hirdetés

PROGRAMOK

Bohémia magyar módra

A IV. Cseh Sörfesztiválon az ismert és kevésbé ismert sörök mellett tradicionális ételek és kézműves tárgyak is kaphatóak voltak. Ha hiányzik a Vencel tér, szeretitek a jó söröket, akkor nem hagyhattátok ki a Cseh Sörfesztivált.

Link másolása

hirdetés

Bónusz nappal, ma hat órakor zárul a IV. Cseh Sörfesztivál. Az ismert és kevésbé ismert sörök mellett tradicionális ételek és kézműves tárgyak is kaphatóak. Az elmúlt napokban a Városháza térre igazi Oktoberfest hangulat költözött. Mi többször is jártunk kinn, hogy részletesen beszámolhassunk nektek. Ha hiányzik a Vencel tér, szeretitek a jó söröket, akkor irány a Cseh Sörfesztivál.

Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel

Sör, kisvakond, sült kolbász, becherovka, Svejk, hermelin, térzene: szinte mindenkinek van valamilyen kedvence, aminek kapcsán Csehországhoz kötődik, a közös történelmi hagyományokról nem is beszélve.

Milyen jó dolog, ha mindez egy helyen és itt helyben megkapható. Ez az a vonzerő, amiért évről-évre kedvelt a fesztivál, és mi is visszajárunk.

hirdetés

Idén sem volt ez másképp, a megszokott dolgok mellett azonban különösen érdekeltek az újdonságok is. Martin Imre főszervezőtől, a Ferdinánd Étterem tulajdonosától megtudtuk, hogy idén bővült a megszokott sörkínálat: a nagy márkákat háttérbe szorítva negyvenkét féle sört lehet kóstolni. A megfelelő habzás érdekében pedig technikai újításokat vezettek be.

Indítottak egy saját weboldalt, ahol nap mint nap részletesen bemutatják a söröket és a sörgyártókat, valamint élménybeszámolók adnak hírt az eseményekről. Az oldal nem szűnik meg: egész évben, a következő rendezvényig aktív marad.

A főszervező azt is elmondta, hogy már első nap többen voltak a résztvevők, mint tavaly, a végére becslései szerint harmincezren is megfordulhatnak a fesztiválon.

Mi nem tudtuk felmérni mennyien voltak, csak azt éreztük, hogy minden este óriási tömeg gyűlt össze a sörpavilonban és terület környékén is. Azt is megtudtuk, hogy mi magyarok szinte szakértői vagyunk a cseh söröknek, a kézműves termékeket is jól ismerjük, amin a külföldről érkezett vendégek is meglepődtek. Ezért némi büszkeséggel felvértezve indultunk kóstoló körutunkra.

Elsőként a becherovka új testvérével, a citromos becherovkával ismerkedtünk meg, és egy negyedórás kisfilmből képekben is megismertük a népszerű ital történetét. Az új változatot minden este - kóstoló formájában - óránként kínálják a becherovkás hostesslányok, sőt, aki az esti időszakban vásárol, különböző ajándékokat is kap.


Akármennyire is szeretem a söröket, nálam ez vitte a prímet, hűtve az igazi, és ugyanúgy használható beton koktél-alapanyagként, mint nagytestvére. Az új ital egyébként már hazánkban is kapható, az összes nagyáruház forgalmazza. A becherovkás stand után pár pillantást vetettünk a kisvakondos standra, nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem az egyik kedvenc mesefigurám volt.

A többi ajándéktárggyal is csak szemeztünk, legyen szó kézműves szappanról, pólóról, vagy üvegpohárról. Örömmel nyugtáztuk, hogy díszes kartondobozban többféle üveges sör is kapható. Az ételeket is csak a szemünkkel és az orrunkkal ízleltük, mert annak ellenére, hogy ezen a fesztiválon nincs belépő és az italokat is kedvező áron mérik, az ételekért már elég sok pénzt kérnek, még akkor is, ha nem is közvetlenül forinttal fizetünk, hanem cseh oroszlánnal.

A tradicionális fogásokat ezúttal csak a Ferdinánd Étterem kitelepült egysége kínálja, két helyszínen. A csülköt és köményes sertéshúst ezúttal knédlivel és káposztával tálalják, a morva veréb mellé is knédli dukál, a Quargel nevű sörsajthoz pedig lilahagyma. A híres cseh gulyás csak az első napokban volt, feltételezem emellé is knédli került. A fűszeres pácban eltett érett sajthoz, a hermelinhez pedig önmagában is kiváló.

Újdonságként - Vencel téri mintára - frissen sült kolbász is van, amit állítólag az eredeti receptúra alapján itthon újragyártottak. A másik kuriózum pedig a morva kolbászos kenyérlángos. Megfigyeléseink alapján ennél a két ételnél volt a legnagyobb sor.

Sörtúránkat teljesen szubjektívre irányoztuk be. Hiába szeretjük a Kozelt, a Staroprament, Pilsner Urquell-t, egyetlen cél vezérelt, hogy kézműves és kevésbé ismert termékeket igyunk.

Különböző trükkökkel nagyjából a választék felét sikerült megkóstolni. Ebben elég sok barna és félbarna sör szerepelt, ugyanis ezen a téren remekelnek a cseh gyártók. Jó érzéssel töltött el, hogy a legtöbb sör már itthon is elérhető, igaz leginkább egy-egy vendéglátó egységhez kötve, de akkor is. Ugyanígy a különböző cseh párlatok és likőrök is jelen vannak már. A fesztivál egyik legnépszerűbb márkája, a Litovel is pár héten belül a magyar vendéglátópiacra kerül. Feltétlenül keressétek!

A kulturális programokból a zenei blokkban részesültünk, kiváló harmonika szólt még éjszaka is. Svejket sajnos elkerültük, de ti ma este még találkozhattok vele! :)

Idén – bánatomra - a tombola elmaradt, viszont lett kvízjáték. A leleményesek a játékpénzre hasonlító kuponokat hamísították, és sajnos sokan bedőltek nekik. Vigyázzatok, mert ezt nem fogadják el, csak kijelölt pénztárból vegyetek cseh oroszlánt! A megmaradt oroszlánokat a Ferdinánd étteremben tudjátok levásárolni.

Menjetek és mulassatok hajnalig! :)

Vasárnap – neděle, június (červen) 12.

Nyitva – Otevřeno: 10.00-24.00

12.00 – 16.00 Kvíz CzT

16.30 – kvíz nyertesek sorsolása

17.00 – 18.00 Ismeri Svejket?– Znáte Švejka?

Játékos kvíz a „Svejk a hátországban“ című hangoskönyv részleteivel –

Hravý kvíz s úryvky z audioknihy „Švejk v zázemí“

19.00 – 20.00 Cseh élőzenei koncert – Koncert české kapely

Pouličníci: régi prágai, valamint vásári, katonai és kocsmadalok –

Pouličníci: staropražské, jarmareční, vojenské a hospodské písničky

21.00 – 22.00 Vendégünk Svejk - Švejk, náš host

Tóth Zoltán színművész előadása – vystoupení herce Zoltána Tótha

Nektek hogy tetszett? :)

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: