/programok/ha-szeretsz-borozni-ezen-a-hetvegen-a-budai-var-a-legjobb-hely-szamodra/
hirdetés

PROGRAMOK

Ha szeretsz borozni, ezen a hétvégén a Budai Vár a legjobb hely számodra

Teszteltük a 26. Budapest Borfesztivált, ami ezúttal is a bőség zavarával fenyeget.
hirdetés

A nyár végének sokan nem örülnek, hiszen lassan elmúlik a jó idő, vissza kell állni a hétköznapokra, és a fesztiválszezontól is elbúcsúzhatunk. Van ugyanakkor legalább egy dolog, ami miatt én személy szerint már évek óta várom a szeptembert: ez a Budapest Borfesztivál, ami több szempontból is kihagyhatatlan program, és sosem okoz csalódást.

Legnagyobb ütőkártyája kétségkívül a helyszín:

idén már a szervezők is tudatosan építettek erre, és Európa legszebb borfesztiváljaként reklámozták, amivel csak egyetérteni tudok.IMG_3788kIMG_3654k

A Budai Vár teraszainál festőibb helyet tényleg nehezen lehetne találni - utánozhatatlan élmény a lemenő nap fényében kortyolgatni egy pohár bort, háttérben a csodás budapesti panorámával.

Fontos újítás idén, hogy a nagyszínpad átkerült az eddigi helyéről (Savoyai Terasz) a túloldalon található Balatoni udvarba. Emellett pedig három kisebb helyszínen is tartanak koncerteket, így soha nem volt még ennyire sokszínű a fesztivál zenei programja.

hirdetés

Szombaton a Magyar Jazz napja keretében fellép például a Zolbert és a Peet Project, a fő attrakció pedig a Budapest Jazz Orchestra koncertje lesz, László Attila, oláh Kálmán és Szőke Nikoletta vendégszereplésével.

A vasárnap a népzene jegyében zajlik majd: a Kertész Táncegylet műsora mellett a Vadrózsák Néptáncegyüttes és a Fonó kamara táncegyüttessel kiegészült Góbé zenekar is színpadra áll, valamint a Felszállott a Páva gálaműsora is látható lesz. A kisebb színpadok napi programja szintén ezekhez a műfajokhoz illeszkedik.IMG_3684k

Na de vissza a borokhoz: 190 hazai és külföldi kiállító több ezer tételét lehet megkóstolni, tehát nem túlzás az állítás, hogy gyakorlatilag kimeríthetetlen a felhozatal. A hagyományokhoz híven ezúttal is borvidékenként csoportosulnak a standok, az eligazodást erre utaló nevekkel segítik a térképen.

Villányi Korzó, Szekszárdi Pincesor, Egri Csillag Sétány, Tokaji és Balatoni Udvar - ezeket mind megtalálod a fesztiválon, csak rajtad múlik, merre veszed az irányt.IMG_3615kIMG_3649k

A Spar, mint főtámogató ezúttal is külön standdal képviselteti magát a Savoyai Teraszon, nagyjából tucatnyi általuk forgalmazott bort lehet itt megkóstolni, többféle termelőtől és borvidékről. Tavaly itt voltak kaphatóak a legolcsóbb tételek, akár 100 és 200 forintért is, ezúttal azonban 300 forint a legolcsóbb deciár, ami persze még mindig nem tragédia. Ráadásul idén először grillpultja is van a Sparnak, street food jellegű ételekkel.

Apropó, árak:

természetesen hatalmas a szórás, az alsó küszöb ezúttal 200 forintnál van (egyébként egész sok pincészet kínál ennyiért is tételeket), a felső határ pedig a csillagos ég.IMG_3670kIMG_3927k

A Bock Libra nevű borának decije 3200 forint, a dobogó tetején pedig az általunk látottak közül a Pajzos Tokaji Esszencia áll, amiből fél deciért kérnek 10 ezer forintot, egy egész üveg pedig 75 ezer forintba kerül. Tegye fel a kezét, aki mer belőle fröccsöt csinálni! ;)

Az idei vendégország Chile, akik összesen nyolc pincészettel képviseltetik magukat a fesztiválon. Érdemes legalább egy-két tételt megkóstolni, hiszen bár a világ legnagyobb borexportőrei közé tartoznak, Magyarországra szinte egyáltalán nem szállítanak.

Így ha kíváncsi vagy rá, milyenek a boraik mondjuk a magyarokhoz képest, ennél jobb alkalmad aligha lesz kideríteni.IMG_3750kIMG_3641k

A legjobb hírt a végére hagytuk: az elmúlt években többször árnyékolta be a nyirkos, esős őszi idő a borfesztivált, ezúttal viszont csodás késő nyári hétvége elé nézünk, akár 27-28 fokos maximum-hőmérséklettel. Nincs más hátra, irány a Vár!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk