/programok/borokon-es-szenteken-lesz-a-hangsuly-az-idei-vi-marton-napi-borfesztivalon/
hirdetés

Borokon és szenteken lesz a hangsúly az idei VI. Márton napi Borfesztiválon

A Danubius Hotel Gellértben a legjobb borokat, söröket és a leghíresebb séfek étkeit kóstolhatod. Mutatjuk az ínycsiklandozó programokat!

Link másolása

hirdetés

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. A nagy lakomák mellett természetesen a boron és - meglepő módon - a sörön lesz a hangsúly. Pont úgy, ahogy a fesztivál nulladik napján is, aminek a mottója „Sörre bor mindenkor”.

Ezen a napon 20 kézműves sört kóstolhattok végig a Gellért Sörözőben, amiket sörkorcsolyákkal kísérhettek. És hogy ne csak az italról szóljon ez az este, lesz sörkurzus is Katona Csaba történésszel. A sörrajongó történész előadásai a hírek szerint felérnek egy stand up comedy-vel.sortura-bortura-marton-napi-borfesztival

A Borfesztivál névadója, Szent Márton születésének idén van az 1700. évfordulója. Ennek apropóján a szálloda Szent Márton és Szent Gellért mellett még sok más, a gasztronómiához és a művészethez köthető védőszentet is megidéz programjaiban.

Milyen szentek lesznek a Borfesztiválon?

Szent Gellért: Budapest és a szálloda védőszentje,

Szent Márton: az újbor bírája, a ló és lúdtartók, szőlőtermelők védőszentje,

hirdetés

Szent Vencel: a cseh sör védőszentje,

Római Szent Lőrinc: a szakácsok védőszentje,

Szent Márta: a szolgálók, háziasszonyok, szakácsok, pincérek, pincérnők védőszentje,

Szent Vince: a szőlőművesek védőszentje.

Kildare-i Szent Brigit: az érlelt sajtok védőszentje,

Szent Cecília: a zene és zenészek védőszentje.

Szent Lukács: a képzőművészek védőszentje is.

v-marton-napi-borfesztival-a-gellertben-2

Az igazi Borfesztivál pénteken kezdődik. Pénteken a kiállító borászatokat a Bor és Piac, szombaton pedig a Bortársaság választotta ki. Az egész napos kóstolás mellé olyan éttermek standjától válogathattok ételeket, mint a Lakatos Műhely, a Steamboo, a Bükki Sajt vagy a Zing Burger.

Ha még bírod az evés-ivás után, este 10-től lesz after party is. A levezető buli a Szt. Gellért Gyógyfürdő csarnokában lesz, pénteken a Compact Disco játszik, majd DJ Gaga veszi át a terepet, szombaton pedig a Kelemen Kabátban dalaira és DJ Gomes-re bulizhatsz. Sőt, mindkét zenekar egy-egy új dal premierjével is készül a borfesztiválra!

VIDEÓ: Ilyen volt a hangulat a tavalyi Márton napi Borfesztiválon

A fesztivál újítása egy sör- és borkóstolással egybekötött történelmi épületséta. A túra alatt rengeteg érdekes információt tudhatsz meg a Gellértről, miközben végigjárhatod a patinás szállót. A résztvevők a Gellért Fürdő ősforrásától indulnak, majd eljutnak az épület káprázatos kupolájához és a történelmi lakosztályig, amelynek Habsburg Ottó többször is vendége volt.

SÖRTÚRA ÉS BORTÚRA időpontok

november 11. és 12.

Túrák és túravezetők

Sörtúra 19:30

Katona Csaba, történész

Bortúra 20:00

Szirbek István, művészettörténész

Túrák indulása

19:30 és 20:00, a szálloda halljából

A túrák érvényes Márton napi Borfesztivál jeggyel ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Az idei borfesztiválon kortárs művészeti kiállítás is lesz és a Vajda Pierre által moderált „A Sajt, a Bor és a Kenyér Szentháromsága” kurzusra is beülhetsz.

Ha igazi ínyenc vagy és tartod magad a régi mondáshoz, miszerint „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, akkor a Szent Márta és védencei borvacsoráján vagy a Lakosztályétterem lakomáján bebiztosíthatod a jövődet. A borvacsora háziasszonya Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter lesznek, a séfek pedig az ország legrangosabb éttermeiből kerülnek ki.szent-marta-es-vedencei-borvacsora

Így egy olyan menüsort ehetsz végig, aminek egy-egy fogását a Gerbeaud, a Kistücsök, a Salon, a Tanti, a Buono és a Gellért Söröző szakácsai állítottak össze.

Na, de miből is áll a lakoma?

A tányérra kerül például füstölt libamell, piros libaleves, töltött libakáposzta és édes macesszgombóc is. A szomjadat finom borokkal olthatott, amiket Angerman László (Tanti), az idei Év Sommelierje verseny győztese választott ki.

A hétvégére a negyedik emeleten lévő 422-es deluxe apartman Lakosztályétteremmé változik, ahol nemcsak a Dunára néző kilátás, de a gasztroélmény is páratlan lesz. Itt a Michelin csillagos Pesti István és a pezsgőszakértő Túróczi Anett 6-fogásos Champagne vacsoraestjére nevezhetsz be. Nemcsak a fogások, a tálalás is különleges lesz, az ételeket ugyanis egyedi készítésű dizájntányérokon szolgálják majd fel.lakosztalyetterem_gellert

A fesztivál levezetéseként vasárnap egy rendhagyó Sunday Brunch-csal búcsúznak a szervezők. Hogy miért rendhagyó? Mert ez alakalommal Budapest legjobb Sunday brunch éttermei, az Araz, a Gundel, az Icon, a Manna, a Paris Budapest és a Panoráma Étterem tálalja az ebéded. Hogy biztos ne maradjon senki sem éhen, a Gellért Sörözőben Budapest legjobb kifőzdéi is ott lesznek a vasárnapi zárónapon.

Részletes információkért kattints ide.

marton audi 215x140mm

Ha Te is elmennél, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk