?> /programok/ide-menj-marton-napon/ Ide menj Márton napon! | szmo.hu
hirdetés

PROGRAMOK

Ide menj Márton napon!

Libaételek, újbor kóstolás, kézműves foglalkozások, lánykérés, lúdsimogatás, lúdláb nyomda, lampionos felvonulás.

Link másolása

hirdetés

November 7-8-án az egész ország Márton-napi lázban ég. Nincs olyan vidék, ahol ne kóstolnák meg az új bort és ne ülnének libatort. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat.

liba

Fotó: Huszár Boglárka

Családi kulturális fesztivált rendeznek a budapesti Millenáris parkban

hirdetés

Délelőtt néptáncosok és gólyalábasok közreműködésével avatják fel Magyarország családfáját, majd az Etnofolk színpadon a Tébláb gyermek néptáncegyüttes produkciója után Gryllus Vilmos, a Kolompos, valamint a HoldDalaNap Zenekar muzsikál. A Családi színpadon a Magonc Együttes koncertjét Szalóki Ági, majd az Óbudai Népzene Iskola művésztanárainak és növendékeinek koncertje követi, a napot pedig a Makám Együttes: Holdfényt vetettem című Weöres Sándor versfüzérekből álló lemezbemutató koncertje zárja.

Lesz Míves műhely, Mesterségem címere kalandjáték és Zsonglőr tanoda is. Kitelepül a helyszínre a Magyar Posta Mesepostája is. A Márton napi kézműves és gasztronómiai vásárban kézműves ínyencségek, Márton napjához kötődő borkóstoló és ludas ételek valamint kézműves portékák vására várja a látogatókat. A Komédiás Utcában gólyalábasok, a kecskeméti Tintaló Cirkusz produkciója és még számos interaktív játék szórakoztatja a családokat, emellett a gyerekek személyesen megismerkedhetnek Dörmögő Dömötörrel és Garfielddal is.

marton_sze4

Meglepetés lánykérés és Márton-napi fesztivál lesz a Skanzenben

A kisfarsang szokásait megelevenítve igazi lánykérés tanúi lehetnek azok, akik a hétvégén kilátogatnak a szentendrei Skanzen Szent Márton-napi újborfesztiváljára és libatoros rendezvényére. A különleges esemény előkészületei titokban zajlottak, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására több fiatalember is jelentkezett, hogy a régi hagyományokat felelevenítve kérhesse meg párja kezét. A két leggyorsabb jelentkező nyerte el a lehetőséget, hogy szombaton igazi "falusi" lánykéréssel lepje meg választottját. A ceremóniában részt vesz a Lajta néptáncegyüttes, amely nemcsak "jó beszélőkéjű keresztapát" biztosít, de a jegyajándék elkészítésében is segít.

A Skanzenben az ínycsiklandó libaétkeken, zamatos újborokon és őszi csemegéken túl izgalmas színpadi programok, hagyományidéző foglalatosságok, mesetúrák és kézműves szöszmötölések várják a látogatókat.

Márton-nap

A Márton-nap kisfarsang idejére esik, ami Mihály-naptól Katalin-napig (szeptember 29-től november 25-ig) tart. A kisfarsang a karácsonyt megelőző mulatozás ideje volt, amikor a gazdasági év lezárulását ünnepelték, és minden a vidámságról, a mulatozásról, a szerelembe esésről, a lakodalmakról szólt. A legények ekkor kérték meg a lányok kezét, így még az ősz folyamán megtarthatták a menyegzőt. Azoknak a lányoknak, akik nem keltek el ősszel, már csak tél végén, nagyfarsang idején volt esélyük vőlegényt találni.

A Márton-nap a gazdasági esztendő lezárulásával függött össze, és mivel ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, lakomákat rendeztek, hogy a következő évben bőven ehessenek, ihassanak. "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Ez az újbor fogyasztásának ideje is, hiszen novemberre fejeződik be a must borrá alakulása, ezért a gazdák november 11-én verték csapra az új hordókat, és ekkor került az asztalra - épp a libasült mellé - az úgynevezett libás vagy Márton-bor.

marton_sze2

Borok-Libák-Fűszerek - Márton napi Borfesztivál a Gellértben

Pekingi liba és liba szusi is kóstolható lesz a Gellért Szálló V. Márton napi Borfesztiválján, amely idén Borok-Libák-Fűszerek címmel várja a közönséget. A rendezvénysorozat a csütörtöki "nulladik napon" sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul, melynek során Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatják végig az érdeklődők. A többek között eredeti skót haggist is tartalmazó menüsor előtt Katona Csaba történész tart sörkurzust hatféle tétellel.

Az igazi szenzációnak a szervezők a vasárnapi brunch menüt szánják: a pénteki és szombati előkóstolók után ekkor debütál a világon elsőként a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, illetve a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba szusija és a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása.

Mindkét napon tartanak after party-t is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi, illetve DJ Garami, szombaton pedig a Kiscsillag és az Anima Sound DJ Set zenél.

marton_sze5

Megkezdődnek a Szent Márton-emlékév programjai Szombathelyen

Szombaton a szombathelyi székesegyházban püspöki szentmise keretében nyitják meg hivatalosan a Szent Márton jubileumi emlékév programsorozatát. Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában minden év novemberében számos egyházi és világi rendezvényen emlékeznek meg Európa legnépszerűbb szentjéről.

Szombat délelőtt Szombathely főterén Szent Márton-kirakójáték lesz, valamint a Márton napjához kötődő néphagyományokkal, jóslásokkal, szokásokkal, hiedelmekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A Vasi Skanzenben ismét megrendezik a Szent Márton napi országos nagyvásárt, amelyre az ország szinte minden részéről és külhonból is érkeznek kézművesek és árusok, hogy portékáikat kínálják.

A különböző programok november végéig folytatódnak, ezek között lesz ismeretterjesztő előadás, helytörténeti játék, emléktúra, kórustalálkozó, kiállítás, gasztronómiai bemutató, családi nap, illetve több általános iskola és óvoda is bekapcsolódik az ünneplésbe.

Márton-napi libalakoma lesz Debrecenben egri borokkal

A népi hagyomány szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". A debreceni libalakoma résztvevőinek ettől nem kell tartaniuk: a három napos gasztronómiai parádén összesen 1500 libát tálalnak majd fel a Nagytemplom előtt felállítandó "Márton-napi nagyasztalon". A hagyományokhoz híven Debrecen és Eger közösen rendezi a libalakomát, a hagyományos ételek mellé egri borokat kínálnak majd. Lesz az ünnepi nagyasztalon libatepertő, sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahúsos töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúza pörkölt és libakolbász is.

marton_sze3

Lúdsimogató is lesz Szegeden

Lúdsimogató, lámpáskészítés, gyertyamártás, lúdtollas betűvetés, néptáncelőadás és kézműves foglalkozások: Márton-napon ezek a programok várják a családokat a Móra Ferenc Múzeum játszóházában. A családi játszóházban a Márton-nap népszokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Márton-naphoz rengeteg népszokás és hagyomány kapcsolódott: a legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elbújni, amikor püspökké akarták választani, azonban a ludak gágogásukkal elárulták hollétét. Márton-napon a régi időkben nagy lakomát tartottak – ekkor az asszonyoknak nem volt szabad mosni, főzni, takarítani, mert ez a jószág elpusztulását okozta volna. Ezen a napon fáklyás-lámpásos felvonulásokat tartottak, és a téli időjárásra is következtettek: „Márton napján ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál”.

Bütykölde és lúdláb nyomda Szennán

November 7-én egész nap Márton napi Libaságok, újborkóstoló, Pajta portéka-termelői és kézműves vásár, őszi bütykölő, bábszínház, mesesarok és játékudvar várja a látogatókat. A kitűnő hangulatról a SeptibenD gondoskodik. Márton napon a liba körül forog az élet a múzeumban. A nap folyamán a helyi borászok bemutatják és kínálják az újbort, a vásári forgatagban eladásra kínálják portékáikat a helyi termelők, a látogatók Márton napi ételeket kóstolhatnak. A bütyköldében kézműves foglalkozásokkal várjuk a nagyérdeműt, ahol ki-ki maga elkészítheti saját Márton napi lámpását, játéklibáját, lúdláb nyomdáját. A libalegelőn pedig népi sportjátékokkal várjuk a családokat.

Szalonna Fesztivál és lampionos felvonulás lesz Orfűn

November 6-án az orfűi Márton Nap után 7-én rendezik meg a III. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivált. A Mecsekrákosi templomnál várják az ünneplőket a gyerekek műsorával, melyet lampionos felvonulás követ. A résztvevőket zsíros kenyérrel, forralt borral és forró teával látják vendégül. Aki pedig Márton napi "libás" finomságokat szeretne kóstolni, mindenképpen látogasson el a Mediterrán Étterembe a Mediterrán Gourmet liba- és újbor napokra november 13-15. között. A III. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál szombat reggel 7 órakor kezdődik az előkészületekkel, amelyet 8 és 16 óra között az ételkészítés követ. A zsűrizés 13 órától veszi kezdetét, az eredményhirdetésre pedig 17 órakor kerül sor.

marton_sze

Fotók: Skanzen

Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

Libalakoma és az újbor megízlelése után vigasságok várnak mindenkit. A Népi Ízőrző Lovagrend konyhája egész nap kínálja majd a libából készült fogásokat, de az előételről már közvetlenül bejáratunknál gondoskodnak. Minden érkezőt kóstolóval, tehát libazsíros kenyérrel, libatepertővel és egy kis újborral fogadnak. A főtéren kádárbemutató, gasztroudvar (libából készült mesterfogások mellett kemencében sült tökkel és krumplival, forralt borral és gyógyteákkal is készül).

Ha te is szívesen elmennél ezekre a programokra, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk