várja az érdeklődőket.

hirdetés

Infó: csabaikolbaszfesztival.hu

prCsabai

Gasztronómiai programok a nemzeti parkokban

A magyar nemzeti parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be és várják az érdeklődőket a hosszú hétvégén a tájegységekre jellemző ínyencségekkel, kézműves termékekkel országszerte hét helyszínen. A programhoz kapcsolódva Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán kóstolhattok meg helyben termelt alapanyagokból készült helyi ízeket, termékeket. A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termék védjegyet elnyert árucikkek is gazdagítják, amelyek védett természeti-, vagy Natura 2000 területeken megtermelt, helyi alapanyagok felhasználásával készültek. A védjegyes termékek sorában szörpök, gyümölcslevek, pálinkák, borok, szalámik és kolbászok, lekvárok, mézek, sajtok valamint olyan különlegességek is szerepelnek, mint a füstölt pisztráng, medvehagymás termékek, tökmagolaj és az őrségi dödölle. A speciális ízek mellett kézműves kirakodóvásárok és szakvezetéses túrák is színesítik a programokat.

Infó: naturparkok.hu

prNatur

Egy, a forradalomban megsérült szekrényt állít ki az Iparművészeti Múzeum

Az 1956-os forradalomra emlékezve egy, az októberi harcokban repesztalálatot szenvedett kabinetszekrényt állított ki a hónap műtárgyaként az első emeleti kerengőben az Iparművészeti Múzeum. A bútor különlegessége, hogy a Kilián laktanya körüli harcokban megsérült Iparművészeti Múzeum épületébe "betévedő" repesz roncsolta szét a kabinetszekrény egyik oldalát. Mivel az elmúlt évtizedekben a bútort nem restaurálták, így nem csupán a lövedékek okozta külső és belső sérülések nyomait őrizte meg a mai napig, de fiókjába rejtve a végzetes repeszdarabot is. A műalkotáson közelről tanulmányozható a repesz okozta sérülés és maga a repesz is.

A bútor feltehetően egy bécsi műhelyben készült a 19. század végén. A kínai lakkmunkákat idéző tájképekkel díszített historizáló szekrény, a 18. században egész Európában divatos, úgynevezett chinoiserie tárgyak stílusát követi. A hátoldalára, valamint a kávájának belsejére ragasztott cédulák tanúsága szerint egykor Apponyi Géza gróf földbirtokos és műgyűjtő, Tolna megye főispánja vásárolta a bécsi R. Perl lakberendező cégtől. A későbbiekben a család medinai kúriájának berendezéséhez tartozott, majd annak államosítását követően 1950-ben került az Iparművészeti Múzeumba. A műtárgy a következő hetekben ingyenesen megtekinthető a főépületben, a nemzeti ünnepen pedig az Iparművészeti Múzeum minden kiállítása díjmentesen lesz látogatható.

Infó: imm.hu

Zeneszüret fesztivál Pécsett

A Liszt Ferenc születésnapján kezdődő, október 22. és 26. között immár negyedik alkalommal megrendezett Zeneszüret fesztivál megemlékezik a 20. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségéről, a száz évvel ezelőtt született Fischer Annie zongoraművészről. A háromszoros Kossuth-díjas, kiváló művész emléke előtt a fesztivál mind az öt napján tisztelegnek valamilyen formában. Alakja filmvetítés, portréja kiállítás alkalmával tűnik fel, elkészítik kedvenc ételeit, árverést tartanak relikviáiból, és több koncert előtt neves művészek beszélnek róla a közönségnek. Különlegesnek ígérkezik Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián zongorajátéka.

A művészek pénteken a Kodály Központban a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Rachmaninov Éjszakai virrasztás című, tizenöt tételből álló vesperását "egészítik ki" a tételek közötti két Rachmaninov-darab előadásával. Szombaton a pécsi bazilikában a világhírű Keller Kvartett vezetője, Keller András hegedűjátékkal "fűszerezi" Gyöngyösi Levente orgonajátékát. A koncerten J. S. Bach és W. A. Mozart művei csendülnek fel. A gyermekeket vasárnap a Palatinus Hotel Bartók termébe a Talamba ütőegyüttes koncertjére várják, a Zeneszüret fesztivál zárásaként pedig aznap este a Kodály Központban a Budapesti Fesztiválzenekar szórakoztatja a közönséget.

Infó: zeneszuret.hu

prZeneszur

Három páratlan műkincset mutatnak be az Aquincumi Múzeumban

Kelta emberalakok örök tánca egy sírba rejtett edényen, mesterien megalkotott római kori bronzmécses, valamint a 15. századi itáliai fazekasmesterség remekműve látható az Aquincumi Múzeum kamarakiállításán. A tárlat érdekessége az eredetileg két darabból összeilleszthető, római kori bronzmécses. Bemutatják a kiállításon a kelta művészet remekét, egy olyan kerámiaedényt, amelynek füleit egy férfi és egy női alak alkotja. A lelet a csepeli központi szennyvíztisztító kivitelezése előtti régészeti kutatások során került napvilágra. A tárlat jövő év májusáig látogatható.

Infó: aquincum.hu

Retrotoys LEGO Grand Prix versenyhétvége

Október 25-én és 26-án a gyorsaságé lesz a főszerep a Retrotoys LEGO Grand Prix versenyhétvégéjén. A két napos eseményen a gyerekek saját építésű járgánnyal nevezhetnek be a versenyre, ahol gurító bajnokságon, távirányítós autóvezetésben és a családtagokkal közösen egy izgalmas csapatversenyben is kipróbálhatják magukat. A kixsiket Retrotoys LEGO Játszóház várja. A nagyok autószimulátorokon futhatnak gyors köröket a Rally vagy a Forma-1-es pályán. A program ingyenes.

Infó: Az esemény Facebook-oldala

prLego

Nemzetközi Madárszépségverseny

A városligeti Vajdahunyad várában madárfüttytől hangos madárkarnevállal várnak benneteket. Európa madarászai, immáron 12. alkalommal jönnek össze, hogy kedvenceik szépségét, egy nemzetközi zsűri előtt mérettessék meg. Ezernél is több papagáj, kakadu, ara és egzotikus madár színpompás tollazata verseng majd a közönség és a bírálók kegyeiért. A kiállításon az egyméteres nagy papagájtól, a néhány centiméteres egzotikus díszmadárig, a világ minden kontinenséről származnak majd madarak. A díszmadár szépségversenyre csakúgy, mint általában a szépségversenyekre, a madarakat is felkészítik. Sok esetben kozmetikázzák őket, a tollaikat egyesével, szempilla csipesszel igazítják.

Infó: mezogazdasagimuzeum.hu

prMadar

A magyar operett napja

A legnagyobb operettslágerek, Kálmán Imrétől Lehár Ferencig népszerű szerzők művei hangzanak el a Budapesti Operettszínház pénteki gálaműsorán, a magyar operett napján, amelyen a színház díjait is átadják. Az operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta október 24-én, Lehár Ferenc (1870–1948) halálának és Kálmán Imre (1882-1953) születésének évfordulóján ünneplik a magyar operettet. Hagyomány az is, hogy több kategóriában a magyar operett estéjén adják át a Budapesti Operettszínház elismeréseit. A gálán az évad operettszínészének, valamint az évad musicalszínészének járó elismerést, az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot díjat, a Musica Hungarica Kiadó életműdíját, továbbá az operett nagydíjat adják át. A koncerten népszerű operettszerzők, elsősorban Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb dallamait hallhatjátok.

Infó: operett.hu

prOperett

Jubileumi előadás a Madách Színházban: 200. alkalommal látható a Páratlan páros 2.

Az idei évad első jubileumi előadását tartja szombaton a Madách Színház: 200. alkalommal játsszák a Páratlan páros 2-t. Ray Cooney komédiája ezúttal azonban nem a Madách Színházban, hanem a RaM Colosseumban látható. A Páratlan páros 2-t 2002. május 31-én mutatta be a Madách Színház Szirtes Tamás rendezésében, Debreczeni Júlia fordításában. Az előadás díszlettervezője Götz Béla, jelmeztervezője Ruttka Andrea. A produkcióban Cseke Péter, Szerednyey Béla, Galbenisz Tomasz, Tóth Enikő, valamint Bencze Ilona, illetve Kökényessy Ági játszik. Az előadás végén a színpadon köszöntik a darab szereplőit és alkotóit. A Páratlan páros 1-et 1985. december 31-én mutatták be, idén 29 éve van műsoron, 889-ik alkalommal láthatja a közönség, így a két Páratlan páros-előadást már összesen több mint 1000 alkalommal adták elő.

Infó: madachszinhaz.hu

prParatlan

Zorán koncert a látássérültek javára

A fehér bot világnapja alkalmából a látássérültek javára ad koncertet szombaton Sztevanovity Zorán a Budaörsi Városi Sportcsarnokban. A rendezvény teljes bevétele a Buda-környéki Látássérültek közhasznú Egyesülete tevékenységét támogatja. Az előadó zenekara hosszú évek óta szinte állandó: Horváth Kornél ütőhangszereken játszik, Sipeki Zoltán gitározik, Lattmann Béla basszusgitározik, Gyenge Lajos dobol, Gátos Iván billentyűzik, Orosz Zoltán harmonikázik, Csányi István szaxofonozik, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara pedig vokálozik, valamint színpadra lép Agárdi Szilvia, a Voice felfedezettje is.

Infó: zoran.hu

prZoran

Magyarországi bemutató a Zeneakadémia David Lang-koncertjén

Először hallható Magyarországon David Langnak, a kortárs amerikai zeneszerzés egyik kiemelkedő alakjának A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma vasárnap este a Zeneakadémián. A hangverseny első részében Lang 2002-es, The So-Called Laws of Nature (Az úgynevezett természeti törvények) című ütőhangszeres darabja hangzik el Holló Aurél, Rácz Zoltán, Lajhó Gyula és Janca Dániel előadásában. A Ludwig Wittgenstein egyik mondata által ihletett művet 2006-ban az Amadinda Ütőegyüttes már bemutatta Magyarországon.

Hazai bemutató lesz viszont a New Yorkban élő komponista egy ismertebb darabja, a Carnegie Hall megbízására, a Paul Hillier által vezetett Theatre of Voices énekegyüttes számára írt A kis gyufaárus lány passiója (The Little Match Girl Passion) című oratórium, amelyért Langet 2008-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki. A négy énekesre - és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre - írt kompozíciót a Zeneakadémia nagytermében Károlyi Katalin, Szathmáry Judit, Bubnó Márk és Tóth Péter szólaltatják meg Rácz Zoltán vezényletével.

Infó: zeneakademia.hu

prZeneak

Ha te is szívesen ellátogatnál valamelyik programra, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk