PÉCS

Csoda-gyros Pécsett

Se Pécsett, se máshol az országban nem találtok hasonlót Mr. Remy gyrosához.

Link másolása

Gyros. Ennek a szónak a hallatán valószínűleg nem az jut elsőre eszünkbe, amit ezen a pécsi helyen kaphatunk. Ha valaki látta már a L'ecsó című rajzfilmet, belépve nem lepődik meg, hogy a pulton egy befőttes üvegben maga Remy, a főszereplő szakács-patkány figyel rá. Ő adta az ihletet Mészáros Csaba érdemérmes mesterszakácsnak, hogy megnyissa a gyrosost.

A vállalkozás tavaly szeptemberben indult, Csaba először házias chips burgonyával tette egyedivé a helyet, ami máig megtalálható az étlapon. Összesen 45 féle gyros, hamburger, falafel, óriáspalacsinta, házias chips és a hihetetlen, 2,5 kilós Maximus gyros tál kapható itt.mr_remy_gyros_001mr_remy_gyros_002mr_remy_gyros_003

Mr. Remy Gyros

Pécs (Uránváros)

Hajnóczy utca

Telefon: 70/251 3429

Nyitva tartás:

Hétfő-szombat 10:00-21:00

mr_remy_gyros_004mr_remy_gyros_009

Azt gondolnánk, már ez is elég ahhoz, hogy bárkit megnyerjen magának a hely. De ennél sokkal többet kap, aki belép: a falakon és a pulton mindenhol vendégektől kapott ajándékok sorakoznak, és minden vendég kap a gyros mellé egy „boldogságcukrot”.

Mészáros Csaba mindenkit személyesen ismer, szereti a szakmáját, és ezt érezni is lehet. Mindenkire átragad egy kicsi a jókedvből és legközelebb már mosolyogva lép be. A törzsközönség nagyon ragaszkodó, reklám nélkül jönnek a vendégek. Aki egyszer ott járt, biztosan vissza fog térni, és nem is egyedül.mr_remy_gyros_008mr_remy_gyros_010mr_remy_gyros_011mr_remy_gyros_013

Sok mindent kipróbáltunk, persze a Maximus Gyros tálat sem hagyhattuk ki, ami az étlapon két emberre van hitelesítve. Szeretnénk figyelmeztetni benneteket, hogy ne higgyetek a feliratnak, négy ember is degeszre tömi magát vele! Azt hallottuk, néhányan megpróbálják egyedül is eltüntetni, de kevesen jártak sikerrel.

Szívesen megnéznénk, hogy például a Fald fel Amerikát című műsor vezetője, Adam Richman mit kezdene a 2,5 kilós tállal: a benne lévő tökéletesen fűszerezett házias chips burgonyával, a dupla gyros hússal, a négy marhahúspogácsával, a sült szalonnákkal, a négy darab tükörtojással, sajttal, zöldségekkel, kétféle öntettel és két pitával. Városi legendaként terjed, hogy egy pesti üzletkötő egyszer 25 perc alatt tüntette el a tálat - elképzelésünk sincsen, hogyan!mr_remy_gyros_019mr_remy_gyros_027mr_remy_gyros_028mr_remy_gyros_029

mr_remy_gyros_030mr_remy_gyros_031mr_remy_gyros_032

Bár a gyorsételek többségétől néha ódzkodunk, itt minden étel frissen készül, kizárólag természetes alapanyagokból. Nincsenek színezékek, minden transzzsír-mentes. A gyros-variációkat Mészáros Csaba találta ki, több új összeállítás sorsáról a visszajáró vendégek döntenek. A gyrosok libanoni kenyérben is kérhetők, amiről a betérő libanoni vendégek is elismerően beszélnek. Aki minőségi gyors ebédre vágyik, itt olcsón tud jól lakni, és nem szénhidráttal.

Ajánljuk a helyet, különösen a libanoni kenyérbe csomagolt gyrosokat! Vigyázat, egy kóstolás már függőséget okoz! ;)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


PÉCS
Lenyűgöző fotók: ilyen szép lett Pécs a havazásnak köszönhetően
Távolból olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 24.


Link másolása

Pécset is belepte a hó a hétvégén. A fehér takarónak köszönhetően újra beköszöntött a korábbi, havas telek hamisítatlan hangulata. Az utcákon szánkózni lehetett, a hegyoldalból nézve pedig olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Ilyen szép a Pécsi Advent: látványos karácsonyi dekorációval, fényfestéssel és új programokkal is várnak
Több tucat kézműves termékeiből válogathatsz és sokféle finomsággal is készülnek a vendéglátók.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. december 13.


Link másolása

Megújul a pécsi advent, idén még pompásabb az Adventi Kézműves és Mesevásár. Új programokkal, új helyszínekkel vár a város december 23-ig. Az adventi vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban. Gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
A Rovatból
Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár
Fedezd fel az egyedi klímájú helyet, az igen gazdag természeti kincseit, a tájházát, a különleges történetű templomokat és a sváb telepeseknek köszönhető borospincéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 01.


Link másolása

Mecseknádasd - a hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak), a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található - sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést.

A Baranya megyei község múltja Szent Istvánig nyúlik vissza. Az ő birtokából került át a bencésekhez, erre emlékeztet a középkori freskótöredékekkel rendelkező Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.

A török idők után erre a vidékre is német ajkúak települtek be a Rajna mentéről. A falu központja a kápolna körül volt, ide épültek fel az első telepesek házai, akik szőlőkultúrát is hozták magukkal. Ennek ma is látható emlékei a pincesorok.

A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes,

például a várhegy, a tájház, a templomok, a mesterségek háza vagy a vízimalom.

A mikroklímája is különleges, a hegyek miatt az országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklete, nyáron enyhébb, szárazabb, de az ősz hosszabb, kellemesebb, a tél pedig néha kemény hideget hoz ide. A tájolása miatta a hó is tovább megmarad egyes részein.

A szép vidéket a neves természettudós, a 18. században Kitaibel Pál is többször felkereste. Írásában így mesélt róla:

„Püspöknádasd mély völgyben van.

Itt van a pécsi püspöknek a nyári nyaralója kerítéssel körülvett díszkerttel és állatkerttel. Ebben magyar hársfák vannak.

Ezeket a kerten kívül is ültetik és nyesik. Püspöknádasdon kívül jobbra a halmokon és a kis hegyeken részben szántóföldek, részben pedig szőlők vannak… tovább régi tölgyekkel hiányosan fedett ritkás erdő, ahol a csupasz földet is látni lehet. Bal kéz felől egészen csupasz a föld és teljesen hiányzik a televény… Egykori erdőre utal a még meglevő illatos hunyor és a közönséges boróka…"

A mai növényzet is változatos: a kocsánytalan tölgy, bükk, cser, gyertyán mellett virágos kőris, a vörösgyűrűs som, a kökény, fagyal és a galagonya is megél itt. A patakok mentén számos védett növény, gimpáfrány, díszes vesepáfrány, karéjos vesepáfrány, a sasharaszt zöldell. Az erdőkben még megterem a fekete bodza, amelyet régebben nagy mennyiségben lekvárfőzésre használtak. A dombon pedig néhány évszázados szelídgesztenye facsoport is látható.

A környék állatvilágáról, a szarvasokról, vadkanokról, solymászatról Janus Pannonius számolt be verseiben. A hagyomány szerint pécsi püspöksége idején sűrűn vadászott a Keleti-Mecsek erdőségében.

A vidék számos turista útvonalon felfedezhető.

Az országos és nemzetközi turista- és zarándokút is keresztülhalad a településen: például a Dél-dunántúli Piros Túra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, a Mecseki Zöld Túra vagy a Mária Út és a Skóciai Szent Margit Emlékút.

A Skóciai Szent Margit túraútvonal Mecseknádasd és Óbánya között található.

A 18. században, barokk stílusban épült egyhajós Szent György templomban őrzik a Skóciai Szent Margit ereklyéjét, melyet a skót katolikusoktól kaptak. A templomban látható a Réka-vár kövéből készült talapzaton álló egy méteres fa szobor. A templom berendezésének nagy része is még eredeti.

A Réka-vár romjai a hegy tetején állnak. Itt egy kereszt jelzi Skóciai Szent Margit születési helyét. Az épület valaha mintegy 200 méter hosszú és 36 méter széles várudvar lehetett. Megsemmisülésének okai máig ismeretlenek, de feltételezések szerint a török időkre tehető.

Skóciai Szent Margit tiszteletére készült el az emlékút, amely Szent István király leányára, Szent Margitra emlékezik. A Réka-várban született Margit később III. Malcolm felségeként skót királyné lett és jelentős szerepe volt az állam- és egyházalapításban is Skóciában. Az 5 kilométeres túraút a születési helyétől, a Réka-vártól indul, és a Szép Ilonka-kilátóhoz visz, ahonnan be lehetett látni az egész Réka-völgyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Jégbe zárt csodavilág: ilyen különleges hely lett a Mecsekben megbújó Óbánya télen
Jégcsap-függöny, jégvirág, jégtorony, jéggömbök és jégzuhatag... Ezernyi alkotása a hidegnek, a víznek, a természetnek.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 10.


Link másolása

A Kelet-Mecsekben, egy kis elzárt völgyben, Óbányán bújik meg a sokak által "magyar Svájcként" emlegetett kis falucska. A tájvédelmi körzetben található, két domb között megbújó zsákutcás falu egyetlen utcácskája a sebesen rohanó Öreg-patak partján vezet. Kiváló turisztikai hely, több turistaút is keresztezi az erdőkkel körülvett – elsősorban sváb nemzetiségűek lakta - települést. A gyönyörű természeti adottságai télen is lenyűgözőek.

Hogy télen milyen látvány fogad, azt most megmutatjuk nektek:

Link másolása
KÖVESS MINKET: