/programok/bor-es-libaunnep-fogadott-bennunket-a-gellertben/
hirdetés

PROGRAMOK

Ilyen a bor- és libaünnep a Gellértben

A rengeteg finom pezsgő és bor mellett sonkás és libás finomságokat, illetve édességeket is kóstolhattok egész hétvégén.
Link másolása

hirdetés

"Már az első Gellértes Márton napi Borfesztiválon is itt voltunk, azóta minden évben jövünk" - válaszolt kérdésünkre a bejáratnál Zoli, aki a barátjával érkezett a fesztiválra. "Jók a borászatok, szép a környezet, nem vészes a belépő és amit nagyon szeretünk, hogy egyáltalán nem feszengős, hanem laza a hangulat" - hangzik az indoklás.

A regisztráció gördülékenyen, sorban állás nélkül zajlik, gyorsan megkapjuk a szép kóstolópoharat is, amelyet a rendezvény végén hazavihetünk. "Mivel kezdjünk?" - kérdezi egy lány a barátjától a ruhatárban. "Előbb a pezsgők, aztán a fehérek, rozék, vörösek és a végén az édesek " - jön a tapasztalt borkóstoló válasza.

"Örülök, ha a rozékig eljutok" - kacsint vissza a fiatal hölgy és felsétálnak az első emeletre, ahol több mint 50 borászati kiállító várja őket, akiket a Bor és Piac magazin hívott meg az eseményre. Ez az a fesztivál, ahol érdemes mindkét nap kilátogatni, hiszen szombaton már teljesen más borászatok kóstoltatnak, őket a Bortársaság hívta meg az eseményre._RPF8916

Az est folyamán szívesen ittuk a csopaki Szent-Donát Olaszrizlingjét és a tokaji Basilicus pincészet Mestervölgy nevű Furmintját. Természetesen finom rozékat is kóstoltunk: a kunsági Frittmann ebben hagyományosan erős, csakúgy, mint a soproni Taschner pincészet. A habzóborok sem maradhattak ki, a legjobbakat az etyeki Kertész Családi Pincészetnél ittuk: egy Királyleánykából készült fehéret és Pinot noir-ból készült rozét. A Törley standnál egy piaci bevezetés előtt álló újdonságot, a Hungária Viognier szőlőfajtából készült pezsgőjét is volt szerencsénk megízlelni._RPF9007_RPF8898

Itt kóstoltuk az egész este legszebb, legelegánsabb tételét, a közelmúltban több külföldi elismerést is bezsebelő Francois President Rosé pezsgőt. A Mátrából kevésbé ismert borászatokat fedeztünk fel: tetszett a Pálinkás Pince Kékfrankosa és a Koncsos borház csupa gyümölcs Opal cuvée-je, ami Merlot és Cabernet sauvignon házasítása.

hirdetés
_RPF9006_RPF8935

A Balaton-felvidéki Liszkay borokat kár lett volna kihagyni: a rozéban a szép gyümölcsösség mellett kis ásványosságot is felfedeztünk, a vörösborok pedig nagytestűek, szép hordóhasználattal. Liszkay Mihály mindeközben kellemes zongorajátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Borfelismerő játék a Gellért kupolája alatt

A Borjour szervezői sose fogynak ki a jó ötletekből, ha különleges borkóstoló helyszínekről van szó. Most a Gellért Hotel nagyközönségtől elzárt tetőterébe vittek bennünket, ahol felárultak előttünk a manzárd titkai.

A régi mosoda, a több évtizednyi, vaskos vendégkönyveket rejtő raktár, a történelmi klubszoba és a kupolában található, csodálatos körpanorámát kínáló tetőterasz. A történelmi kalandozáshoz érdekes adalékokkal szolgált az 53 éve a szállodában dolgozó Vásony Mihály vendégkapcsolatért felelős menedzser, aki többek között Nixon amerikai elnök, a perzsa sah, Boris Becker és Paulo Coelho hotelbeli tartózkodásáról is mesélt.

Azt is megtudtuk, hogy amikor beindult a Gellért hullámfürdője, csak két másik ilyen volt Európában: Drezdában és Bécsben. Azokat azóta már bezárták, azonban a budapesti még mindig működik. Ez a különleges bortúra program 2000 Ft-ba kerül, akik pedig a tippjáték végén kitalálják, hogy melyik borvidékről származik a bortúra négy bora, belépőket nyerhetnek a Borjour következő nagyszabású rendezvényére.

_RPF8867
_RPF8856

A Gellértben nemcsak a borok, hanem a válogatott ételkülönlegességek kóstolgatása is élményszámba megy.

"Életem legjobb húsgolyója" - ezt a véleményt az erdélyi kemencés fasírt kóstolása után fogalmazta meg egyik kollégánk a székelyföldi finomságokat felvonultató Carpaticum standjánál. A fasírt finom fűszerezésű sertéshúsból készül zsömle nélkül, amelyet olaj nélkül sütnek kemencében. Volt itt minden mi szem-szájnak ingere a szarvas szalámitól, a bükkfán füstölt húsokon és a torockói juhtúrón át az érlelt sajtokig, amelyek között két és fél éves akadt. A kóstolótál 1390 Ft-ba kerül._RPF8995_RPF8982

De nem tudtunk kóstolás nélkül elmenni a Sonkapult és az olajos magvakból készült natúr krémekre szakosodott Donum Terrae közös standja előtt sem, ahol ínycsiklandozó pinchokkal várják a vendégeket. A pincho katalánul színes falatkát jelent, és mondhatjuk, hogy a szín itt nem csak a megjelenésre, hanem a falatka változatos ízeire is utal, amelyek harmonikusan kiegészítik egymást._RPF8947_RPF8953

Kétfélét is kóstoltunk: a narancsos-almás-kendermagkrémes- 18 hónapos San Daniele sonkásat rukkolával és az aszaltszilvás-diókrémes- spanyol Serrano sonkás változatot madársalátával. Előbbiben a narancs vitte a prímet - hölgyek, ki ne hagyjátok -, az utóbbitól pedig szó szerint leesett az állunk, hiszen ilyen rafináltan mennyei ízekre nem számítottunk egy kis szendvicstől._RPF8910_RPF8905

A szervezők természetesen az édesszájúakra is gondoltak, hiszen találtok itt különleges süteményeket Raj Ráchel híres torta műhelyéből, vagy kézműves csokoládékat és finom bonbonokat a Csokoládia és a Sokkoládé pultjainál. A különböző édességeket, csokikat borokkal is érdemes együtt kóstolni: az édes fehérborok jó eséllyel a legtöbb süteményhez, desszerthez passzolnak, míg a nagy testű száraz vörösborok meglepően jól harmonizálnak az étcsokival.

Buli van!

A sok finomság után benéztünk a Gellért Fürdő csarnokában megrendezett after partyra, ahol a Fluor Tomival kiegészült Blahalouisiana és az Ocho Macho zenéje tovább fokozta a már addig is kellőképpen oldott és emelkedett a hangulatot. Éjféltől pedig a Quimby egykori dj-je, Miki vitte a prímet és nyomta a talpalávalót. Az after partyn szomjúságot a DiVino Borbár pultjánál lehetett csillapítani, a gasztro kiállítók pedig az éhes bulizókról gondoskodtak. Az after party szombaton is 10 után kezdődik, a program: Honeybeast és Ivan and the Parazol koncert, amelyet után hajnal 2-ig újra DJ Miki keveR. Szóval gyertek, jó lesz!_RPF8878cim

_RPF9030

Aki pedig inkább nyugira vágyik, vasárnap benézhet a Márton napi Sunday Brunch-ra, ahol többek között a 100 éves Café Astoria Restaurant ízeivel is lehet ismerkedni. A borász a zongoránál ismét Liszkay Mihály lesz, az ételeket pedig az ő díjnyertes balaton-felvidéki borai fogják kísérni. A Gellértben a gyerekekre is gondoltak, őket vasárnap animációs programokkal várják.

Fontos információk

Napijegy egy kóstolópohárral, ingyenes bor és pálinkakóstolóval és az after party-val:

elővételben 5.490 Ft, a helyszínen 6.490 Ft

Öt szálloda séfjei, ételi, borai ültetett vacsora: 10.990 Ft

A lakosztályétterem limitált számú jegyei: 25.490 Ft

(Utóbbiak magukba foglalják a Márton Napi Borfesztivál belépőjét is a kóstolópohárral, korlátlan bor- és pálinkakóstolókkal és az after party-val.)

Sunday Brunch: 7.990 Ft, korlátlan étel- és italfogyasztással

Bővebb információt a borfesztivál honlapján találhattok.

Ha Ti is megkóstolnátok a Márton napi finomságokat, nyomjatok egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk