hirdetés

PÉCS

Sosem volt még ilyen jó pécsi egyetemistának lenni

Pécsett most igazán jó egyetemistának lenni: az első magyar egyetem alapításának 650. évét ünneplő Pécsi Tudományegyetem egész évben változatos programokkal, sporttal, koncertekkel, előadásokkal mutatja meg, miért is Pécs az egyik 'legegyetemistább' város.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2017. április 28.

hirdetés

Tudtad, hogy 650 éve alapították Közép-Európa egyik legrégebbi egyetemét Pécsett? Ez azt jelenti, hogy már 1367-ben elkezdődött a tudományos élet, az oktatás Magyarországon, így a PTE 650 rendezvénysorozat nemcsak a pécsi egyetemisták, de egyben a hazai felsőoktatás ünnepe is. A PTE rengeteg programmal készül a jubileumi évre, havonta több izgalmas esemény között is válogathatsz. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összeszedtük a legérdekesebbeket.pen_masodiknap_halottpenz_mm_

Április végén ért véget az év egyik legnagyobb hallgatói fesztiválja, a Pécsi Egyetemi Napok. A három napos koncertsorozat óriási tömegeket mozgatott meg, és ahogy mindig, idén is hatalmas buli várta a résztvevőket.

Májusban, sok más program mellett megrendezik a PTE Innovációs Napokat (az időpont május 22-23.). A rendezvény célja, hogy felkeltsék az ifjú kutatók figyelmét az innováció iránt, hogy alkalmazkodni tudjanak a jövő kihívásaihoz.

Május 31-én megnyílik a Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből című egyetemtörténeti kiállítás. A kiállítás helyszíne a Klimo Könyvtár lesz, ahol a pécsi felsőoktatás 650 éves történetét, a hallgatók és oktatók mindennapjait jelenítik meg, felvillantva olyan meghökkentő, érdekes eseményeket is, melyekről talán még sosem hallottál.

Nemcsak az agytekervények lendülnek mozgásba májusban: a karok közötti egyetemi ötpróba újabb fordulóponthoz ér: május 6-án a Dunai Regattán méretteti meg magát a Pécsi Tudományegyetem Sárkányhajó Válogatottja, a versenyre pedig külön szurkolói buszt is indítanak, és a felsőoktatásban unikumnak számító PTE Táncegyüttes és fellép.

hirdetés
efott

A nyár Pécsett is elsősorban a pihenésről szól, de azért ekkor is akad tenni- és látnivaló. Júniusban Pécs belvárosában például a Benned a létra utcai performansszal lehet találkozni, ami egy integrált táncelőadás, fogyatékossággal élő és ép szereplők közös előadásában. Júliusban pedig irány az EFOTT!

A jubileum alkalmából ugyanis a PTE kapta a házigazda szerepét az ország legnagyobb egyetemista buliján.

Ennek kapcsán a civil faluban külön standdal, kulturális, művészeti, sport és egyéb programokkal is készülnek, este pedig pöröghetnek a koncertek! A fesztivál július 11-én kezdődik, a részletes programért kattints az EFOTT oldalára!

Pécsre visszatérve: július 28. és augusztus 6. között rendezik meg a Pécs Debate Academy 2017 című nyári egyetemet. A több helyszínen zajló vita- és előadássorozat fókuszában a 21. század felsőoktatása és az egyetemi diákélet állnak. A PDA 2017 indulói a meghívott szakértők előadásai után vitaversenyt rendeznek, a vitákon túl pedig a résztvevők különböző interkulturális programokon kapcsolhatnak ki.

Augusztus 17-én eldördülnek a rajtpisztolyok, és indulhat a háromnapos mérkőzés. A hazai és külföldi egyetemek közötti viadalok négy sportágban zajlanak majd. A férfi futsal, női röplabda, férfi kosárlabda és cheerleading kb. 500 hallgatót mozgatnak majd meg, a szeptemberi ünnepi rendezvénysorozatok felvezetéseként.pte3

A hónap végén Orff Carmina Burana című művével ünnepli a jubileumot a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete.

A mű érdekessége, hogy az Orff által feldolgozott szövegek az egyetem alapításának idejéből, a 14-15. századból valók, a megzenésített költeményeket ráadásul diákok írták. A művet az Intézet művésztanárai és hallgatói adják elő, valamint a PTE Egyetemi kórusa. Vezényel Prof. dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy, a Művészeti Kar dékánja.

Szeptember elseje igazi piros betűs ünnep lesz a jubileumi évfordulón, több, ünnepélyes eseménnyel.

Ekkor lesz az Ünnepi Oratórium 650. című kortárs művészeti produkció ősbemutatója, melyet direkt erre az alkalomra komponáltak. A bemutató az Ünnepi színpadon lesz.

A bemutató az Ünnepi színpadon lesz.

Este Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát avatják fel, melyet Kotormán Norbert szobrászművész formált meg. A szobor a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon kap helyet.pte4Fotó: Cseri László

Szeptember 2-án lesz a Jubileumi 650 PTE Nap a város szívében, a Széchenyi téren, ahol látványos kulturális, művészeti, egészségügyi és sportprogramok lesznek egész nap. Este pedig a Halott Pénz zenekar koncertezik. Ez a nap nemcsak a PTE dolgozóinak és családtagjainak hanem Pécs lakóinak is szól.

Az biztos, hogy aki Pécsre megy egyetemistának, nem sokat fog unatkozni.

A Pécs City Karnevállal kézen fogva szervezik meg szeptember 16-án a Jubileumi hallgatói forgatagot, ahol a gólyák belevethetik magukat Pécs és az egyetem által kínált színes kulturális forgatagba Pécs belvárosában és a Zsolnay Kulturális Negyedben. Szeptember 23-án már a DesignPécs Hét, nemzetközi kiállítás, konferencia és könyvbemutató lesz a fókuszban, ahol egészen október 15-ig lehet megcsodálni a kiállított tárgyakat. Szeptember 30-án futócipőket felvenni, térdeket bemelegíteni! Reggel 8-kor ugyanis indul a PTE 650 Rókaűzők Váltófutó verseny. A Pécsről startoló verseny pedig egészen Kaposvárig kell szaladni ahhoz, hogy a részvevők célba érjenek.pte_international_008

Akiknek ennyi futás nem volt elég, azok október 1-jén egészen a Misina csúcsáig futhatnak a Misina-csúcstámadás futónapon. A versenyre már most leadhatod a nevezésed, a táv pedig közkívánatra immáron kétfős váltóban is teljesíthető.

Az izgalmas jubileumi évben az i-re a pontot december 8-án, a Jubileumi zárókoncerttel teszik fel a Kodály Központban.

A PTE 650 jubileumi események részletes programjaiért kattints ide.

Nyerj PTE-élményt!

Ha „megkívántad” a pécsi egyetemisták nyüzsgő életét, pályázz a PTE 650 Jubileumi Mozdony fotópályázatán. Nem kell mást tenned csak készíteni egy szelfit az ünnepi díszbe öltöztetett mozdonyról, az így készült fotódat pedig küldd el a PTE a Facebook oldalának, minden hónap utolsó napjáig.

A beküldők között havonta sorsolnak ki ajándékokat, ezen felül 2017. november 2-án a zárósorsoláson - melyen minden addig beküldött fotó részt vesz -, a nyertes személyre szabott PTE-élményt kap, választható programokkal: egy partnereddel eltöltött pécsi hétvége, belépő a PTE Jubileumi Zárókoncertjére, városnéző túra a Zsolnay Kulturális Negyed közreműködésével, tánctanulás a PTE Táncegyüttessel. Egyszóval minden, ami érdekelhet Pécsről és a PTE-ről.DSC_0675-01

fotó:Király Róbert

További információk és szabályzat: https://pte.hu/szelfizz_mozdonnyalhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk