hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Hungarikum Hétvége a várban

Először mutatkozik be a világon mind a 41 hungarikum egy helyen. Megnéztük, mutatjuk milyen!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. július 22.

hirdetés

A tegnap a Budai Várban megnyílt Hungarikum Fesztivál keretein belül megismerhetjük az összes hivatalosan hungarikumnak nyilvánított tárgyunkat, ételünket, táncunkat, szellemi értékünket és egyéb termékünket, amik világszerte ismertek, és világszerte Magyarok.

HungaricumFestival_BB_layout_OK

A fesztivált kalocsai tánccal nyitották meg, majd a megnyitóbeszéden elhangzott, hogy a hungarikumokról szóló törvény olyan, mintha a Gesta Hungarorum, a magyarok cselekedeteiről szóló munka folytatása lenne.

Egyfajta harmadik kötet, amelynek a szerzője az egész magyar nemzet, azok a magyarok, akik a világ bármely pontján maradandót alkottak, és hogy hamarosan a vizsolyi biblia, a szerencsi csokoládé és az erdélyi kürtős kalács is felkerülhet a listára.

hirdetés

_DSC0606

_DSC0613

_DSC0619

_DSC0622

A fesztivál utcáit járva számtalan (illetve számszerint: 41) dolgot kóstolhatunk, nézhetünk meg, próbálhatjuk ki.

Jelen vannak természetesen a Herz és Pick szalámik, a csabai-gyulai kolbászlegendák, a Karcagi birkapörkölt, ihatunk szódát egy százéves, kézzel operáló szódagépből, és megkóstolhatjuk, mit tud a magyar kihozni a libából (töpörtyűs, házicipós, savanyú káposztás libaburger).

Emellett olyan érdekességek is felfedezhetőek, amik egyéb hungarikumokból készülnek, például a paprikás vagy barackpálinkás fagyi. Természetesen a kalocsai paprika is képviselteti magát, csakúgy mint a Tokaji aszú.

Viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy hungarikumaink közé tartozik például a solymászat is, amit akár el is sajátíthatunk a fesztiválon vasárnapig. De ott van a Kassai táncmódszer, a Puskás életmű vagy a 100 tagú cigányzenekar.

_DSC0599

_DSC0600

_DSC0602

_DSC0607

_DSC0617

_DSC0625

A legújabb, és egyik legérdekesebb hungarikum, a Kürt akadémia adatmentő egysége, akik szintén megjelentek a fesztiválon és nem is akárhogy.

Egy a mind a 41 hungarikumot ábrázoló adathordozót megégettek, majd vízbe dobtak, és azt ígérték a fesztivál végére helyreállítják a képeket. Ez valószínűleg a leghasznosabb magyar találmány lehet a számítógép centrikus jövőben.

Hungarikum Hétvége

2014. július 24-27.

Budai Vár

Részletekért katt IDE.

A Magyar Ízek Alapítvány egy kutatást végzett, miszerint a megkérdezettek 70%-a nem tud felsorolni három hungarikumnál többet.

Ti mennyit tudtok? Na ugye. Irány a vár vasárnapig!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk