/programok/a-jovo-drontudomanyarol-szol-a-memo-legujabb-estje/
hirdetés

PROGRAMOK

A jövő dróntudományáról szól a MEMO legújabb estje

Dr. Vásárhelyi Gábor, a MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, az ELTE asztrofizikus PhD hallgatója tartanak előadást a MEMO Science&Innovaton show-n.
hirdetés

Szoktál gondolkozni azon, hogy a vadludak miért a klasszikus V-alakzatot veszik fel, amikor vándorolnak? És láttál már olyan óriás halrajt, ami ütemes, szervezett mozgásával kerüli ki a ragadozókat, vagy épp riasztja el? Megfejthetetlen a viselkedésük? Nem éppen!

És mégis hogyan kapcsolódnak ide a pilóta nélküli robotok, ismertebb nevükön drónok? Dr. Vásárhelyi Gábor, a MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa ezt az összefüggést magyarázza meg a szeptember 24-i MEMO Science&Innovaton show-n!

2009-ben Dr. Vásárhelyi Gábor 7 munkatársával együtt elkezdett dolgozni egy olyan intelligens drónrajon, ami egymással kommunikál, közlekedik és hajt végre bonyolult parancsokat úgy, hogy ahhoz emberi beavatkozás csak a drón felrepülésénél szükséges. Mi kell ehhez? Mint egy jó leves: sok minden. A kutatócsoport ötvözte a hálózatelméletet a robotikával, jó pár fizikai modellel és az állatvilágból vett példákkal, és olyan jól sikerült ez a főzet, hogy az autonomitásnak olyan fokát érték el, amit más a világon még nem igazán. Hogyan? Na, ezekre a hogyanokra keresik a választ a Prima Junior Díjas és posztdoktori Bolyai-díjas kutatóval!

Mit nekünk a Naprendszer? Megyünk a végtelenbe és tovább! Najó, azért annyira nem, de a Naprendszeren kívülről érkező kozmiukus sugárzást ízekre fogja szedni a LIGO egyik fiatal szakembere, aki nemcsak azt fogja megkérdezni a kedves közönségtől, hogy mi az a "lézer interferométer", hanem azt is elmagyarázza, hogy hogyan kell/lehet használni. Dálya Gergellyel azok is találkozhattak már, akik asztrofizika diákolimpiára készülnek, hiszen ha van ideje, ő készíti fel őket.

Az előadásra a jegyeket ezen a linken tudod megvásárolni!

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk