hirdetés

PROGRAMOK

Húsvét a Várban

Ma késő estig vár benneteket a Budavári Húsvéti Sokadalom. Az elképzelés jó, még élő állaltot simogathattok a népi játszóházban, több színpadon szól a zene, és óriási a kirakodóvásár. Az időjárás azonban megnehezíti az élvezeteket, öltözzetek melegen és igyatok a helyszínen pálinkát, és forró italokat!

Link másolása

hirdetés

Ma késő estig vár benneteket a Budavári Húsvéti Sokadalom. Az elképzelés jó, még élő állatot is simogathattok a népi játszóházban, több színpadon szól a zene, és óriási a kirakodóvásár. Az időjárás azonban megnehezíti az élvezeteket, öltözzetek melegen, igyatok a helyszínen pálinkát, és forró italokat!

Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel

Igazi húsvéti hangulat költözött a Budavári Palotába. A Kolduskapun belépve, a Hunyadi udvarban találjátok a népi játszóházat, ahol olyan egyedi tárgyakkal találkozhattok, mint az egetverő-körhinta, ami egy relaxációs játék, vagy a kozmikus kerámia-tojás.

A gyerekeket kreatív feladatsor - gyertyaöntés, lepénysütés -, és különböző ügyességi próbák várják. A Tündérkertnek nevezett területen beöltözött játékmesterek foglalkoznak a versenyzőkkel.

hirdetés

A kézműves-sátorban többek között gyöngyből, papírból, sólisztgyurmából készíthetnek a kicsik húsvéti dekorációkat, homokból festhetnek képet, utóbbiért külön kell fizetni. A kép ára kerettel együtt 1500 Ft.

Tyúkkal, nyuszival és báránnyal is találkozhattok. A bárány nagyon aranyos, bár kérdés, hogy ő mennyire örül a nagy népszerűségnek. A pónilovakon pedig lehet menni pár kört, az élő körhintán való részvétel 600 Ft-ba kerül. A legfőbb látványosság pedig a faragott világfa.

A felállított virágkapun átlépve tárulkozik elétek az igazi vásári forgatag. A kínálat a Mesterségek Ünnepére hajaz, csak kevesebb a kiállító. Van itt minden, ami kell: ruhák, ékszerek, kiegészítők, játékok, lakáskellékek, sőt, növények is.

Az árusok többsége vidékről érkezett, a fafestő bácsika Kézdivásárhelyről kerekedett fel, és amint megtudtuk tőle, sokkal jobb időre számított, de keményen állja a kellemetlen időjárást ő is, és a többiek is.


A gasztrokínálat a legbőségesebb: főtt és hideg ételekből egyaránt nagy a választék. Számunkra az egyik legszimpatikusabb a bejárathoz viszonylag közel eső sajtszekció, ahol hazai kézműves sajtokat árulnak elérhető áron. Az ízesített gomolyákon keresztül, az érlelt sajtokon át, a kókuszos-vörösáfonyás ordalabdáig itt minden van.

Elkülönülve, a Savoyai teraszon is találtok egy sajtárust, ő boros és sörös sajtot is kínál, de árfekvésében a határ a csillagos ég. Míg a hagyományos sajtosoknál a legmagasabb ár 5500 Ft 1 kg sajt, addig ott 9600 Ft-nál kezdődik.

Meleg ételt a fesztiválokra szakosodott árusok kínálnak, több ponton is. A sült kolbász 1500 Ft-ba kerül, egy szelet flekkenért 1800 Ft-ot kérnek, a helyben grillezett bárányból viszont 1200 Ft-ba kerül 10 dkg, a hagyományos köreteknek 600 Ft az ára, míg a görög salátának, grill zöldségnek 1200 Ft. Ez bőven veri az éttermi árakat, de a külföldi turisták így is szívesen vásárolnak.

Házi rétest, kürtőskalácsot, és kenyérlángost is több helyen vásárolhattok. A kalács nagysága és ára változó, van ahol a kisebb darab többe kerül, mint máshol az óriás. A színes, aszalt gyümölcsök felhozatala is bőséges. Szemre nagyon gusztusosak, de a körülményekhez képest is drágák, 11000 Ft egy kg.

A sorok között kissé erőltetetten jópofa, bigámiát hirdető mobil perecárus szaladgál, hol a társával, hol külön. A szövegét leszámítva, sajnos a perec is száraz. Az időjárásra való tekintettel a forró italok és a pálinka a sláger, a fesztivál egész területén van rá lehetőség, hogy ilyen módon melegítsétek magatokat, sőt a szervezők kifejezetten buzdítanak erre benneteket.

A óriási szél ellenére mi nem tudtuk megállni és megkóstoltuk a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzde friss barnasörét, az íze remek, és az ára is kedvező. Nekik ez volt az első kitelepülésük, reméljük találkozunk velük máskor is.

Két színpad is van, ahol zsonglőrök, táncosok, mesemondók, híres zenészek produkcióit láthatjátok. A Garabonciás színpadot jobban éri a napfény, ellenben a Savoyai teraszon jóval hidegebb van, így az előadóknak és a közönségnek is nagyobb kihívás a műsorok élvezete. A Savoyai teraszon megcsodálhatjátok az életfát.

A napok tematikusak, ma vízbevető hétfőt ünnepelhetünk! Az eseményt nagyon jó elképzelésnek tartjuk, sajnáljuk, hogy az idő nem kedvezett.

Reméljük, hogy jövőre melegebb lesz, és azt is, hogy a korlátokat nem ismerő árusok az itthon élőkre is gondolnak, nem csak a japán turistákra. Ennek ellenére azt mondjuk, hogy öltözzetek melegen, és látogassatok ki pár órára.

Ma este hivatalosan 23 h-kor zárul a rendezvény.

A belépő: 1600 Ft

2012. április 09. Vízbevető hétfő

Savoyai Színpad – Savoyai terasz

10.00 Csillagszeműek Táncegyüttes

11.00 KOLOMPOS koncert

12.30 Őcsényi Hagyományőrzők Sárközből, kísér a Csurgó zenekar

13.30 Magyar Tekerőzenekar

15.00 Szalóki Ági és zenekara

17.00 GHYMES koncert

18.30 Sic Transit koncert

20.00 Besh o droM koncert

Garabonciás Színpad – Hunyadi udvar

10.00 Lábita Bábszínház

12.00 Törökbálinti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

14.00 Csurgó Zenekar gyerekműsora

15.30 Budavári Húsvéti Mesés Séta

17.00 Borra – Való koncert

20.30 TATROS Táncház

Ha szereted a fesztiválokat, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: