hirdetés

PROGRAMOK

Csak szabadon Tiszaligetben

Kipihentétek már az EFOTT-ot? Vagy kihagytátok az idén? Nos, itt az ideje, hogy összegezzünk, milyen is volt ez a fesztivál, amin a magunk részéről az elejétől a végéig ott voltunk.

Link másolása

hirdetés

Kipihentétek már az EFOTT-ot? Vagy kihagytátok az idén? Nos, itt az ideje, hogy összegezzünk, milyen is volt ez a fesztivál, amin a magunk részéről az elejétől a végéig ott voltunk.

Hamar Éva cikke

A számítógépes beléptető rendszer helyreállítása után zökkenőmentesen jutottunk be a fesztiválra területére a nulladik napon. A kapunyitás ugyan csúszott pár órát, de így is közel 7000 fesztiválozóval tomboltunk együtt a Haddaway és a Smile Rock Circus koncertjén. A Rock Circus két női tagja alaposan ráhangolt bennünket a bulira.

Tanösvényhez hasonlító labirintus-út vezetett a nagyszínpadig, illetve a kisebb színpadokig. Ami azt illeti, az elején még szoknunk kellett a sötétben botorkálást, persze egy idő után már emlékezetből is ment. A fesztivált ezúttal egy ifjúsági kempingben rendezték, ahová egy kisebb várost építettek fel. Faházak és széles sátorhelyek fogadtak minket.

hirdetés

Szerdától összesen nyolc színpadon zajlottak a programok, de lehetett sportolni vagy strandolni is. Heti jeggyel ingyenesen használhattuk a termál- és strandfürdőt, ami napközben nagyon jól jött. A VOLT-tal ellentétben ugyanis az EFOTT alatt egy szavunk sem lehetett a nyárra.

Volt internet pont is, így egy percre sem maradtunk net nélkül. Úgy tűnt, nem csak mi osztjuk meg a világgal a napi eseményeket és fotókat. Hát igen, a Facebook-kor itt is beköszöntött.

Az egyik legnépszerűbb helyszín az AXE fürdetői és parti sátora volt, meg persze a nagyszínpad környéke. Itt indítottunk az első nap, ahol az Irie Maffia alaposan megtáncoltatott bennünket. Még jól is jött egy rövidke áramszünet, legalább kifújhattuk magunkat két tombolás közt.

A kisebb színpadokon sorra tűntek fel a nagy közönségkedvencek: a Belga, a Magashegyi Underground, az Erik Sumo Band, a Compact Disco, a Carbonfools. Csak azt sajnáltuk, hogy nem nagyszínpadon léptek fel. :)

A hét hátralévő részében még inkább igaza volt annak, aki a kisebb színpadok mellett döntött. Mystery Gang, Hollywood Roses, Pál Utcai Fiúk… csak néhány név a névsorból. És persze élvezhettük a kis színpadok egy másik előnyőt előnyét, hogy itt a pultoknál sosem volt sor.

A második nap a 30Y kezdte az esti koncertek sorát, aztán a Republic jött. Ekkor látványosan többen lettünk, de nemcsak a tömeg, a porfelhő nagysága is alaposan megnőtt a színpad előtt.

Az sem unatkozott, aki az esti koncertek és a Rádió 1-es partik előtt valami mást is ki akart próbálni. A második naptól már Bungee Jumping-olhattunk a nagyszínpad előtt. A másik kedvenc programunk az egyik cukorkagyártó cég által felállított zsiráf bélvizsgálata volt, meg az egyedi bajusz-rajzolás. A cserébe osztogatott cukorkával valószínűleg minden fesztiválozó teli ette magát.

Az egyik reggel alapos meglepetésre ébredtünk. Hangos zenés rádióműsor keltett minket. Sajnos később sem tudtuk meg, hogy ezt viccnek szánták, vagy komolyan gondolták a végigbulizott éjszaka után…

Ezt leszámítva a kempingezők nagy többsége csak jókat mondott, amikor megkérdeztük, hogy érzik magukat. „Amikor véletlenül ráléptem a koncerten mellettem álló ember lábára, nem nézett rám csúnyán, és nem esett nekem, hanem megkérdezte: Nem iszunk egyet?”- mesélte egyikük.

Az árképzés is elég egyetemista-barátra sikeredett, akár az alkoholt, akár a kaját nézzük. Aki rendszeres fesztivállátogató, a pénztárcáján érezte, hogy itt olcsóbb volt egy korsó sör vagy egy lángos, mint általában.

A harmadik napon sem lett hűvösebb, délután az Ocho Macho kezdett a nagyszínpadon, majd a P.A.S.O. táncoltatott meg minket. Aztán a Tankcsapda előtt cseperegni kezdett az eső. Pár perccel hamarabb kezdtek, és majdnem hamarabb abba is hagyták. Néhány túl vidám fesztiválozó ugyanis jó mókának gondolta sörös dobozokkal dobálni az együttest. Lukács elég komolyan megmondta, ha nem hagyják abba, azonnal elmennek. Szerencsére ez hatott, és a buli ment tovább.

Közben összefutottunk Dajka Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével is, aki elmondta, bár 1976 óta minden évben van EFOTT, először vannak Szolnokon. Újdonság volt az idén, hogy meghívtak több külföldi együttest is, és megépítettek egy silent-helyszínt, ahol 300 fülhallgatóval lehetett élvezni a programot. Magyarországon silent-diszkó ugyan már volt, de itt a Dumaszínháztól a koncertig többféle műfajt kipróbálhatott a csendesen bulizó közönség.

A negyedik, záró napon sem bíztak semmit a véletlenre. Vad Fruttik, Kiscsillag, Quimby. Kiss Tibi egyfajta csoport terápiát alkalmazott rajtunk. A hét közben irodában dolgozók is kiadhattak minden belső stresszt egy nagy közös ordítással, majd a visszataps után együtt énekeltük, hogy most múlik pontosan. Méltó zárszó.

Köszönjük a segítséget a partyanimals stábjának, és köszönet Simon Róbertnek a képekért.

Ha szereted az EFOTT-ot, nyomj egy lájkot! :)

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: