PÉCS

Pécs „családi ezüstje”, a Zsolnay negyed


Link másolása

Urbán Orsi dzsesszénekesnő és férje, Kollmann Gábor szaxofonművész, a Budapesti Jazz Orchestra igazgatója együtt és külön-külön is többször felléptek már Pécsett a Zsolnay-negyedben, de koncertek előtt és után sem volt még alkalmuk felfedezni a környék utcáit, épületeit, se a névadó család történetét. Ezúttal örömmel mondtak igent a felkérésre, hogy legyenek ők AZ ÉV HOTELE televíziós műsor egyik epizódjának szállodatesztelői, így volt alkalmuk újra Pécsre utazni. Így tehát kapva kaptak a ritka alkalmon, hogy ezúttal turistaként fedezzék fel a híres Zsolnay negyedet.

Íme 5 érdekesség, amit nem tudtál eddig a Zsolnayakról:

1. A Zsolnay mauzóleum titkai

A mauzóleum a gyáralapító Zsolnay Vilmos és felesége Bell Terézia, valamint fiuk, Zsolnay Miklós nyughelyéül szolgál. Az épülethez vezető sétányon 42 pirogránit oroszlán kíséri utunkat. Az egyiptomi hitvilágban úgy tartják, hogy halálunk után a lelkünk 42 szellemmel találkozik, ők kérdéseket tesznek fel a távozónak. Negyvenkét szellem, negyvenkét kérdés. Ezek a kérdések a szívünket, a jóságunkat, a tisztaságunkat mérik. Ha jól válaszolunk, végső nyugalomra lelhetünk, ha pedig nem, akkor újra kell születnünk, és a következő életünkben a rosszul megválaszolt kérdés leckéjét kell megtanulnunk. A mauzóleum ezen része ingyenesen látogatható.

2. Zsolnay Júlia festőművész lett

Csakúgy, mint Vilmos, a lánya is művészeti ambíciókat dédelgetett. Júlia eleinte csak porcelánokra festett, de egy idő után szeretett volna saját lábra állni és önálló festői karrierbe kezdeni. Édesapja is hasonló terveket szövögetett fiatalkorában, de a szülei nem engedték, helyette kereskedelmet kellett tanulnia. Emiatt aztán később mindenben segítette gyermekeit, hogy azok valóra válthassák az álmaikat. Ennek köszönhetően középső gyermeke, Júlia híres és az ország egyik legvagyonosabb asszonya lett, jól keresett a képei eladása után.

A Család- és Gyártörténeti kiállításon megtekinthető néhány festmény Júliától és apjától, Vilmostól is.

3. A világsiker

A valódi világhír 1878-ban Párizsban érte utol a családot, az alapító egyetlen fia, Miklós által. Zsolnay Vilmos új mázakat kísérletezett ki, melyek nem tartalmaztak a mázakhoz elengedhetetlen, de rendkívül mérgező ólmot és bóraxot. Vilmos ezeket kivonta az egyenletből - a világon elsőként. Apja találmányát a párizsi világkiállításon mutatta be Miklós, a bizottság viszont hazugnak nevezte őt. A fiú nem volt rest és földhöz vágott egy kiállított vázát, a szilánkokat pedig átadta a bizottságnak, hogy végezzenek rajtuk vegyi elemzést. A siker aztán nem maradt el, a kiállításon aranyérmet nyertek, a feltalálót, Vilmost pedig a francia becsületrenddel jutalmazták.

4. Az ország, de talán a világ legnagyobb Zsolnay gyűjteménye

Zsolnay Júlia egykori lakóházában, a 150 éves ginkgo fa árnyékában található a Gyugyi-gyűjtemény, amely egy körülbelül 700 darabból álló luxus- és díszkerámia kiállítás. Az 1870-es évektől az I. világháborúig láthatunk kerámiaremekeket, jellemzően a historzimus, valamint a szecesszió korszakából. Ezek voltak a manufaktúra legsikeresebb időszakai, és itt érték el a legnagyobb sikereket. Az eozin álomszerű csillogása vezet be minket a szecesszió bohém, szabados művészetébe. Jelenleg nem tudni ennél nagyobb Zsolnay gyűjteményről.

5. Ha már eozin, akkor pirogránit

Az eozin egy fémes, lüszteresen csillogó máz. Az előállítása rendkívül bonyolult és receptjét szakmai titok és találgatások homálya fedi már 1896 óta. Ez a Zsolnay manufaktúra egyik legjellemzőbb technikája.

A pirográint az egyik legkeményebb építőipari anyag. Keményebb, mint a tégla és sokféleképpen lehet felhasználni. Kinti és benti burkolatok, szobrok, szökőkutak, csempék, tetőcserepek és sokminden más is készíthető belőle. A manufaktúra legnagyobb, saját találmánya 1880 óta. A magyar szecessziós építészet legfontosabb anyaga.

Ha kíváncsi vagy hogyan teltek a művész házaspár napjai Pécsen, illetve Böhönyén és tudni szeretnéd, hogy ezúttal melyik hotelek mutatkoztak be a régióban, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi adását az RTL+-on!

Folytatódik AZ ÉV HOTELE verseny a dél-dunántúli régióban!

Voksodat vasárnap délelőtt 11 óráig adhatod le az alábbi szállodák valamelyikére:

R73 Residences****, Pécs

Az R73 Residences Pécs egyik legújabb, 2022-ben megnyílt szálláshelye. Egy régi épület kapott új értelmet. Kívül-belül jól átgondolt 32 modern, stílusát és koncepcióját tekintve is egyedi apartman szobát alakítottak ki a történelmi belvárosban. Az R73 jó kiindulópont a város felfedezéséhez, hiszen a legtöbb látnivaló egy karnyújtásnyira van innen. A Zsolnay-negyed és a Vasarely Múzeum 1 km-en belül, a pécsi székesegyház 1,3 km-re, a Szent Mária-templom pedig 1,1 km-re található. Nemcsak a kirándulók és az üzleti úton levők kedvelt szálláshelye ez, az egyetem közvetlen közelsége miatt, akár a tanulmányokhoz kapcsolódó utazásokhoz is ideális. Az R73 Residences szálláshelye ingyenes wifivel, magánparkolóval és fitneszteremmel várja vendégeit. A légkondicionált szálláshelyhez teljesen felszerelt étkezős konyha, síkképernyős tévé, továbbá zuhanyzóval és hajszárítóval ellátott saját fürdőszoba tartozik. Az apartmanok vendégei kontinentális reggelivel kezdhetik a napot. További információ ezen a linken!

Orsi és Gábor egy másik dél-dunántúli, pontosabban böhönyei hotelt is leteszteltek néhány napos utazásuk során.

Nagypince Borhotel Wine & Spa, Böhönye

A birtok Böhönyétől kissé távolabb, az egykori Festetics kastélytól nem messze, egy domb tetején található, tiszta időben nemcsak a dél-balatoni borvidék, hanem még a Badacsony is látszik, valamint a tizennyolc hektáron elterülő böhönyei szőlészet. Ebben a mesés környezetben található a wellness és spa részleg, jakuzzi, szauna és egy kültéri medence napozóágyakkal, amit a hotel vendégei térítésmentesen használhatnak. A hotelt és birtokot nagy gonddal tervezték, szobái és a hozzájuk tartozó fürdőszobák is egyedi burkolattal, bútorzattal, stílusban készültek. Az étterem részét képezi a Beck Pincészet is, ahol csaknem tíz méter hosszú, 1880-ból származó présgerenda díszeleg, talán Európa legnagyobb prése ez. A hotel 130 méter hosszú, a török időkben épült borospincéjében kérhető borkóstolás, akár egyéni, akár csoportos formában is. A szálláshely felnőttbarát, így csak 12 éves kortól fogadja vendégeit. A vacsora a’la carte, a reggeli pedig svédasztalos. További információ ezen a linken!

Szavazz és nyerj szállodai ajándékutalványt minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatod le, az adásban bemutatott szálláshelyek valamelyikére most vasárnap délelőtt 11 óráig.

Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándékutalványt abba a szállodába, ahová a szavazatodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE-ben!

Vasárnap újra megmutatjuk a versenyben résztvevő dél-dunántúli szálláshelyeket!

Jövő héten vasárnap egy összefoglaló adással folytatódik AZ ÉV HOTELE idei évada! Akkor újra láthatóak lesznek a dél-dunántúli régió versenyben részt vevő hotelei. Hosszúhetényben és Pécsváradon Ferencz Péter Peet és felesége Alexandra jártak, Pécsen és Böhönyén pedig Urbán Orsi és férje, Kollmann Gábor.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PÉCS
A Rovatból
Varázslatos meseerdővé vált az esőtől áztatott Mecsek
A képeket nem egy festő, hanem maga a természet, az eső alkotta. Ugye mennyire csodásak?

Link másolása

Nincs nagyobb varázsló a természetnél. Pillanatok alatt képes az élénk színekből tompát csinálni, a harsogóból sápadt zöldet, a fényből párát... Az eső pedig mindezt még "megcsavarja", igazi művészi képeket alkot az erdőből. Íme:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
PÉCS
Festői látvány az aranysárgán ragyogó repceföld
Szemet gyönyörködtető látvány az ezernyi virág, amely úgy boritja be a hullámzó tájat, akár egy szőnyeg.

Link másolása

Mint egy hatalmas hullámzó szőnyeg, úgy terül el a hatalmas repceföld Pécs közelében. Az aranyló színekben pompázó táj valóban olyan, mint egy festmény.

Minden évben remek fotós téma és szemet gyönyörködtető látvány a hosszan elnyúló virágtenger.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Megérkezik az IKEA Pécsre, Debrecenbe és Miskolcra is – tervezőstúdió és mobil átvételi pontok is nyílnak
2023 őszén nyílik majd az üzlet, ahol többek között lakberendezési tanácsadással segítik a vásárlókat.

Link másolása

A Debrecenben megnyitott első magyarországi tervezőstúdiót hamarosan egy újabb egység követi: a dél-dunántúli régió IKEA vásárlói Pécsen élvezhetik majd ezt a részleget 2023 őszétől.

Az új tervezőstúdió legfontosabb eleme, hogy a vásárlók a helyszínen megnézhetik és kipróbálhatják majd az egyes termékeket.

Emellett a stúdióban lehetőség lesz arra is, hogy a vásárlók segítséget kérjenek az online vásárlásban, és a megrendelt termékeket a legközelebbi átvételi pontra, vagy egyenesen otthonukba kérjék házhoz szállítással.

Az előkészületek megkezdődtek, de a konkrét nyitási dátumról az IKEA később tájékoztatja majd a vásárlókat.

Ezzel egy időben Mobil Átvételi Pontok nyílnak Debrecenben és Miskolcon.

A Mobil Átvételi Pont szolgáltatás lényege, hogy a régió vásárlói a házhozszállításnál kedvezőbb árszabással rendelhetik meg kedvenc IKEA termékeiket Debrecenbe vagy Miskolcra, ahol meghatározott időpontban átvehetik csomagjaikat. Az első átvételi lehetőség 2023. május 17-én lesz, amelyre a vásárlók már leadhatják rendeléseiket akár az áruházakban, akár az IKEA.hu weboldalon, akár akkor, ha termékeiket a telefonon és chaten keresztül történő távoli értékesítés opcióval vásárolják meg. Az új átvételi pontok abban is segítségére lehetnek a vásárlóknak, hogy a március végén, Debrecenben megnyitott Tervezőstúdióhoz kapcsolódó rendelések még elérhetőbbek legyenek a vásárlók számára.

„Az elmúlt években több Átvételi Pontot is nyitottunk országszerte számos vidéki városban, sőt, a balatoni régióban szezonális Mobil Átvételi Pontokat is üzemeltettünk – természetesen ezt az idei nyári szezonban is tervezzük.

Úgy látjuk, hogy ezzel a lehetőséggel sokat tudunk segíteni azoknak a vásárlóinknak is, akiknek a közelében nincs IKEA áruház, de mégis az IKEA minőségi termékeivel szeretnék otthonosabbá, kényelmesebbé vagy éppen fenntarthatóbbá tenni az otthonaikat”

– mondta el Lubomír Zákopčan, az soroksári IKEA áruházvezetője.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Fotók: Pécsre benézett a tavasz, virágzik a híres mandulafa
A Mecsek alján már minden jel arra utal, hogy hamarosan tényleg itt a tavasz.

Link másolása

Virágzik már a több mint 100 éves pécsi havihegyi mandulafa, amely jelzi, hogy bizony itt a tavasz. Még akkor is, ha a szirmokat pár napja a hó is ellepte. De a mediterrán éghajlat korán előcsalogatta a rügyeket és a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő virágokat is. Már a fotók is jobb kedvre derítenek:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk