/programok/hires-emberek-relikviai-a-magyar-kultura-napjan/
hirdetés

PROGRAMOK

Híres emberek relikviái a magyar kultúra napján

Kodály Zoltán metronómja, a Karinthyak írógépe, Cseh Tamás magnója is látható, de számos más program közül is választhattok.
Link másolása

hirdetés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Számos programból választhattok, ezekből csemegéztünk nektek:

Ingyenesen látogatható kiállításokkal várja a közönséget a Várkert Bazár csütörtökön, amely nemcsak a magyar kultúra napja, de Ybl Miklós halálának évfordulója is. A Várkert Bazárt lezáró Testőr Palotában és az úgynevezett Déli Palotákban látható két kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni.

MKNvarkertHuszarBoglarka

hirdetés

Fotó: Huszár Boglárka

A Lánchíd utcai Testőr Palota termeiben Kárpáti Tamás Világörökség - magyar örökség: Hungarikonok című kiállítása több mint száz hírességhez kötődő relikviát vonultat fel kortárs művészeti alkotásokba ágyazva. A tárgyak között megtalálható Barcsay Jenő ecsete, Overdose patkója, Kodály Zoltán metronómja, a Karinthyak írógépe, Cseh Tamás Mambo magnója és Karafiáth Orsolya parókája is. A magyar vonatkozású emlékek mellett több kivételes külföldi személyiség relikviái is szerepelnek, így többek között John Lennon selyemsálja, Jirí Menzel pulóvere, Frida Kahlo ecsetje és Tony Curtis festménye is.

A budapesti Nemzeti Színházban a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a magyar kultúra napján. A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate Vegyeskara és a Nemzeti Színház produkciói láthatók.

MKNNemzeti

Az Erzsébetligeti Színházban (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/B.) szintén a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan nyílik meg az egyik legemblematikusabb magyar portré- és divatfotós, Szipál Martin legújabb életmű-kiállítása. A művész 1956 után 40 évig Amerikában élt, ünnepelt hollywoodi sztárok fotósa volt. Interjúnkat a közeljövőben olvashatjátok vele. Részletekért KATT IDE.

Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertben az itt forgatott filmeket idézik meg A Pál utcai fiúktól az Abigélen keresztül a Zenélő malomig, amelynek egyik helyszíne, a felújított vízimalom ma a kert egyik látványossága. De itt forgatták a Halálos tavasz, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok, a Palacsintás király, a Psyché és a Csontváry egyes jeleneteit is. A séta során felidézik a kert 200 éves történetének legfontosabb pillanatait, meghatározó alakjait is.

MKNVacratot

A budai Várban ma nyílik meg a Cseh Tamás Archívum, este pedig Szevasz Tamás! címmel emlékkoncertet tartanak a legendás énekes-dalszerző pályatársai a Kolibri Színházban.

MKNCsehTamas

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Széchenyi térről nyíló fotókiállítása bő 150 évet ölel fel a legendás tér történelméből. A rendkívüli események mellett az átlagos hétköznapokat is bemutatják: a századfordulón korzózó kalapos hölgyeket és urakat, a Széchenyi tér piacán árusító kofákat, a május 1-jei felvonuláskor léggömböt vásároló elvtársnőt vagy a Városháza előtt sorakozó szocialista autócsodákat.

MKNSzeged

A Velemér-völgyi fazekasság múltját és jelenét mutatja be a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállítás a Hagyományok Házában, a tárlatot csütörtökön nyitják meg a közönség előtt. A kiállítás mellett ezen a napon adják át a Hagyományok Házának új részlegét, a Nyitott Műhelyt is. A műhely célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, így nyújtva mélyebb betekintést a kortárs népművészek munkájába.

MKNhagyomanyok

Siófokon a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet könyvtárában csütörtökön az öt évvel ezelőtt elhunyt énekes, Cseh Tamás életművét ismerhetik meg az érdeklődők Hanák Gábornak, a Cseh Tamás Archívum vezetőjének kalauzolásával, a Kálmán Imre Kulturális Központban pedig Mozart, Schubert és Chopin műveiből játszik Érdi Tamás zongoraművész.

Csütörtök este hét órától a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével ünnepelnek Miskolcon a Művészetek Házában, ahol a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című produkciót láthatja a közönség. Az ünnepi gálaesten a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara mellett közreműködik Bősze Tamás, Pál Lajos, szólót énekel Herczku Ágnes és Hetényi Milán.

MKNNepi

Az első világháborút térhatású fotókkal bemutató Nézőpontok és A front felett című időszaki tárlatokhoz kapcsolódó programokkal és gyermekfoglalkozással várják az érdeklődőket csütörtökön, a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten. Az állandó és az időszaki kiállításokra érkezők ezen a napon egységesen 500 forintért látogathatják a múzeumot, amely 20 óráig lesz nyitva.

MKNMNMuz

Ingyenes belépéssel, épületsétával és tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket 22-én a budapesti Néprajzi Múzeumban. A Megvetés és önbecsülés című időszaki kiállításban délelőtt Szuhay Péter kurátor, délután Kerék Eszter társkurátor mesél az üstfoltozókról, drótostótokról és teknőscigányokról. A Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című időszaki tárlatot Szarvas Zsuzsa, a kiállítás rendezője mutatja be az érdeklődőknek. A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállítás tizenhárom termén Koltay Erika néprajzkutató kíséri végig a látogatókat 14 órától. 15 órától épületsétát szerveznek, 16 órától pedig Gaál Eszter és a vecsési Balla Péter Népdalkör énekel.

A Pannon Filharmonikusok koncertjére és Bogdán Zsolt Jászai-díjas erdélyi színész Ady-estjére is várják a közönséget csütörtökön Pécsett. A híd című koncert a Kodály Központban kezdődik 19 órakor, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitány, Wolf Péter Zongoraverseny, valamint Weiner Leó Csongor és Tünde című alkotásai csendülnek fel. Az együttest Kovács László vezényli, a szólista Balog József zongoraművész lesz, vendégként Wolf Péter Erkel-díjas zeneszerző is szerepel majd, akit a könnyűzene kedvelői a Most kéne abbahagyni vagy az Elsöpri a szél című táncdalairól ismerhetnek, szintén ő jegyzi a Dargay Attila által rendezett Vuk című rajzfilm zenéjét is.

MKNKodalyKp

Szakcsi Lakatos Béla dzsesszzongorista és a cimbalmon játszó Lukács Miklós duóban ad koncertet 22-én a Budavári Művelődési Házban (Bem6). A két művész közös improvizációiból 2005-ben közös lemez jelent meg Check It Out, Igor címmel.

Finta Edit grafikus- és festőművész kiállításának megnyitója és ünnepi műsor várja az érdeklődőket vasárnap a budapesti Duna Palotában. A 18 órakor kezdődő ünnepi gálaműsorban fellép Császár Angela Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Duna Szimfonikus Kamarazenekar, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Kassai István zongoraművész, Takács Bence előadóművész, Török Tilla Junior Prima-díjas előadóművész. Finta Edit Szeretteimnek című tárlatát 16 órakor Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg.

Ha te is elmennél valamelyik programra, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk