/programok/barokk-randevu-barokk-zenei-barangolasok-a-godolloi-kiralyi-kastelyban/
hirdetés

Barokk Randevú - Barokk zenei barangolások a Gödöllői Királyi Kastélyban

Különleges darabok, különleges előadókkal.
hirdetés

A leghíresebb barokk művek témái a jazz, a swing, a bossa nova és a bolero műfajában kalandozva a Swing à la Djangóval, Micheller Myrtillel és a Talamba Ütőegyüttessel, egy ritkán felcsendülő barokk oratórium a Budapesti Dohnányi Zenekarral és Pergolesi az Úrhatnám szolgáló című vígoperája Philipp György rendezésében augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Barokk Randevú célja, hogy klasszikus és crossover jellegű produkciók bemutatásával hozza közelebb a barokk zenét a közönséghez.

A Barokk Kastélynapok keretében megrendezett zenei fesztivál, a Barokk Randevú nemcsak klasszikus műveket, hanem olyan crossover jellegű produkciókat is bemutat, amelyek még inkább befogadhatóbbá teszik a legnagyobb zenei formaalkotó korszak műveit. Az eseményt Lombos Pál, a Swing à la Django és a Heuréka Music Agency vezetője valamint Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője hívta életre.

A Barokk Randevú augusztus 10-i nyitókoncertje, a Bachtól Djangóig játékosan vezeti végig a hallgatókat a barokk muzsikától a swing műfajáig. A Swing à la Django új, nagyszabású produkciója a műfajok keveredése mellett attól is különleges, hogy az interpretáció során a Talamba Ütőegyüttes és Micheller Myrtill a zenekarral együtt alakítja, építi a dallamvilágot és a szólókat.

Vannak művek, amelyek a mai napig számos kérdést vetnek fel még a zenetörténészek számára is. Ilyen Johann Sebastian Bach utolsó alkotása, A fúga művészete is, hiszen annak titkát, hogy legbonyolultabb tétele miért maradt befejezetlenül, inkább csak sejthetjük. Augusztus 12-én a Megérthető zene című hangversenyen a BDZ Vonós Quintet, a Budapest Saxophone Quartet és a Corpus Quartet előadásában hallgathatjuk meg a barokk zenei egyik legkomplexebb remekművét, a megértést pedig Hollerung Gábor érdekes magyarázatai és történetei segítik.

hirdetés

Pergolesi 23 évesen írta egyik legnépszerűbb művét, Az úrhatnám szolgálót, amit eredetileg az Il prigioniero superbo című opera szüneteiben mutattak be, a zenetörténet azonban az első vígoperaként tartja számon. A Barokk Színházban bemutatott előadásban a három szereplő, Bojtos Luca, Erdős Attila és Mózes Zoltán az egyszerű és vicces történet árnyoldalait és meg nem tárgyalt részleteit is felszínre hozzák Philipp György rendezésében.

A Barokk Randevú záróhangversenyén Händel első angol nyelvű vallásos műve, az Utrechti Te deum és Jubilate csendül fel, amely az 1713-as Utrechti Béke megünneplésére született. Ez volt a brit királyi család első megbízása a zeneszerző számára, és Händel ezzel meg is alapozta londoni karrierjét. Ezen az estén a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, kiváló magyar szólisták közreműködésével hallgathatjuk meg ezt a hazánkban viszonylag ritkán felcsendülő barokk oratóriumot.

Program:

Bachtól Django-ig

augusztus 10. 19:30, Kastély-udvar

Swing à la Django és a Talamba Ütőegyüttes

Közreműködik: Micheller Myrtill

Megérthető zene / J.S. Bach: A fúga művészete

augusztus 12. 16:00, Lovarda

A művet ismerteti: Hollerung Gábor

Közreműködik: BDZ Vonós Quintet, Budapest Saxophone Quartet, Corpus Quartet

Pergolesi: Úrhatnám szolgáló

augusztus 12. 18:00, Barokk Színház

Közreműködik: Budafoki Dohnányi Zenekar

Bojtos Luca – szoprán

Erdős Attila – basszus

Mózes Zoltán – tánc

Rendezte és vezényel: Philipp György

Händel: Utrecht Te Deum és Jubilate

augusztus 12. 20:00, Lovarda

Közreműködik: Budafoki Dohnányi Zenekar

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Szólisták: Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Gavodi Zoltán, Szerekován János, Blazsó Domonkos

Vezényel: Hollerung Gábor

További információ ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk