OTTHON ÉS KERT

Tavaszi kerttisztítás egyszerűen

A tavasz már javában megérkezett, de a későn ébredők még nem maradtak le semmiről. Itt az ideje, hogy alaposan felmérjük a terepet, és sorra vegyük azokat a munkálatokat, amelyeknek köszönhetően kertünk teljes pompájában tündökölhet. Kezdjük is rögtön a legelején!

Link másolása

Az ereszcsatorna és a különböző lefolyók kitisztítása

A nyárelő derekán jól ismertek a heves záporok és a többnapos esőzések. Ilyenkor tetemes mennyiségű csapadék hull a földre, és – az eldugult ereszcsatornában megülve – jelentős károkat okozhat. Az ősz folyamán felgyülemlett gallyak és száraz levelek elkezdenek megrohadni a megrekedt vízben, túlcsordulás esetén pedig beázhat a tető vagy a pince, de a bogarak, rágcsálók és madarak is szívesen fészkelnek az így érintetlenül hagyott területeken.

A csatorna kitisztítása nem bonyolult, azonban néhány eszköz beszerzése megkönnyítheti a feladatvégzést. Mindenképp szükségünk lesz egy stabil, maximális biztonságot nyújtó létrára, egy pár kesztyűre, néhány zöldhulladékgyűjtő zsákra és egy tisztító eszközre. Erre nyújt kényelmes megoldást a Gardena combisystem ereszcsatorna-tisztító, amelynek az egyik oldalán az erős sörték, a másikon pedig a minőségi műanyagból készült kaparóél gondoskodik a hatékony tisztításról.

Tipp: Az esővíz összegyűjtésével, amellett, hogy kíméljük a környezetet, jelentős összegeket spórolhatunk meg. Ma már számos, különféle stílusú esővízgyűjtő edényből válogathatunk, és a szárazabb napokon egy hordóürítő szivattyú segítségével gond nélkül locsolhatjuk növényeinket a gyűjtött vízből.
Falfelületek, járólapok, kerti bútorok tisztítása

A jobb idő beálltával a legtöbb embernek máris a grillezés fogalmazódik meg első gondolatként. Azonban ildomos ezeket a területeket is kisuvickolni, mielőtt a vendégsereg megérkezik. A megfelelő tisztítószerekkel és/vagy magasnyomású mosó segítségével a makacsabb szennyeződések egyszerűbben eltüntethetőek. Mivel kertünkben főleg porózus kőfelületekkel találkozunk, amelyekbe a szennyeződés jobban lerakódik, a mosást érdemes több irányból végrehajtani, vagy használhatunk erős, hosszú szőrű kefét. Ilyen például a Gloria Multibrush kő- és faburkolat-tiszítítógép is, amelynek segítségével könnyedén eltávolíthatók a kültéri kő- és faburkolatokról (járdáról, teraszról, erkélyről, kocsibeállóról stb.) és azok réseiből a szennyeződések.

Festett, lakkozott felületek renoválása, karbantartása

A szép kert egyik záloga az ápolt és karbantartott kerítés, valamint a különböző kiegészítők, mint a kerti pad, virágládák, futattórácsok stb. szép állapota. Akármilyen anyagból is készülnek ezek a berendezések, a hosszú évek és a környezeti viszontagságok idővel megmutatkoznak rajtuk. Érdemes meghatározott időközönként rendbe hozni, új életet lehelni beléjük. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy újragondoljuk kertünk megjelenését, valamint új színeket, stílusokat csempésszünk a korábbi helyére!

Kertünk lelke: növényeink, fáink és a szép zöld gyep

Ahogy elbúcsúzunk a fagyos napoktól, az első és kihagyhatatlan feladatainak egyike fáink metszése, gyökereik megszellőztetése és az ágak permetezése. Ezeket a lépéseket nem szabad elhanyagolni, ha egészségtől duzzadó növényeket szeretnénk látni kertünkben.

A zimankós téli időszak után hagyjuk levegőhöz jutni pázsitunkat is! Gyűjtsük össze az elszáradt fűszálakat, a lehulló gallyakat, az őszről megmaradt fonnyadt faleveleket. Ehhez tökéletesen megfelel egy gereblye vagy lombseprű. Most, hogy biztosítottuk, hogy a fű meg tudjon újulni, következhet a gyeplazítás, melyhez használjunk gyeplazító gépet vagy vasvillát. Végül pedig ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem! Növényeink folyamatos fejlődéséhez természetes, állati és növényi trágyával vagy tápoldattal dúsított, szervetlen műtrágyával járulhatunk hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
Hasznos kiegészítők Xiaomi eszközökhöz
Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

Link másolása

Az akkumulátorral működő kütyük, telefonok, tabletek alapvető kiegészítői a töltők. Új eszköz vásárlása alkalmával ott lapulnak a készülék mellett. Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, ha útközben a zsebben vagy éppen az autóban szeretnénk tölteni, vagy akkor, ha csak egy fél óránk van arra, hogy a telefonunkat készenlétbe helyezzük, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

A vezeték nélküli töltők

A vezeték nélküli telefontöltők forradalmian új módszert kínálnak a töltéshez. Csupán egy alátétről vagy egy állványról van szó, amelyre csak rá kell helyezni a telefont, és már el is indul a töltés. Nagyon kényelmes és elegáns módja ez a telefontöltésnek, hiszen nincs többé tekeredő kábel, amit a készülékhez kell csatlakoztatni.

Az ilyen típusú töltők esetében sérülésétől sem kell tartani. Használata praktikus és kényelmes. További előnye, hogy kíméli az mobiltelefonunk USB-csatlakozóját is, aminek meghibásodási a töltési problémák leggyakoribb kiváltója szokott lenni. Fontos tudni, hogy különböző márkájú telefonok töltésére is alkalmasak.

 

Az autós töltők

Mivel napjainkban a mobiltelefon elengedhetetlen kellék, szinte folyamatosan használatban van. Ez, természetesen, több energiát igényel, és előfordul, hogy a töltöttség nem marad meg elég hosszú ideig. Az autós töltők lehetővé teszik, hogy utazás közben is fel tudjuk tölteni telefonunkat. A mai felgyorsult világban, amikor az ember igen sokat ül autóban, ez igen hasznos találmány. Míg vezetünk, telefonunkat úgysem használjuk, így ezt az időt ki tudjuk használni. Nemcsak abban az esetben hasznos, ha naponta ülünk autóban, hanem akkor is, ha csak nyaralások vagy hosszabb utak alkalmával vesszük igénybe. Ilyenkor a sofőrnek és az utasoknak is nagyon jól jöhet egy ilyen töltő, hiszen a navigáció, a zenehallgatás, fényképezés, videózás, internetezés több energiát igényel, így egy hosszabb út alkalmával hasznosnak bizonyul egy ilyen készülék. Igen praktikus, hiszen útközben, navigálás közben is folyamatosan csatlakoztatva tarthatjuk a telefonunkat.

Találkozhatunk olyan töltőfejjel, amely a szivargyújtó aljzatába csatlakoztatható, valamint rendelkezésre állnak wireless autós töltők is. Az utóbbit a szélvédőre vagy a műszerfalra kell helyezni, rögzítőkarjának segítségével a szellőzőrácsba akasztható. Az ilyen típus előnye, hogy egyszerű és praktikus, vezeték nélküli töltést tesz lehetővé.

 

Külső akkumulátor, avagy a Power Bank

Murphy törvénye, hogy a telefonunk mindig a legalkalmatlanabb pillanatban merül le. Aki már tapasztalta, az tudja, hogy nagyon bosszantó dolog tud ez lenni. Ha van nálunk töltő, és ha van a közelben konnektor, akkor ez orvosolható, de ellenkező esetben bizony nagy kellemetlenségeket tud okozni.

Hosszabb kirándulások, utazások alkalmával nem igazán van lehetőségünk töltésre, azonban egy külső akkumulátor nagy segítség lehet ilyen helyzetekben. Használatuk nagyon kényelmes, hiszen menet közben akár zsebben vagy a hátitáskában is feltölthetjük telefonunkat. Ha a külső akkumulátort feltöltjük, akár 2-3 alkalommal is képes egy okostelefon teljes feltöltésére. Vannak olyan típusok, amelyek egyszerre több készülék töltésére is alkalmasak.

A gyorstöltő adapterek

A gyorstöltő adapter előnye, hogy kisebb ellenállás mellett nagyobb energiamennyiséget juttat a feltöltendő eszközbe. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha csak egy kis időnk van, hogy telefonunkat vagy a laptopunkat feltöltsük, hiszen rövidebb idő alatt biztosít megfelelő töltöttségi szintet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
Falburkolat valódi fából
Mutatunk pár ötletet!

Link másolása

Ha a falak burkolásáról van szó, legtöbbünknek a csempe vagy a tapéta jut eszébe, azonban a belsőépítészet az utóbbi időben számos más megoldással is előrukkolt. Az egyik ilyen anyag a fa, amely a legüresebbnek ható teret is élettel tölti meg.

A fából készült falburkolat korszerű és időtálló, amely nagyon jól mutat a falakon. Nem csak modern, minimál, de rusztikus hatást is el lehet éri velük; ebben az esetben szabálytalan, kézzel hasított, egyenetlen felületekre van szükségünk. Ha valami különleges látványelemet szeretnénk, akkor érdemes a fát kővel, fémmel vagy üveggel párosítani.

A fa panelek rögzítése egyszerű, neutrális szilikonnal könnyen elvégezhető. A paneleket beltérre, faldekorációként érdemes használni. Olyan helyekre ajánlott felragasztani, ahol a fa nem érintkezik vízzel vagy magas páratartalommal, emiatt fürdőszobába és wellness helyiségekbe a használata nem javasolt.

Érdemes odafigyelni a fa panelek és táblák felhasználásakor azok mennyiségére. Könnyen megeshet, hogy elkap minket a hév, és túl bőkezűen bánunk a fával. Ilyen esetben a szándék a visszájára sülhet el, hiszen az esztétikus és ízléses tér helyett egy zsúfoltnak tűnő helyiséget kapunk. Egy vagy maximum két fal burkolása ajánlott ezzel a módszerrel. Természetesen, ha a country stílus kedvelői vagyunk, akkor ott kifejezetten szükség lehet a mindent beborító fára. A modern, letisztult környezetbe a csiszolt, lakkozott, világosabb színű fa a megfelelő. Ajánlott nem keverni a fatípusokat egy téren belül. Falra is olyan fát érdemes választani, amit a padlón is elhelyeztünk.

Mik a fa falburkolás előnyei és hátrányai?

A különböző falburkolatok azért is közkedveltek, mert a falfelület minőségétől függetlenül felragaszthatók. Nem kell teljes mértékben egyenesnek lennie a falnak, hogy fel tudjuk helyezni a paneleket. Sőt, épp úgy, mint a tapétánál is, kifejezetten előnyösek ilyen helyekre, mert elfedik a falfelület egyenletlenségeit. A fa barátságos és meleg hatást kelt, így kellemes légkört teremt a helyiségben és mindemellett nagyon mutatós is, amiről a formai és felületi sokszínűség gondoskodik. A fa alapanyag a maga természetességével elegáns, dekoratív és luxus hatást is kelt. Az eltérő vastagságú és mintázatú elemek biztosítják a felület eredeti megjelenését. Az esztétikus hatás mellett nagyon praktikus is, hiszen nagyon jó szigetelőképességgel rendelkezik. A 3D felület ellenére könnyen tisztántartható, és ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú ideig ékesíti majd otthonunkat.

Nem csak magánházakban mutat jól, hanem felhasználható tárgyalókban, szállodákban, éttermekben, irodákban, szalonokban, üzletekben és számos más helyen egyaránt.

Mint mindennek, a fa falburkoló paneleknek is vannak hátrányai. Mint minden fából készült termék, a fa panelek is rendszeres karbantartást és gondozást igényelnek, ezért különböző pácokkal, olajokkal vagy más védelmet nyújtó anyagokkal érdemes átkenni. Ügyeljünk arra, hogy jó alapanyagból készült falburkoló paneleket vásároljunk, mert a hideg és a meleg hatásai miatt, hamar elveszíthetik eredeti formájukat. Ezért vásárlás során érdemes körültekintően dönteni. Ahogy már korábban szó is volt róla, semmiképp se helyezzük a paneleket vizes, párás helyiségekbe vagy esetleg kültérre. Ha pára vagy víz kerül a fa szöveteibe, az lassan tönkreteszi a szép fali burkolatunkat.

A felragasztás során ügyeljünk arra, hogy pormentes felületre rögzítsük. Ellenkező esetben nem lesz minőségi a ragasztás, és a panel egy idő után leválhat. Felhelyezhető közvetlenül a falra, tapétára, fa-, fém- vagy akár üvegfelületre, alkalmazhatjuk díszítésként vagy teljes falfelületre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Munkalapok az otthonunkban – Ha még nem tudod, melyiket válaszd
Előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során. Cikkünkben ebben segítünk!

Link másolása

A munkalapokra elsősorban konyhai munkafelületként gondolunk, de asztalok, pultok és párkányok esetében is remek szolgálatot tesznek. Akármilyen célra választunk munkalapot, hosszú éveken keresztül megelégedettséggel szeretnénk használni, ezért gyakorlati szempontokat, előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a legolcsóbb és a legdrágább megoldások között kifejezetten nagy eltérés mutatkozik, így a választásunkat akár a rendelkezésre álló büdzsé is befolyásolhatja. Az alábbiakban a legismertebb és legelterjedtebb típusokat vesszük górcső alá.

Laminált dekor munkalapok

Elsőként a laminált munkalapként emlegetett változatot kell megemlítenünk, amely kétségkívül a legnépszerűbb megoldásnak számít. Persze érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ennek a népszerűségnek a legfőbb oka a kifejezetten alacsony árral magyarázható.

A laminált dekor munkalapok a tömör fa, a kő vagy a kerámia látványát képesek nyújtani az eredeti változatoknál lényegesen alacsonyabb áron. Emellett számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban; jól tűrik a napi használatból adódó kopást, nem pattan le a felületük, relatív strapabírók a karcokkal szemben és bizonyos mértékig ellenállnak a magas hőnek is. Hosszabb ideig viszont nem tehetjük ki jelentős hőhatásnak.

A várható élettartamát elsősorban az élzárások minősége fogja meghatározni, ezért érdemes előnyben részesíteni a minőségibb változatokat, illetve elkerülni a gyanúsan olcsó termékeket. Nem megfelelő élzárás esetén a mindennapi használat során beszivárgó víz is károsíthatja az alaprétegüket!

Valódi fából készült munkalapok

A valódi fa varázsa a konyhában is szemet gyönyörködtető. Sajnos cseppet sem olcsó megoldásról beszélünk, ráadásul éves rendszerességgel olajozást kell végeznünk rajta, sőt, a felülete is sérülékeny, viszont olyan látványt és érzetet képes nyújtani, amire csak a természetes faanyag képes.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az olajozást csakis olyan készítménnyel végezhetjük, ami étellel érintkezve nem jelent veszélyforrást.

Technikai kőből készített munkalapok

Az ilyen munkalapok hozzávetőlegesen 95%-ban természetes kőőrleményből készülnek, amihez poliésztergyantát kevernek kötőanyagként. Noha mesterséges felületről beszélhetünk, tapintásuk a megtévesztésig hasonlít a természetes kőhöz.

Számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban. Nagy teherbírással rendelkeznek, nem törnek, nem karcolódnak, nem szívnak magukba semmilyen folyadékot, így foltosodásra sem hajlamosak. Kiválóan tisztíthatók, ezért higiénikus megoldást biztosítanak az otthonok számára. Az egyetlen hátrányuk a nem tökéletes hőállóság, ami a kötőanyagként használt gyantának tudható be.

Természetes kövek

A gránitból és márványból készített munkalapok népszerűsége a relatív magas áruk ellenére töretlen. Rendkívül praktikusak, hiszen strapabírók, ellenállnak a kisebb-nagyobb behatásoknak, nem karcolódnak. Persze nem feledkezhetünk meg az említett két kőzet tulajdonságai között lévő különbségekről sem; a gránit rendkívül kemény anyag, a márvány némileg puhább. Sőt, utóbbival kapcsolatban el kell mondani, hogy egyes tisztítószerek, illetve a vízkőoldók elvehetik a természetes ragyogását, ezért a használatuk és tisztításuk mindenképpen odafigyelést igényel.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Amit a mosogatótálcákról tudni érdemes
A konyhafelújítás és -kialakítás során érdemes kiemelt figyelmet fordítani a mosogatótálcára: számos gyakorlati, ergonómiai és esztétikai tulajdonságot kell figyelembe vennünk, hogy a számunkra optimális megoldás mellett dönthessünk.

Link másolása

A mosogatótálcák legmeghatározóbb tulajdonságai az anyaghasználatból származnak. Ezek alapján mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő megoldást.

A mai napig a rozsdamentes acélból készített mosogatótálcák a legelterjedtebbek. Más típusokhoz képest relatív olcsónak mondhatók, a várható élettartamuk pedig kifejezetten hosszú. Ideális választást jelentenek nagy igénybevételű konyhákban. A minőségi változataik vastagabb anyaggal rendelkeznek, illetve zajcsillapítást biztosító betéttel vannak ellátva. A mosogatótálca alatt elhelyezett burkolat képes csökkenteni a csörömpölés hangját.

A rozsdamentes acél tálcák valójában króm-nikkel-acél ötvözetből készülnek. Az anyagösszetételről a CNS rövidítés árulkodik; amennyiben a jelölés CNS 16/9, abban az esetben a mosogatótálca anyaga 16% krómot és 9% nikkelt tartalmaz. Fontos tudni, hogy a nikkel felelős a rozsdamentességért, ezért ne válasszunk olyan terméket, amely egyáltalán nem tartalmazza ezt a fémet!

Nem feledkezhetünk meg a zománcozott öntöttvas mosogatótálcákról sem, amelyek a retró életérzés hívei számára kínálnak alternatívát.

Újszerű megoldást kínálnak az úgynevezett kompozit mosogatótálcák. Noha ezeket már nem sorolhatjuk az olcsó választások közé, a gránitkompozit tálcák számos kiváló tulajdonsággal rendelkeznek. Rendkívül jól tűrik a fizikai igénybevételt, nem karcolódnak, nem vízkövesednek. A kínálatukban ma már széles forma- és méretválasztékkal találkozunk.

Mindenképpen szót érdemelnek a kerámia mosogatótálcák is. Noha ezeket sokan a fürdőszobai mosdókhoz hasonlónak ítélik meg, rusztikus és hagyományos berendezésű konyhákban tökéletes összhangot képesek teremteni. Gyönyörű hófehér felületüket könnyedén tisztán tarthatjuk, és még a vízkővel sem lesz sok gondunk, ha ilyen mosogatótálcát választunk.

Nem feledkezhetünk meg a szilárd műkőborítással ellátott akriltálcákról sem. A felületüket valamilyen kőőrlemény és műgyanta keveréke adja. Abban az esetben érdemes ezeket választani, ha maga a pult is ebből az anyagból készül, gyakorlatilag a teljes konyhai felület illesztés nélkül elkészíthető. A műkőfelület gyönyörű, jól tisztítható és ellenáll a vízkőnek is. Persze tisztában kell lenni a hátrányaival is: a gyantatartalom függvényében kifejezetten hőérzékeny lehet, karcolódhat, illetve magasabb árat kell fizetnünk érte, mint más típusokért.

Tartsuk szem előtt, hogy a számunkra megfelelő mosogatótálca kiválasztásakor további tulajdonságokat is mérlegelni kell. A méretet a saját igényeinknek megfelelően válasszuk ki! Kis alapterületű pultok esetén érdemes mélyebb, de keskenyebb változatok mellett dönteni. A többmedencés kialakítás jelentősen egyszerűsítheti a munkát, ha nagyobb mennyiségű terítéket kell elmosogatni.

Ne feledkezzünk meg a dizájn kérdéséről sem! Noha a gyakorlati és higiéniai szempontokat kiemelten kezeljük, egy szép és igényes mosogatótálca képes feldobni a konyhánk összképét. Szánjunk időt a kiválasztásra és nem fogjuk megbánni a döntésünket! Egy beépíthető mosószeradagolóval pedig még komfortosabbá tehetjük a mosogatást.

Link másolása
KÖVESS MINKET: