PÉCS

Itt ajándékozhatsz és adakozhatsz karácsonyra Pécsen

Tegyél jót valakivel, akinek szüksége van rá! Elmondjuk, mit tudsz vinni, hová vidd, és meddig segíthetsz.

Link másolása

Szerezz örömet másoknak, lepj meg valakit azzal, hogy segítesz rajta! Lepd meg te is azokat karácsonyra, akiknek kevesebb jut.

Listánkon olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol a te adományaidat, ajándékaidat is várják. Ahol az is számít, ami te a szívedből adsz másoknak.15384632_1235995099780219_672239581661687826_o

Szemem Fénye Alapítvány - Dóri Ház gyűjtése15349547_1400391706651725_6229811648814518399_n

Hova vigyem?

A Pécs Plaza (7632 Pécs, Megyeri út 76.) hátsó (3-as) bejárat felőli üzletsorán várják az adományokat. Az alapítvány munkatársai bemutatják tevékenységük sokrétűségét és tájékoztatást nyújtanak arról, hogy milyen lehetőségek vannak az alapítvány támogatására.

Készíts ajándékcsomagot megunt, már nem használatos, kinőtt, de még jó állapotban lévő játékokból, gyerekruhákból, melyekkel hatalmas örömet szerezhetsz beteg, nehéz sorsú gyerekeknek és családjaiknak. További részletek ITT!

Meddig?

December 23-ig

A Cross Factory gyűjtése

A pécsi Cross Factory csapata idén is várja a megunt, nem használt, de még használható ruhákat, cipőket, könyveket, játékokat, iskolaszereket, édességeket, tartós élelmiszereket, amiket eljuttatnak a Pécsi Gyermekotthon rászorulóinak, a piciktől egészen a 18 éves gyermekekig.

Hova vigyem az adományt?

Az adományokat – lehetőség szerint – cipős- vagy kartondobozba tedd, amelyen azt is tüntesd fel, hány éves gyermeknek szánod a benne lévő ajándékot. A dobozokat a Cross Factory edzőinek a Megyeri út 4.-ben adhatod le.

Meddig?

December 21-ig

Cipősdoboz-akció

A Cipősdoboz-akció (vagyis az Operation Christmas Child) egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – a rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját, tavaly pedig már 33 000 adomány gyűlt össze. A dobozok egyébként kórházban ünneplő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos iskolában tanuló vagy csonka családban nevelkedő gyermekekhez jutnak el.

Hova vigyem az adományt?

Pécsen a Régió Játékkereskedésben, a Metrétész Bt. Könyvelőirodában, a Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Intézetében, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában, a BaptistaPont Irodában, a Baptista Segélyirodában, a pécsi Frei Kávézóban és az Europcar Irodában adhatod le. Pontos címek itt.

Meddig?

December 18-ig

A Pécsi Nemzeti Színház jótékony előadása

Immár hagyománynak számít, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével közös jótékonykodásra hívja közönségét a Pécsi Nemzeti Színház csapata is. Csajkovszkij klasszikusa, a Diótörő és Marika karácsonyi története a Pécsi Balett előadásában varázsolja el az egész családot. A jótékonykodás jegyében a színház vállalja a jegyek költségének felét. A részleteket ITT találod.

Hogyan adakozhatok?

A Pécsi Nemzeti Színház belvárosi jegyirodájában féláron (500-750-900 Ft) válthatsz jegyet a színház karácsonyi és januári előadásaira, majd az adományt elhelyezheted a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének irodájában található gyűjtőládában.

Mikor?

Előadástól függően decemberben vagy januárban

Next Step Coffee

A pécsi kávézó is szervez jótékony adománygyűjtést idén. Ha van otthon bármilyen – megkímélt állapotban lévő – játékod, amivel örömet szeretnél szerezni rászoruló gyerekeknek, akkor bátran vidd el a kávézóba. Kedvességedért cserébe pedig élvezd ki a 15 % kedvezményt.

Hova vigyem az adományt?

Next Step Coffee, Ferencesek u. 41. (Kórház tér)

Meddig? December 23-ig

Good Times Charity Pécs

A Good Times Charity Pécs karácsonykor egy tanoda gyermekeinek gyűjt adományt. Ők is a már nem használt, de még jó szívvel adható játékokat, sporteszközöket, könyveket gyűjtik. Rajtuk keresztül adományozhatsz társasjátékokat, kerti játékokat, sporteszközöket, kreatív eszközöket és kifestőket is.

Hova vigyem az adományt?

A felajánlásokat három gyűjtőponton is leadhatod: a Nappali bárban (7621 Pécs, Király u. 23-25.), B37 Cross-ban (7622 Pécs, Verseny u. 25.), vagy a Baranya Megyei Esélyek Háza -Nevelők Háza Egyesületnél (7625 Pécs, Szent István tér – a Civil Közösségek Háza udvara).

Meddig?

December 20-ig

Forrás: pecsma.hu

A lista folyamatosan bővül! Írd meg nekünk, ha Te is tudsz pécsi adománygyűjtésről!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


PÉCS
Lenyűgöző fotók: ilyen szép lett Pécs a havazásnak köszönhetően
Távolból olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 24.


Link másolása

Pécset is belepte a hó a hétvégén. A fehér takarónak köszönhetően újra beköszöntött a korábbi, havas telek hamisítatlan hangulata. Az utcákon szánkózni lehetett, a hegyoldalból nézve pedig olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Ilyen szép a Pécsi Advent: látványos karácsonyi dekorációval, fényfestéssel és új programokkal is várnak
Több tucat kézműves termékeiből válogathatsz és sokféle finomsággal is készülnek a vendéglátók.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. december 13.


Link másolása

Megújul a pécsi advent, idén még pompásabb az Adventi Kézműves és Mesevásár. Új programokkal, új helyszínekkel vár a város december 23-ig. Az adventi vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban. Gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
A Rovatból
Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár
Fedezd fel az egyedi klímájú helyet, az igen gazdag természeti kincseit, a tájházát, a különleges történetű templomokat és a sváb telepeseknek köszönhető borospincéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 01.


Link másolása

Mecseknádasd - a hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak), a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található - sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést.

A Baranya megyei község múltja Szent Istvánig nyúlik vissza. Az ő birtokából került át a bencésekhez, erre emlékeztet a középkori freskótöredékekkel rendelkező Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.

A török idők után erre a vidékre is német ajkúak települtek be a Rajna mentéről. A falu központja a kápolna körül volt, ide épültek fel az első telepesek házai, akik szőlőkultúrát is hozták magukkal. Ennek ma is látható emlékei a pincesorok.

A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes,

például a várhegy, a tájház, a templomok, a mesterségek háza vagy a vízimalom.

A mikroklímája is különleges, a hegyek miatt az országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklete, nyáron enyhébb, szárazabb, de az ősz hosszabb, kellemesebb, a tél pedig néha kemény hideget hoz ide. A tájolása miatta a hó is tovább megmarad egyes részein.

A szép vidéket a neves természettudós, a 18. században Kitaibel Pál is többször felkereste. Írásában így mesélt róla:

„Püspöknádasd mély völgyben van.

Itt van a pécsi püspöknek a nyári nyaralója kerítéssel körülvett díszkerttel és állatkerttel. Ebben magyar hársfák vannak.

Ezeket a kerten kívül is ültetik és nyesik. Püspöknádasdon kívül jobbra a halmokon és a kis hegyeken részben szántóföldek, részben pedig szőlők vannak… tovább régi tölgyekkel hiányosan fedett ritkás erdő, ahol a csupasz földet is látni lehet. Bal kéz felől egészen csupasz a föld és teljesen hiányzik a televény… Egykori erdőre utal a még meglevő illatos hunyor és a közönséges boróka…"

A mai növényzet is változatos: a kocsánytalan tölgy, bükk, cser, gyertyán mellett virágos kőris, a vörösgyűrűs som, a kökény, fagyal és a galagonya is megél itt. A patakok mentén számos védett növény, gimpáfrány, díszes vesepáfrány, karéjos vesepáfrány, a sasharaszt zöldell. Az erdőkben még megterem a fekete bodza, amelyet régebben nagy mennyiségben lekvárfőzésre használtak. A dombon pedig néhány évszázados szelídgesztenye facsoport is látható.

A környék állatvilágáról, a szarvasokról, vadkanokról, solymászatról Janus Pannonius számolt be verseiben. A hagyomány szerint pécsi püspöksége idején sűrűn vadászott a Keleti-Mecsek erdőségében.

A vidék számos turista útvonalon felfedezhető.

Az országos és nemzetközi turista- és zarándokút is keresztülhalad a településen: például a Dél-dunántúli Piros Túra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, a Mecseki Zöld Túra vagy a Mária Út és a Skóciai Szent Margit Emlékút.

A Skóciai Szent Margit túraútvonal Mecseknádasd és Óbánya között található.

A 18. században, barokk stílusban épült egyhajós Szent György templomban őrzik a Skóciai Szent Margit ereklyéjét, melyet a skót katolikusoktól kaptak. A templomban látható a Réka-vár kövéből készült talapzaton álló egy méteres fa szobor. A templom berendezésének nagy része is még eredeti.

A Réka-vár romjai a hegy tetején állnak. Itt egy kereszt jelzi Skóciai Szent Margit születési helyét. Az épület valaha mintegy 200 méter hosszú és 36 méter széles várudvar lehetett. Megsemmisülésének okai máig ismeretlenek, de feltételezések szerint a török időkre tehető.

Skóciai Szent Margit tiszteletére készült el az emlékút, amely Szent István király leányára, Szent Margitra emlékezik. A Réka-várban született Margit később III. Malcolm felségeként skót királyné lett és jelentős szerepe volt az állam- és egyházalapításban is Skóciában. Az 5 kilométeres túraút a születési helyétől, a Réka-vártól indul, és a Szép Ilonka-kilátóhoz visz, ahonnan be lehetett látni az egész Réka-völgyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Jégbe zárt csodavilág: ilyen különleges hely lett a Mecsekben megbújó Óbánya télen
Jégcsap-függöny, jégvirág, jégtorony, jéggömbök és jégzuhatag... Ezernyi alkotása a hidegnek, a víznek, a természetnek.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 10.


Link másolása

A Kelet-Mecsekben, egy kis elzárt völgyben, Óbányán bújik meg a sokak által "magyar Svájcként" emlegetett kis falucska. A tájvédelmi körzetben található, két domb között megbújó zsákutcás falu egyetlen utcácskája a sebesen rohanó Öreg-patak partján vezet. Kiváló turisztikai hely, több turistaút is keresztezi az erdőkkel körülvett – elsősorban sváb nemzetiségűek lakta - települést. A gyönyörű természeti adottságai télen is lenyűgözőek.

Hogy télen milyen látvány fogad, azt most megmutatjuk nektek:

Link másolása
KÖVESS MINKET: