PÉCS

Óriási műanyag kaspókkal pakoltak tele egy pécsi utcát, a helyiek kiakadtak ezen

A lakók szerint a kaspók elcsúfítják az utcát, a terület képviselője szerint viszont a faültetés nem opció.
Címkép: BIOKOM - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

Óriási műanyag kaspókkal pakolták tele Pécs egyik legszebb utcáját, ami „keményen kiverte a biztosítékot” a helyiek körében – írja a Pécs Aktuál.

A Magaslati úton terebélyes fasor volt évtizedekig a lakók elmondása szerint, ezek helyére vitt az önkormányzat műanyag óriáskaspókat múlt héten.

Miután többen a Facebookon háborodtak fel emiatt, Horváth Tamás, a terület önkormányzati képviselője egy kommentben azzal indokolt, hogy újabb fákat ültetni a fideszes közműtörvény miatt nem lehet.

Egy másik hozzászólásban viszont már azt állította, hogy „nem engednek ültetni”. Ezt a választ kapta a Pécs Aktuál a helyi városüzemeltetési cég, a BIOKOM munkatársaitól, akik szerint az egyik szolgáltató volt az, amelyik „nem engedte” meg az ültetést.

A környékbelieknek elsősorban azzal van baja, hogy szerintük rondák a kaspók, egyáltalán nem illenek oda, csak elcsúfítják az egész utcát. Ezért jobban örülnének, ha az önkormányzat elvitetné ezeket onnan.

A helyi portál beszámolója szerint miután Horváth Tamás a fideszes közműtörvényre hivatkozott, többen is nekiálltak keresgélni, de senki nem talált olyat, amely egyben tiltaná a faültetést. Egy 2008-as törvény ugyan érinti a témát, de nem tilt semmit, csak előírja, hogy konzultálni kell az ültetés előtt a közművek tulajdonosával. A Pécs Aktuál pedig olyan előírást talált, ami bizonyos védőtávolságok és praktikák betartásával engedi a faültetést. Ez alapján úgy tűnik, hogy a helyi építési szabályzat is rendelkezhet erről bizonyos mértékben, ami pedig az önkormányzat hatásköre.

A BIOKOM oldalán ezzel indokolták a kaspók kihelyezését: „Többször felmerült már, hogy a Magaslati úton tönkre ment hársfákat hogyan lehetne pótolni. Sajnos a terepszint alatt elhelyezkedő infrastruktúra elemek védőtávolságai miatt szabályosan nem lehet fát telepíteni a területre. Emiatt úgy döntött a városvezetés, hogy nagy méretű dézsás növényeket helyez ki. Olyanokat, melyek nem lógnak bele az út űrszelvényébe és illenek a belvárosba telepített növények hangulatához. Így esett a választás a ciprusokra, melyek mellé – a hangulat fokozása érdekében – levendulákat telepítettünk. Társaságunk munkatársai összesen 17 nagy méretű kaspót helyeztek ki, melynek egy részét a terület önkormányzati képviselőjének, Horváth Tamásnak a rendelkezésére álló keretéből szereztünk be.”

Amikor egyébként sokan egy Facebook-poszt alatt háborogtak a kaspókon, és a terület önkormányzati képviselője is hozzászólt, az egyik kommentelőnek azt üzente, várja a javaslatait a fák pótlására.

„Sok pénz nincs. Hagyjuk a fenébe? Nincs fa és ne is legyen... Mi az idiotizmus? Az, hogy nem tetszenek a kaspók, az egy dolog. Ezek a 'tuják' elég nagyra fognak nőni, és lesz a kaspók közt egy sövény. Aki tud olcsóbb és törvényes megoldást, hívjon”

– írta Horváth Tamás.

Egy helyi lakos erre így válaszolt:

„Nem, te az önkormányzati képviselője vagy ennek a kerületnek! Ezért lettél megválasztva! Nem azért, hogy munkaidőm után tanácsokat adjak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PÉCS
A Rovatból
Varázslatos meseerdővé vált az esőtől áztatott Mecsek
A képeket nem egy festő, hanem maga a természet, az eső alkotta. Ugye mennyire csodásak?

Link másolása

Nincs nagyobb varázsló a természetnél. Pillanatok alatt képes az élénk színekből tompát csinálni, a harsogóból sápadt zöldet, a fényből párát... Az eső pedig mindezt még "megcsavarja", igazi művészi képeket alkot az erdőből. Íme:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
PÉCS
Festői látvány az aranysárgán ragyogó repceföld
Szemet gyönyörködtető látvány az ezernyi virág, amely úgy boritja be a hullámzó tájat, akár egy szőnyeg.

Link másolása

Mint egy hatalmas hullámzó szőnyeg, úgy terül el a hatalmas repceföld Pécs közelében. Az aranyló színekben pompázó táj valóban olyan, mint egy festmény.

Minden évben remek fotós téma és szemet gyönyörködtető látvány a hosszan elnyúló virágtenger.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Megérkezik az IKEA Pécsre, Debrecenbe és Miskolcra is – tervezőstúdió és mobil átvételi pontok is nyílnak
2023 őszén nyílik majd az üzlet, ahol többek között lakberendezési tanácsadással segítik a vásárlókat.

Link másolása

A Debrecenben megnyitott első magyarországi tervezőstúdiót hamarosan egy újabb egység követi: a dél-dunántúli régió IKEA vásárlói Pécsen élvezhetik majd ezt a részleget 2023 őszétől.

Az új tervezőstúdió legfontosabb eleme, hogy a vásárlók a helyszínen megnézhetik és kipróbálhatják majd az egyes termékeket.

Emellett a stúdióban lehetőség lesz arra is, hogy a vásárlók segítséget kérjenek az online vásárlásban, és a megrendelt termékeket a legközelebbi átvételi pontra, vagy egyenesen otthonukba kérjék házhoz szállítással.

Az előkészületek megkezdődtek, de a konkrét nyitási dátumról az IKEA később tájékoztatja majd a vásárlókat.

Ezzel egy időben Mobil Átvételi Pontok nyílnak Debrecenben és Miskolcon.

A Mobil Átvételi Pont szolgáltatás lényege, hogy a régió vásárlói a házhozszállításnál kedvezőbb árszabással rendelhetik meg kedvenc IKEA termékeiket Debrecenbe vagy Miskolcra, ahol meghatározott időpontban átvehetik csomagjaikat. Az első átvételi lehetőség 2023. május 17-én lesz, amelyre a vásárlók már leadhatják rendeléseiket akár az áruházakban, akár az IKEA.hu weboldalon, akár akkor, ha termékeiket a telefonon és chaten keresztül történő távoli értékesítés opcióval vásárolják meg. Az új átvételi pontok abban is segítségére lehetnek a vásárlóknak, hogy a március végén, Debrecenben megnyitott Tervezőstúdióhoz kapcsolódó rendelések még elérhetőbbek legyenek a vásárlók számára.

„Az elmúlt években több Átvételi Pontot is nyitottunk országszerte számos vidéki városban, sőt, a balatoni régióban szezonális Mobil Átvételi Pontokat is üzemeltettünk – természetesen ezt az idei nyári szezonban is tervezzük.

Úgy látjuk, hogy ezzel a lehetőséggel sokat tudunk segíteni azoknak a vásárlóinknak is, akiknek a közelében nincs IKEA áruház, de mégis az IKEA minőségi termékeivel szeretnék otthonosabbá, kényelmesebbé vagy éppen fenntarthatóbbá tenni az otthonaikat”

– mondta el Lubomír Zákopčan, az soroksári IKEA áruházvezetője.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Fotók: Pécsre benézett a tavasz, virágzik a híres mandulafa
A Mecsek alján már minden jel arra utal, hogy hamarosan tényleg itt a tavasz.

Link másolása

Virágzik már a több mint 100 éves pécsi havihegyi mandulafa, amely jelzi, hogy bizony itt a tavasz. Még akkor is, ha a szirmokat pár napja a hó is ellepte. De a mediterrán éghajlat korán előcsalogatta a rügyeket és a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő virágokat is. Már a fotók is jobb kedvre derítenek:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk