hirdetés

PÉCS

Jótékonysági palacsintanap Pécsett

A bevételt az első magyar gyermekhospice ház, a Dóri Ház kapja.

Link másolása

hirdetés

2014. március 4-én a Szemem Fénye Alapítvány „Palacsinta-lankodás” néven tartja meg első országos palacsintanapját, ahol a nagyböjt előtti utolsó napon még belakhattok a fenséges palacsintákból és az azokból befolyó összeggel támogathatjátok az első magyar gyermekhospice ház, a Dóri Ház működését.

pecs2

A Palacsinta Nap egy vidám, angolszász hagyománnyal rendelkező országos akció, ahol a palacsintasütés és palacsintaevés mellett vidám versenyszámokon is részt vehettek.

Az akcióhoz csatlakozott a pécsi Mr. Remy Gyros Bár tulajdonosa, a gasztronómiáért érdemérmes Mészáros Csaba, akinek már kialakult jó kapcsolata van az alapítvánnyal. Mészáros Csaba hagyományos palacsintákkal és egy, az alapítványnak komponált különlegességgel is vár mindenkit. Málnás, piros tészta vaníliasodóval, karamelles fahéjas almával, a tetején karamellel halványan átfésülve. Ez a Szemem Fénye Boldogság Palacsinta. Első alkalommal február 14-én készült el a Szemem Fénye Alapítvány által meghirdetett „Öltözz pirosba” napra.

hirdetés

pecs3

pecs5

A Valentin napon tartott kampányhoz kapcsolódva elkészült palacsintákat hihetetlen adagokban kapkodták el, volt 72 darabos rendelés is. Mészáros Csaba rendezvényekre is szokott ételt készíteni és volt már olyan bál is, ahol desszertként a jótékonysági palacsintát kérték. A mesterszakács azt mondta, a palacsinta már több 100 ezer forintnyi adományt hozott és úgy döntött, megkapja végleges helyét az étlapján. A cél egy gyönyörű gondolat, hogy egyre több hely lássa a kiváló példát és csatlakozzon az akcióhoz, egyre több helyen lehessen kapni hasonló módon jótékonysági muffint, jótékonysági kávét, vagy pogácsát.

Ha nem tudtok eljönni, az akcióban akkor is részt vehettek, süssetek palacsintát, hívjátok meg barátaitokat, ismerőseiteket, vagy lepjétek meg munkatársaitokat és kérjétek meg őket, hogy a desszert jelképes, 200 forintos árával támogassák a beteg gyermekeket. Készítsetek képeket és küldjétek el e-mailben a szememfenye@szememfenye.hu címre.

pecs1

Az adományokat a kihelyezett perselyekbe is bedobhatjátok, például másnap Mr. Remynél a Hajnóczy József út 2-ben az uránvárosi piac mellett, vagy számlaszámra is küldhetitek ITT.

Ne feledjétek: 2014. március 4., jótékonysági palacsintanap. Mészáros Csabát és palacsintáit Pécsett az Árkáddal szemben találjátok meg a Nagy Lajos király útja és a Bajcsy-Zsilinszky utca találkozásánál, ahol a fenyőfákat szokták árulni Karácsony előtt.

pecs6

És aki lemarad róla, az is bepótolhatja az élményt, mert a palacsinta mindig rendelhető Mr. Remy Gyros Bárjában, akár nagyobb tételben, például zsúrokra, vagy gyereknapra és a befolyó összeggel egész évben a Dóri Házat támogathatjátok!

Ha neked is tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PÉCS

Látványos képek az idei Zsolnay Fényfesztiválról

A belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján különleges élményben lehet része a látogatónak. Most te is szétnézhetsz egy kicsit.

Link másolása

hirdetés

Idén is megrendezik Pécsen a rendkívül látványos Zsolnay Fényfesztivált szeptember 30. - október 3. között. A megismételhetetlen látvány megalkotásában az ország számos vetítő csapata vesz részt, általuk kel életre a több mint 10.000 négyzetméternyi vetített felület, mely európai viszonylatban is kimagasló attrakció.

Íme néhány látványos pillanat:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PÉCS

Mintha egy festő álmodta volna meg, olyan a Pécs-környéki vidék

Mikor egy szalmabála, a learatott gabona, a haragos fellegek vagy épp a ragyogó napsütés elvarázsolják a természetet.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. augusztus 17.


Link másolása

hirdetés

Aranyló sárgák, harsogó zöldek, mélykékek, rozsdabarnák - festői hatást keltenek a learatott gabonatáblák a Mecsek lábánál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PÉCS

Lenyűgöző fotókon a rókák titkos élete a Mecsekben

A Mecsek egyik zugában kíséri figyelemmel fotósunk a rókák titkos életét. Kicsi koruktól örökíti meg fejlődésüket, egy-egy jellemző pillanatukat.

Link másolása

hirdetés

A játékos és kíváncsi rókakölyökből hogyan lesz ravaszdi? Talán ez is kiderül a fotós képeiből, aki a Mecsek erdeiben követi nyomon kedvenceit. A nemrégiben még nagyfülű, mókás kinézetű állatból lassan elegáns, óvatos, bátor állat válik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PÉCS

Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár

Fedezd fel az egyedi klímájú helyet, az igen gazdag természeti kincseit, a tájházát, a különleges történetű templomokat és a sváb telepeseknek köszönhető borospincéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 01.


Link másolása

hirdetés

Mecseknádasd - a hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak), a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található - sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést.

A Baranya megyei község múltja Szent Istvánig nyúlik vissza. Az ő birtokából került át a bencésekhez, erre emlékeztet a középkori freskótöredékekkel rendelkező Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.

A török idők után erre a vidékre is német ajkúak települtek be a Rajna mentéről. A falu központja a kápolna körül volt, ide épültek fel az első telepesek házai, akik szőlőkultúrát is hozták magukkal. Ennek ma is látható emlékei a pincesorok.

A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes,

például a várhegy, a tájház, a templomok, a mesterségek háza vagy a vízimalom.

hirdetés

A mikroklímája is különleges, a hegyek miatt az országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklete, nyáron enyhébb, szárazabb, de az ősz hosszabb, kellemesebb, a tél pedig néha kemény hideget hoz ide. A tájolása miatta a hó is tovább megmarad egyes részein.

A szép vidéket a neves természettudós, a 18. században Kitaibel Pál is többször felkereste. Írásában így mesélt róla:

„Püspöknádasd mély völgyben van.

Itt van a pécsi püspöknek a nyári nyaralója kerítéssel körülvett díszkerttel és állatkerttel. Ebben magyar hársfák vannak.

Ezeket a kerten kívül is ültetik és nyesik. Püspöknádasdon kívül jobbra a halmokon és a kis hegyeken részben szántóföldek, részben pedig szőlők vannak… tovább régi tölgyekkel hiányosan fedett ritkás erdő, ahol a csupasz földet is látni lehet. Bal kéz felől egészen csupasz a föld és teljesen hiányzik a televény… Egykori erdőre utal a még meglevő illatos hunyor és a közönséges boróka…"

A mai növényzet is változatos: a kocsánytalan tölgy, bükk, cser, gyertyán mellett virágos kőris, a vörösgyűrűs som, a kökény, fagyal és a galagonya is megél itt. A patakok mentén számos védett növény, gimpáfrány, díszes vesepáfrány, karéjos vesepáfrány, a sasharaszt zöldell. Az erdőkben még megterem a fekete bodza, amelyet régebben nagy mennyiségben lekvárfőzésre használtak. A dombon pedig néhány évszázados szelídgesztenye facsoport is látható.

A környék állatvilágáról, a szarvasokról, vadkanokról, solymászatról Janus Pannonius számolt be verseiben. A hagyomány szerint pécsi püspöksége idején sűrűn vadászott a Keleti-Mecsek erdőségében.

A vidék számos turista útvonalon felfedezhető.

Az országos és nemzetközi turista- és zarándokút is keresztülhalad a településen: például a Dél-dunántúli Piros Túra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, a Mecseki Zöld Túra vagy a Mária Út és a Skóciai Szent Margit Emlékút.

A Skóciai Szent Margit túraútvonal Mecseknádasd és Óbánya között található.

A 18. században, barokk stílusban épült egyhajós Szent György templomban őrzik a Skóciai Szent Margit ereklyéjét, melyet a skót katolikusoktól kaptak. A templomban látható a Réka-vár kövéből készült talapzaton álló egy méteres fa szobor. A templom berendezésének nagy része is még eredeti.

A Réka-vár romjai a hegy tetején állnak. Itt egy kereszt jelzi Skóciai Szent Margit születési helyét. Az épület valaha mintegy 200 méter hosszú és 36 méter széles várudvar lehetett. Megsemmisülésének okai máig ismeretlenek, de feltételezések szerint a török időkre tehető.

Skóciai Szent Margit tiszteletére készült el az emlékút, amely Szent István király leányára, Szent Margitra emlékezik. A Réka-várban született Margit később III. Malcolm felségeként skót királyné lett és jelentős szerepe volt az állam- és egyházalapításban is Skóciában. Az 5 kilométeres túraút a születési helyétől, a Réka-vártól indul, és a Szép Ilonka-kilátóhoz visz, ahonnan be lehetett látni az egész Réka-völgyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: