hirdetés

PÉCS

Pilóták Pécsett

Egész napos repülőshow, repülős kiállítás, világhírű műrepülő pilóták várnak benneteket szeptember első két napján a II. Pilóta Találkozón és FuturAqua Repülőnapon. A Pécs-Pogányi Repülőtéren bemutatót fog repülni Besenyei Péter és a minap világbajnoki címet szerző Nádas Tamás, aki már tavaly is hatalmas sikert aratott hajmeresztő mutatványaival.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. augusztus 26.

hirdetés

Egész napos repülőshow, repülős kiállítás, világhírű műrepülő pilóták várnak benneteket szeptember első két napján a II. Pilóta Találkozón és FuturAqua Repülőnapon. A Pécs-Pogányi Repülőtéren bemutatót fog repülni Besenyei Péter és a minap világbajnoki címet szerző Nádas Tamás, aki már tavaly is hatalmas sikert aratott hajmeresztő mutatványaival.

Fotó: Sóki Tamás

Európa több országából érkeznek pilóták és kiállítók, remélhetően sok száz repülésre alkalmas szerkezettel, köztük olyan ritkasággal, mint a veterán Róma II. repülőgép.

hirdetés

Szombaton egész napos repülőshowt élvezhettek. Repülni fog többek között Besenyei Péter többszörös műrepülő világbajnok, Nádas Tamás többszörös műrepülő magyar bajnok, európa bajnok és világbajnok. Láthatjátok a levegőben Veres Zoltán európa bajnokot, Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnokot, és még sok kiváló sportrepülő pilótát.

Ha pedig kedvet kaptok a repüléshez, ti is repülőre szálhhattok, és megcsodálhatjátok a magasból Pécs gyönyörű belvárosát és a Mecsek déli lankáit.

Az eseményre érkező hazai és külföldi pilóták jóvoltából rengeteg típusú, fajtájú és méretű repülésre alkalmas masina fogja ellepni a Pécs-Pogányi Repülőteret. A legtöbb ide érkező gépet nem csak kívülről, hanem belülről is megnézhetitek majd. Lesznek motoros repülők, hőlégballonok, motoros sárkányrepülők, vitorlázó repülők, motoros siklóernyősök, siklóernyősök és helikopterek.

Több, a repülőgép iparban tevékenykedő cég állítja ki termékeit, a motoros repülőktől kezdve a repülőgép modelleken át a repülést segítő felszerelésekig. Több kiállított repülőbe - a pilótája engedélyével - bele is ülhettek, és egyes felszereléseket ki is próbálhattok, sőt, meg is vehettek majd.

A programot előadások színesítik, elsősorban a pilótáknak, de az előadások nyitottak lesznek. Íígy mindenki, akit érdekel a repülés, találhat a maga számára izgalmas témájú előadást. Hallhattok többek között repülésre veszélyes meteorológiai jelenségekről, megtudhatjátok, melyek a leggyakrabban elkövetett pilótahibák, megismerkedhettek az új technológiákkal, melyek biztonságosabbá tehetik a repülést.


A program naplemente után sem ér véget. Szombat este zenei aláfestéssel kóstolhatjátok meg a pécsi söröket, a mecseki és villányi borokat.

A rendezvényt a Facebookon is megtaláljátok ITT.

Ha szívesen megnéznéd a pilótatalálkozót és a repülőnapot, nyomj egy lájkot!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PÉCS

Megérkezett a hó, mesés világgá varázsolta Pécset

Ha neked nem jutott most a hóból, akkor tarts velünk, megmutatjuk milyen fantasztikusan változott át a táj a Dél-Dunántúlon.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sokan várták már, hogy végre megérkezzen a hó, és fehérre fesse a tájat. Egészen más a didergős szürkeség után a ragyogó fehérségben élvezni a jeges időt. Pécs és környéke pedig különösen festői ilyenkor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PÉCS

Ilyen az egyik legszebb magyar város és környéke ősszel: a szivárvány minden színét felvonultatja Pécs

A fotók is igazolják, hogy megannyi csodára képes a természet és az időjárás.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2020. október 26.

hirdetés

A puha párától a hivalkodó neonfényekig, az aranyló avartól a haragos sötétig minden színben pompázik Pécs és környéke. A képek is bizonyítják, hogy az ősz tán a legszínesebb évszakunk, és ezernyi csodára képes. Nézzétek meg a várost, a Palkonyai templomot és Magyarszék egy-egy szép részletét.

Pécs és a Mecsek talán a legszebb arcát mutatja ilyenkor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PÉCS

Már Pécsett is lehet óriáskerekezni, májusig forog az 50 méteres új látványosság

Siófokról érkezett a téli szezonra a hatalmas kerék, amely már most is impozáns látványt nyújt az esti városban.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Október 21-én már Pécsett is lehet óriáskerékből csodálni a környéket. Ekkor indul el az önkormányzat területén, a Lánc utcai rendelőintézet melletti térségben felállított Pécs Eye.

Az 50 méter magas kerék nyáron Siófokon állt, onnan érkezett most Pécsre, ahol a tervek szerint májusig lehet élvezni ezt az új látványosságot.

A magyarországi gyártmányú kereket, a Hungarian Diamond Wheel-t már több városban is felállították, és most a Baranya megyei székhelyen is kipróbálható lesz az ajkai Horváth Lunapark Kft. jóvoltából. Bár voltak viták a helyszín miatt, de az üzemeltető szerint itt megfelelő az altalaj és adott a jó megközelíthetőség is.

Az óriáskerék árai: a felnőttjegy 2000 Ft, a gyerek-, diák- és nyugdíjasjegy 1500 Ft lesz.

hirdetés

Forrás: SzabadPécs.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PÉCS

Új, toronyház magasságú kilátó épült a Zengőn, csodálatos panoráma nyílik a tetejéről

Sváb házakat, barokk kastélyt, védett növényeket és hazánk legrégebbi, ma is álló templomát rejti a Mecsek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.

hirdetés

A Kelet-Mecsek hegyes-völgyes vidékének sűrű erdeiben lenyűgöző kincsek várják az utazót, amelyekre igazán érdemes rászánni néhány napot. A Pécstől keletre fekvő, a zöld százféle árnyalatában játszó hegytömb lábánál terül el három hangulatos kistelepülés, Hosszúhetény, Pécsvárad és Mecseknádasd. Bármelyiket választhatjuk kirándulásunk bázisának, hiszen a Mecseket keresztül-kasul behálózó turistautak mindenhonnan elérhetőek.

Ha Hosszúhetényt választjuk, akkor érdemes szánni egy kis időt a falu gazdag magyar-sváb népi örökségét bemutató tájház és a mára letűnt szakma izgalmas emlékeit bemutató borbélyműhely felkeresésére.

A falutól északra kényelmes sétával, de akár gépkocsival is elérhető az idilli völgyben fekvő Püspökszentlászló. Egyetlen utcáját főleg üdülőnek használt, szépen karban tartott sváb parasztházak szegélyezik. Az utca végén, évszázados fákkal körülvéve áll a pécsi püspökök gyönyörű, barokk stílusú kastélya. Az épülethez egy kicsiny kápolna tartozik, körülötte pedig 84 féle különleges fa- és cserjefajt felvonultató arborétum terül el.

A környék védett erdeinek leghíresebb növényfaja a bánáti bazsarózsa.

A világ teljes állományának 90%-a itt él. A napfényes helyeket kedveli, ezért tisztásokon, erdőszéleken, irtásterületeken találkozhatunk vele április-májusi virágzása idején.

hirdetés

A közeli Pécsvárad legfőbb nevezetessége a több mint ezeréves bencés apátság és vár, hazánk legrégebbi, ma is álló temploma.

A város feletti dombon Géza fejedelem építtetett udvarházat, majd Szent István király Koppány legyőzését követően alapított kolostort. Később, Könyves Kálmán és hatalomra törő öccse véres viszálya idején a falai között lelt menedéket a bosszúból megvakított Béla herceg. A történelem kerekének fordulásával a vak bujdosóból II. Béla néven Magyarország királya lett.

Mind Hosszúhetényből, mind Pécsváradról számos turistaút vezet a hegységet uraló 682 méteres csúcsra, a Zengőre. A Mecsek legmagasabb pontján a XIX. században emeltek először kilátót, amit többször át- és újjáépítettek. Az idén átadott, vadonatúj acélszerkezetű torony különlegessége, hogy körbeöleli a helyén álló régebbi geodéziai mérőtornyot.

A mintegy hat emelet magas kilátóból csodálatos panoráma nyílik, tiszta időben a Balaton-felvidék és a Dráván túli Papuk-hegység körvonalai is kivehetőek.

Kihagyhatatlan élmény, amihez csak egy rövid, bár egyes szakaszain kissé meredek gyalogtúrára van szükség.

A hegység túloldalán lévő Mecseknádasdot sem szabad kihagyni a programból. Mielőtt bevennénk magunkat a rengetegbe, látogassuk meg a helyi svábok kulturális hagyományaira emlékező tájházat és a Schlossbergnek nevezett dombon álló középkori templomromot. Nyugat felé indulva egy rövid sétával elérjük a Réka-vár romjait.

A középkorban leégett és elhagyott erősséghez sok helyi legenda kapcsolódik.

Az egyik szerint maga Attila hun király emeltette Réka nevű feleségének, akiről a völgy és a benne folyó patak is a nevét kapta. A vártól néhány száz méternyire állnak Óbánya házai. A festői kis falucskából a Kelet-Mecsek legvadregényesebb, tavakkal és vízesésekkel tűzdelt völgyében, kényelmes gyalogtúrával juthatunk el Kisújbányára. Ez az erdőmélyi község a XVIII. században itt dolgozó üvegkészítők otthona volt, emléküket egy rekonstruált olvasztókemence – huta – őrzi.

A környék fejlesztésére 162,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium. A két legfontosabb beruházás a Zengő-kilátó és egy turisztikai látogatóközpont építése a Pécsvárad melletti Dombay-tónál. A projekt ráirányítja a figyelmet Kelet-Mecsek bármely évszakban tartalmas programot kínáló szépségeire. Csak egy jó bakancsra, egy hátizsákra és egy térképre van szükség, és nekivághatunk ennek a sok titkot rejtő, vadregényes tájnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: