/programok/ez-var-a-muzeumok-majalisan/
hirdetés

PROGRAMOK

Mi vár a Múzeumok majálisán?

Május 16-17-én 20. alkalommal vehettek részt a Múzeumok majálisán, ahol megtudhatjátok múzeumba járni milyen jó móka.

Link másolása

hirdetés

Május 16–17-én a Múzeumkertben és a Nemzeti Múzeumban 20. alkalommal rendezik meg az Európa-szinten egyedülálló rendezvényt: a Múzeumok Majálisát, ahol több mint 110 múzeum mutatkozik be. Egész nap programokkal, előadásokkal, koncertekkel várnak benneteket. A 20. Múzeumok Majálisán, ezen a kétnapos fesztiválon a 20/20 kreatív értelmezésével és minőségi szórakozást jelentő programkínálatával értelmezik újra az ország múzeumai a modern 20. század témakörét, eseményeit és érdekes személyiségeit, itt osztják ki az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat.

hirmondo

_MG_2823

Fellép Rutkai Bori, a Group’N’Swing, DjPanda és még sokan mások is. A Magyar Nemzeti Múzeum május 16-án este 22 óráig tart nyitva.

hirdetés

Ma már a Múzeumok Majálisa igazi márka. Jó márka. Egy olyan márka, ami a 18. születésnapján – azaz a felnőtté válásakor – nagyon megújult. Új célokat talált, teljesen új arculatot választott és új programkínálattal – minden más fesztiváltól különbözve – a modern kihívásokra figyelve egyre többeket szólít meg és bizonyítja be, hogy

ma már a jó múzeum egy olyan szórakoztató központ, ahonnan egy fergeteges élmény után ráadásul még értékesebben is mehetünk haza.

Igazi magyar találmány: a világon itt a legnagyobb koncentrátumú az egy négyzetméterre eső múzeumi kínálat.

1996 óta a nemzetközi múzeumi szervezet, az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódik a rendezvény, és az Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) is annak éves jelszavához igazítja a saját üzeneteit. Idén a Múzeumok – a fenntartható társadalomért gondolatához csatlakoznak, valamint – az MNM kérésére – az izgalmas-felemelő-szomorú-iszonyatos-modern 20. századról és ehhez a korhoz kapcsolódva mesél a több mint 100 ide érkező múzeum hihetetlen széles körű programkínálata. A szervezők remélik, hogy mindenkit meg tudnak győzni arról, mennyire fontos szerepet tud betölteni egy múzeum a társadalomban, közös társadalmunkban, ami magunknak és a jövő gyerekeinek őrzi meg mindazt, ami a régmúlt és a mi mai életünket is el tudja majd mesélni nekik.

_MG_2904

Az MNM-ben – a 20. század témájához igazodva – május 16-ától nézhető meg az Elsodort világ. Plakátálmok 1910–1920 című időszaki plakátkiállítás is, mely a megszokottól merőben eltérő installációkkal és hangulattal várják a látogatókat. Az új időszaki kiállítás az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó  évtizedének színes magyar plakátterméséből nyújt válogatást, bemutatva a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a hadifogoly-lét elszemélytelenítő sorstalanságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést – az utca plakátjainak változásán, a közhangulat formálódásán keresztül. A plakátok  – az újságok, a szöveges hirdetések mellett – a modern társadalom kommunikációs rendszerének legfőbb elemévé, a tömegtájékoztatás leghatásosabb eszközeivé váltak a századfordulón. Erejük abban rejlett, hogy közéleti tartalmukkal, közérthető nyelvezettel, lecsupaszított üzenetekkel közvetítették koruk eseményeit, környezetét és életmódját – és mindez egy új, modern közérzületet formált. Alkotóik közt megtaláljuk a 1910–1920-as évek legnevesebb festőit, grafikusait.

Mint minden évben, a rendezvény a múzeumi szakma legfontosabb eseményei egyikének is helyet ad, hiszen május 16-án a Pulszky Társaság az MNM Dísztermében adja át ünnepélyesen az Év múzeuma-díjat, és itt hirdetik ki az Év kiállítása-díj nyertesét is, melyet a díjazottak bemutatkozása követ.

majalis2

_MG_2834

Idén az eddiginél is több múzeum és kulturális intézmény jelentkezett, hogy bizonyítsa, a Múzeumok Majálisánál kevés jobb elfoglaltság, kevés izgalmasabb hely van, ahol úgy érezheti jól magát mindenki, hogy megmozdul a keze és a lába, de közben meglódul az agya is. 2015 tavaszán is erősítik a múzeumokat azok a civil szervezetek, amik – a minőségi és a közösségi kultúra segítésével – hasonlóan sokat tesznek azért, hogy egy fenntartható társadalomban otthonosabban élhessünk és éljenek majd az utánunk következők is. A Civil-negyedben idén 18 kulturális-közösségi, szociális és környezetvédelmi irányultságú szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével.

Az MNM emellett – házigazdaként az Élő Múzeum-programmal (élő interpretációs programok), múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és krimiszerűen izgalmas témájú (a rejtélyes Seuso-kincsről, a műtárgykereskedelem titkairól, Magyarország 2. világháborús hadba lépéséről szóló) előadásokkal is készül a rendezvényre.

Szombaton itt majálisozik Süsü, a sárkány és Rutkai Bori, este hét órától megtanulhatnak swingelni és táncolhatnak a Group’N’Swing zenéjére, majd Dj Pandával bulizhatnak tovább. Vasárnap a Buborék Együttes és a Baltazár Színház fellépése után 17 órától zárásként a Cabaret Medranoval szórakozhatnak.

_MG_2699

20. Múzeumok Majálisa

Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert

2015. május 16–17.

Két nap - 110 múzeum

A múzeumok teljes listájáért KATT IDE.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk