PÉCS

A 4. század különös világa bukkant elő Pécsen - A Cella Septichora a világörökségi listára is felkerült

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 10.


Link másolása

Az épített sírkamrák falát a korszak szimbólumaival és bibliai jelenetekkel is díszítették. A halotti torra jellemző szimbólumok is láthatók, és ezek a motívumok gyakran az ékszereken is megjelennek.

A pécsi temetőépületek érdekessége, hogy kétszintesek is vannak közöttük. Ezekbe egyrészt temetkeztek, másrészt a szertartások célját is szolgálták. Néhány különösen érdekes közülük:

A Péter-Pál sírkamra

A 4. században épült kamra felfedezése után téglaépülettel vették körbe még a 18. században. A sírkamra jelentőségét az épen fennmaradt ókeresztény festmények adják, amelyek a cella oldalfalait és boltozatát fedik. A képeket a megszáradt vakolatra festették, és indák, Krisztus-monogram, és két férfialak is látható benne, a figurákat Szent Péterrel és Szent Pállal azonosították. Az oldalfalakra három-három jelenet festettek, míg a nyugati oldalán a Háromkirályok, Mária az ölében ülő Gyermekkel és Noé alakjai láthatók, a dongaboltozaton pedig négy mellkép van. A festmények a restaurátorok szerint két-három mester munkája. Ez a sírkamra rendelkezik a sopianaei épületek közül a leggyönyörűbb freskósorozattal.

A Korsós sírkamra

A Pécsi Püspökség építésze lelt rá 1939-ben. A későbbi feltáráskor tüzelőhely nyomait is megtalálták, ami arra utal, hogy egy időben lakóhelynek is használták. A falakon a habarcsra festettek, egyik érdekessége a márványburkolatot utánzó festés. Itt is láthatók szőlőindák, valamint korsó és pohár festmény is – innen kapta a kamra a nevét is.

A Nyolcszögletű sírkamra

A teljes feltárása a 21. század elején valósult meg. A temető területén eddig ez az egyetlen nyolcszögletű építmény került elő, ezért a szakemberek kezdetben azt feltételezték, hogy egy keresztelőkápolnát találtak. A feltárás során azonban kiderült, hogy az építményt 120 cm magasságig visszabontották, és ekkor került bele a teret két részre osztó középső oszlop. A megmaradt falakból kiderült, hogy a kamra részben a föld alatt állt. Jellegzetessége még, hogy az épületnek valószínűleg nem volt sírkápolnája.

Cella Trichora

A háromkaréjos kápolna érdekessége, hogy a falakat festett arab betűmotívumok is díszítik. Ez azt bizonyítja, hogy az épületet a 8-11. században újrafestették, tehát akkor még állt és használatban volt.

Cella Septichora

A hétkaréjos épület az eddig ismert legnagyobb építmény az ókeresztény temetőben, nevét a különleges hét apszisáról kapta.

Ókeresztény Mauzóleum

1975-ben bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleum épületére. Az ásatások során előkerült egy ókeresztény temetőkápolna, és alatta az eddig ismert legnagyobb sírkamra, benne három szarkofággal. A 370-es években készült épület falai festettek voltak. Az eredeti sírkamrában voltak felületkitöltő díszítések és figurális ábrázolások is. A freskókon kívül a szarkofágon is vannak díszítések, amelyeknek egy részét a népvándorlás korában tönkretették.

Az pécsi ókeresztény temető területe a „fokozottan védett” régészeti lelőhely kategóriába tartozik.

A pécsi világörökség jelképe egy bronz krisztogram lett, amely 2000-ben a székesegyház előtti ásatáson, a IV. számú sírkamránál került elő. Ez egy mécses függesztő láncának merevítője és egyben dísze volt. A krisztogram Krisztust jelképező szimbólum, a görög X (khi) és P (rho) betűk, Krisztus görög nevének (Khrisztosz) az első két betűje, ezért nevezik Krisztus monogramnak. A Pécsen talált tárgyon ezenkívül megtalálhatók a görög A (alfa) és ω (ómega) betűk is, melyek a görög ábécé első és utolsó betűi, a kezdetet és a véget szimbolizálják.

Bővebb információk ITT

Fotók forrása: Wikipédia, Értékes Pécs, septichora.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


PÉCS
Lenyűgöző fotók: ilyen szép lett Pécs a havazásnak köszönhetően
Távolból olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 24.


Link másolása

Pécset is belepte a hó a hétvégén. A fehér takarónak köszönhetően újra beköszöntött a korábbi, havas telek hamisítatlan hangulata. Az utcákon szánkózni lehetett, a hegyoldalból nézve pedig olyan lett a város, mint egy mesebeli makett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Ilyen szép a Pécsi Advent: látványos karácsonyi dekorációval, fényfestéssel és új programokkal is várnak
Több tucat kézműves termékeiből válogathatsz és sokféle finomsággal is készülnek a vendéglátók.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. december 13.


Link másolása

Megújul a pécsi advent, idén még pompásabb az Adventi Kézműves és Mesevásár. Új programokkal, új helyszínekkel vár a város december 23-ig. Az adventi vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban. Gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
A Rovatból
Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár
Fedezd fel az egyedi klímájú helyet, az igen gazdag természeti kincseit, a tájházát, a különleges történetű templomokat és a sváb telepeseknek köszönhető borospincéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 01.


Link másolása

Mecseknádasd - a hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak), a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található - sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést.

A Baranya megyei község múltja Szent Istvánig nyúlik vissza. Az ő birtokából került át a bencésekhez, erre emlékeztet a középkori freskótöredékekkel rendelkező Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.

A török idők után erre a vidékre is német ajkúak települtek be a Rajna mentéről. A falu központja a kápolna körül volt, ide épültek fel az első telepesek házai, akik szőlőkultúrát is hozták magukkal. Ennek ma is látható emlékei a pincesorok.

A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes,

például a várhegy, a tájház, a templomok, a mesterségek háza vagy a vízimalom.

A mikroklímája is különleges, a hegyek miatt az országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklete, nyáron enyhébb, szárazabb, de az ősz hosszabb, kellemesebb, a tél pedig néha kemény hideget hoz ide. A tájolása miatta a hó is tovább megmarad egyes részein.

A szép vidéket a neves természettudós, a 18. században Kitaibel Pál is többször felkereste. Írásában így mesélt róla:

„Püspöknádasd mély völgyben van.

Itt van a pécsi püspöknek a nyári nyaralója kerítéssel körülvett díszkerttel és állatkerttel. Ebben magyar hársfák vannak.

Ezeket a kerten kívül is ültetik és nyesik. Püspöknádasdon kívül jobbra a halmokon és a kis hegyeken részben szántóföldek, részben pedig szőlők vannak… tovább régi tölgyekkel hiányosan fedett ritkás erdő, ahol a csupasz földet is látni lehet. Bal kéz felől egészen csupasz a föld és teljesen hiányzik a televény… Egykori erdőre utal a még meglevő illatos hunyor és a közönséges boróka…"

A mai növényzet is változatos: a kocsánytalan tölgy, bükk, cser, gyertyán mellett virágos kőris, a vörösgyűrűs som, a kökény, fagyal és a galagonya is megél itt. A patakok mentén számos védett növény, gimpáfrány, díszes vesepáfrány, karéjos vesepáfrány, a sasharaszt zöldell. Az erdőkben még megterem a fekete bodza, amelyet régebben nagy mennyiségben lekvárfőzésre használtak. A dombon pedig néhány évszázados szelídgesztenye facsoport is látható.

A környék állatvilágáról, a szarvasokról, vadkanokról, solymászatról Janus Pannonius számolt be verseiben. A hagyomány szerint pécsi püspöksége idején sűrűn vadászott a Keleti-Mecsek erdőségében.

A vidék számos turista útvonalon felfedezhető.

Az országos és nemzetközi turista- és zarándokút is keresztülhalad a településen: például a Dél-dunántúli Piros Túra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, a Mecseki Zöld Túra vagy a Mária Út és a Skóciai Szent Margit Emlékút.

A Skóciai Szent Margit túraútvonal Mecseknádasd és Óbánya között található.

A 18. században, barokk stílusban épült egyhajós Szent György templomban őrzik a Skóciai Szent Margit ereklyéjét, melyet a skót katolikusoktól kaptak. A templomban látható a Réka-vár kövéből készült talapzaton álló egy méteres fa szobor. A templom berendezésének nagy része is még eredeti.

A Réka-vár romjai a hegy tetején állnak. Itt egy kereszt jelzi Skóciai Szent Margit születési helyét. Az épület valaha mintegy 200 méter hosszú és 36 méter széles várudvar lehetett. Megsemmisülésének okai máig ismeretlenek, de feltételezések szerint a török időkre tehető.

Skóciai Szent Margit tiszteletére készült el az emlékút, amely Szent István király leányára, Szent Margitra emlékezik. A Réka-várban született Margit később III. Malcolm felségeként skót királyné lett és jelentős szerepe volt az állam- és egyházalapításban is Skóciában. Az 5 kilométeres túraút a születési helyétől, a Réka-vártól indul, és a Szép Ilonka-kilátóhoz visz, ahonnan be lehetett látni az egész Réka-völgyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Jégbe zárt csodavilág: ilyen különleges hely lett a Mecsekben megbújó Óbánya télen
Jégcsap-függöny, jégvirág, jégtorony, jéggömbök és jégzuhatag... Ezernyi alkotása a hidegnek, a víznek, a természetnek.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. január 10.


Link másolása

A Kelet-Mecsekben, egy kis elzárt völgyben, Óbányán bújik meg a sokak által "magyar Svájcként" emlegetett kis falucska. A tájvédelmi körzetben található, két domb között megbújó zsákutcás falu egyetlen utcácskája a sebesen rohanó Öreg-patak partján vezet. Kiváló turisztikai hely, több turistaút is keresztezi az erdőkkel körülvett – elsősorban sváb nemzetiségűek lakta - települést. A gyönyörű természeti adottságai télen is lenyűgözőek.

Hogy télen milyen látvány fogad, azt most megmutatjuk nektek:

Link másolása
KÖVESS MINKET: