OTTHON ÉS KERT

Kerti csapok és öntözőrendszerek téliesítése

Cikkünkben segítünk hogyan kezdj neki!

Link másolása

Szeptember elmúltával nincs már szükségünk az öntözőrendszerekre és eszközökre. Az alacsonyabb hőmérséklet következtében véget ér a gyep és a haszonnövények növekedési időszaka, ráadásul a kipárolgás mértéke is radikálisan csökken. Fontos teendőnk adódik: téliesítenünk kell a kerti csapokat és öntözőrendszereket, így védve őket a fagy rongálásától.

Önmagában az alacsony hőmérséklet nem jelent problémát, azonban a rendszerekben maradt víz komoly károkat okozhat. A fizikaórákról tudjuk, hogy fagyás során a víz térfogata megnő; vagyis a csövekben maradt víz – megfagyva – jég formájában szétfeszítheti azokat. Ez a magyarázata annak, hogy minden öntözőrendszert és minden vizes eszközt téliesítenünk kell, vagy biztonságos fagymentes helyre kell szállítanunk. Nagyon fontos, hogy ezt még az első fagy előtt megtegyük!

Ha egy teljes öntözőrendszert kell téliesítenünk, kell téliesítenünk, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányozni a rendszer leírását, illetve használati útmutatóját. A különböző rendszerek különböző elemekből épülnek fel, így egységes javaslattal aligha élhetünk.

Az öntözőrendszerek az esetek többségében rendelkeznek leeresztő vagy víztelenítő szelepekkel. Ezek az öntözőrendszer legalacsonyabb pontján helyezkednek el, amennyiben a telepítő ezeket helyesen telepítette. A téliesítésnél elegendő a vizet elzárni, ezzel a nyomást levéve a rendszerről. A víztelenítő szelepek ekkor elengedik a rendszerben lévő maradék vizet, így fagy esetén a rendszerben nincs már víz, ami megrongálhatná a rendszer elemeit. Amennyiben a rendszerünk leeresztő szeleppel rendelkezik, úgy azt is ki kell nyitnunk ahhoz, hogy a rendszerből távozhasson a víz.

Ha ilyen rendszerrel van dolgunk, elsőként magát a vízcsapot kell elzárnunk. Amennyiben a rendszer egy hagyományos kerti csaphoz csatlakozik, annak a vízelvezető szelepét is nyitjuk. Ezt a szelepet leggyakrabban fagycsapként szoktuk emlegetni, a megtalálása nem okozhat problémát. Ezt követően nyitjuk az összes vízleeresztő szelepet, így máris megszűnik a rendszerben lévő víznyomás. Nincs más dolgunk, csupán meg kell várnunk, hogy a rendszerben lévő összes víz távozzon a csövekből. A legmélyebb ponton elhelyezett szelepet érdemes kiszerelni és fagymentes helyen tartani, amíg újra szükségünk lesz rá.

Látható, hogy az öntözőrendszer téliesítése relatív egyszerű művelet, akár szakember bevonása nélkül is könnyedén elvégezhető. Ám vannak esetek, amikor nincs ennyire egyszerű dolgunk: ha a rendszer nem rendelkezik beépített víztelenítő szelepekkel, egyszerűen nincs mit nyitnunk, hogy távozzon a rendszerben lévő víz…

Ebben az esetben szükségünk lesz egy kompresszorra. De mindenekelőtt el kell zárnunk a főcsapot. Nagyon fontos, hogy áramtalanítsuk a szivattyút és a víznyerőhelyet! Ezt követően a kompresszort csatlakoztatnunk kell a rendszerhez, majd nyitjuk az úgynevezett zónaszelepeket – amennyiben nem adott az automatikus beállítás lehetősége, ezt kézzel tehetjük meg. A szelepen keresztül megkezdődik a rendszerben pangó víz elfolyása, miután az összes víz távozott, lecsatlakoztathatjuk a kompresszort. A szelepeket ne zárjuk el, nyugodtan hagyjuk nyitott állapotban! Végül kapcsoljuk le a vezérlőt, ezzel befejezve a műveletet.

Miután elvégeztük az öntözőrendszer téliesítését, foglalkozzunk a különböző vizesedényekkel, hordókkal és tömlőkkel is! Ne feledjük, a műanyag hordókat a jég könnyedén szétrepesztheti, így ezeket mindenképpen szükséges üríteni. A locsolótömlőket, pisztolyokat és szórófejeket is vigyük fagyvédett helyre! Ha mindent megtettünk az öntözőberendezéseink védelme érdekében, biztosak lehetünk benne, hogy a következő tavasszal is jó szolgálatot tesznek majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
Hasznos kiegészítők Xiaomi eszközökhöz
Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

Link másolása

Az akkumulátorral működő kütyük, telefonok, tabletek alapvető kiegészítői a töltők. Új eszköz vásárlása alkalmával ott lapulnak a készülék mellett. Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, ha útközben a zsebben vagy éppen az autóban szeretnénk tölteni, vagy akkor, ha csak egy fél óránk van arra, hogy a telefonunkat készenlétbe helyezzük, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

A vezeték nélküli töltők

A vezeték nélküli telefontöltők forradalmian új módszert kínálnak a töltéshez. Csupán egy alátétről vagy egy állványról van szó, amelyre csak rá kell helyezni a telefont, és már el is indul a töltés. Nagyon kényelmes és elegáns módja ez a telefontöltésnek, hiszen nincs többé tekeredő kábel, amit a készülékhez kell csatlakoztatni.

Az ilyen típusú töltők esetében sérülésétől sem kell tartani. Használata praktikus és kényelmes. További előnye, hogy kíméli az mobiltelefonunk USB-csatlakozóját is, aminek meghibásodási a töltési problémák leggyakoribb kiváltója szokott lenni. Fontos tudni, hogy különböző márkájú telefonok töltésére is alkalmasak.

 

Az autós töltők

Mivel napjainkban a mobiltelefon elengedhetetlen kellék, szinte folyamatosan használatban van. Ez, természetesen, több energiát igényel, és előfordul, hogy a töltöttség nem marad meg elég hosszú ideig. Az autós töltők lehetővé teszik, hogy utazás közben is fel tudjuk tölteni telefonunkat. A mai felgyorsult világban, amikor az ember igen sokat ül autóban, ez igen hasznos találmány. Míg vezetünk, telefonunkat úgysem használjuk, így ezt az időt ki tudjuk használni. Nemcsak abban az esetben hasznos, ha naponta ülünk autóban, hanem akkor is, ha csak nyaralások vagy hosszabb utak alkalmával vesszük igénybe. Ilyenkor a sofőrnek és az utasoknak is nagyon jól jöhet egy ilyen töltő, hiszen a navigáció, a zenehallgatás, fényképezés, videózás, internetezés több energiát igényel, így egy hosszabb út alkalmával hasznosnak bizonyul egy ilyen készülék. Igen praktikus, hiszen útközben, navigálás közben is folyamatosan csatlakoztatva tarthatjuk a telefonunkat.

Találkozhatunk olyan töltőfejjel, amely a szivargyújtó aljzatába csatlakoztatható, valamint rendelkezésre állnak wireless autós töltők is. Az utóbbit a szélvédőre vagy a műszerfalra kell helyezni, rögzítőkarjának segítségével a szellőzőrácsba akasztható. Az ilyen típus előnye, hogy egyszerű és praktikus, vezeték nélküli töltést tesz lehetővé.

 

Külső akkumulátor, avagy a Power Bank

Murphy törvénye, hogy a telefonunk mindig a legalkalmatlanabb pillanatban merül le. Aki már tapasztalta, az tudja, hogy nagyon bosszantó dolog tud ez lenni. Ha van nálunk töltő, és ha van a közelben konnektor, akkor ez orvosolható, de ellenkező esetben bizony nagy kellemetlenségeket tud okozni.

Hosszabb kirándulások, utazások alkalmával nem igazán van lehetőségünk töltésre, azonban egy külső akkumulátor nagy segítség lehet ilyen helyzetekben. Használatuk nagyon kényelmes, hiszen menet közben akár zsebben vagy a hátitáskában is feltölthetjük telefonunkat. Ha a külső akkumulátort feltöltjük, akár 2-3 alkalommal is képes egy okostelefon teljes feltöltésére. Vannak olyan típusok, amelyek egyszerre több készülék töltésére is alkalmasak.

A gyorstöltő adapterek

A gyorstöltő adapter előnye, hogy kisebb ellenállás mellett nagyobb energiamennyiséget juttat a feltöltendő eszközbe. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha csak egy kis időnk van, hogy telefonunkat vagy a laptopunkat feltöltsük, hiszen rövidebb idő alatt biztosít megfelelő töltöttségi szintet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
Hasznos kerti gépek az őszi munkákhoz
Megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne rendben tartani a kertet! Segítünk mikre lehet szükség.

Link másolása

Akik kertes házban laknak, jól tudják, hogy mennyi munkával jár egy udvar vagy egy kert karbantartása. Mindez megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne. Ilyen hasznos eszköz a láncfűrész és az ágvágó is, minden kertes háztartásban szükség lehet rájuk. A láncfűrésznek jó hasznát vesszük gallyazáskor, sőt a tűzifa aprítása során is jó szolgálatot tesz.

Az ágvágó is a legalapvetőbb szerszámok közé tartozik, ha kertészkedésről van szó. Olyankor szokott szükség lenni rá a kertben, ha formázni szeretnénk a fákat és a bokrokat. Nagyon hasznos szerszám olyan esetekben is, ha csak metszést szeretnénk végrehajtani a növekedés és karbantartás céljából.

Milyen láncfűrészre van szükségem?

Amikor motoros láncfűrészt szeretnénk vásárolni, érdemes néhány dologra odafigyelni. Az lényeges dolog, hogy milyen célra szeretnénk használni az eszközt; otthoni használatra, kerti munkálatokhoz, gallyazásra, esetleg tűzifa aprítására vagy komolyabb munkálatokhoz.

Amennyiben csak otthoni célra, ágak és cserjék ritkítására keresünk munkaeszközt, egy 35 centiméteres vezetőlemezzel ellátott fűrész teljes mértékben ki fogja elégíteni szükségleteinket. Ilyen esetben egy elektromos vagy akkumulátoros változatot is jól el fogja végezni a munkát, az ilyen kisebb otthoni munkálatokhoz nem érdemes benzinmotoros fűrészt vásárolni.

Benzinmotoros láncfűrészt abban az esetben érdemes beszerezni, ha tűzifa darabolására vagy kisebb fák kivágására keresünk munkaeszközt. Ilyen munkálatokra már érdemes legalább 40 centiméteres láncvezetővel ellátott fűrészt választani, a teljesítménye érje el legalább a 4,5 kW-ot!

A komolyabb fakitermelési műveletekhez, a fák kidöntéséhez, ágak levágásához és a fa darabolásához már ipari láncfűrészeket szükséges választani. Ezek komoly teljesítménnyel rendelkeznek, valamint kifejezetten a nagyobb terhelésre lettek tervezve. Vezetőlemezük is hosszabb, hogy a vastagabb fákkal is meg tudjanak birkózni. Természetesen ezek is alkalmasak kisebb kerti munkák elvégzésére, azonban, az ilyen munkagépek nehezebbek, illetve a hosszabb vezetőlemezzel végzett munka rendszerint kényelmetlen lehet.

 

Ágvágók

Ha a magasan elhelyezkedő ágakat, gallyakat szeretnénk levágni, akkor a magassági ágvágó a legjobb eszköz erre a célra. Segítségével precízen és kényelmesen le tudjuk rövidíteni az adott ágakat. Hosszú nyelének köszönhetően még a létrát sem kell elővennünk. Semmiképp se használjunk láncfűrészt az ilyen munkálatok során, hiszen a magassági munkavégzés rendkívül eszélyes lehet. Ágvágókat benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos változatban is vásárolhatunk.

Melyikre van szükségem? Elektromosra, akkumulátorosra vagy benzinmotorosra?

Ha a láncfűrészek és az ágvágók típusait is szemügyre vesszük, az első, ami szembetűnik: az ár. Az elektromos típusok jóval olcsóbbak, mint a benzinmotoros társaik. Ezért is döntenek sokan mellettük. Azonban a hálózati kábel favágás során korlátozza a mozgásunkat, és jóval gyengébb teljesítménnyel is rendelkeznek, mint a benzinmotoros társaik. Előnyük viszont, hogy sokkal csendesebbek és könnyebbek is, és a ház körüli munkák elvégzésére tökéletesen alkalmasak.

 

[caption id="attachment_1728676" align="alignnone" width="2560"] Elitfönster Commercial Shoot[/caption]

A benzinmotoros típusok nagy előnye, hogy használat közben nem vagyunk helyhez kötve, ráadásul sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így a komolyabb munkákkal is megbirkóznak. Hátrányuk a nagyobb súly, illetve az alkatrészek nagyobb karbantartási igénye.

Az akkumulátoros típusok nagy előnye, hogy vezeték nélküli használatot biztosítanak, ami megkönnyíti a mozgatást, a gép rugalmasan hordozható. Azonban mindenképp figyeljünk a megfelelő áramerősségű akkumulátor kiválasztására.

Bármilyen típusú láncfűrészről vagy ágvágóról is legyen szó, mindig kellő elővigyázatossággal és figyelemmel dolgozzunk ezekkel az eszközökkel! Ügyeljünk a megfelelő ruházatra, és használjunk védőfelszerelést!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Falburkolat valódi fából
Mutatunk pár ötletet!

Link másolása

Ha a falak burkolásáról van szó, legtöbbünknek a csempe vagy a tapéta jut eszébe, azonban a belsőépítészet az utóbbi időben számos más megoldással is előrukkolt. Az egyik ilyen anyag a fa, amely a legüresebbnek ható teret is élettel tölti meg.

A fából készült falburkolat korszerű és időtálló, amely nagyon jól mutat a falakon. Nem csak modern, minimál, de rusztikus hatást is el lehet éri velük; ebben az esetben szabálytalan, kézzel hasított, egyenetlen felületekre van szükségünk. Ha valami különleges látványelemet szeretnénk, akkor érdemes a fát kővel, fémmel vagy üveggel párosítani.

A fa panelek rögzítése egyszerű, neutrális szilikonnal könnyen elvégezhető. A paneleket beltérre, faldekorációként érdemes használni. Olyan helyekre ajánlott felragasztani, ahol a fa nem érintkezik vízzel vagy magas páratartalommal, emiatt fürdőszobába és wellness helyiségekbe a használata nem javasolt.

Érdemes odafigyelni a fa panelek és táblák felhasználásakor azok mennyiségére. Könnyen megeshet, hogy elkap minket a hév, és túl bőkezűen bánunk a fával. Ilyen esetben a szándék a visszájára sülhet el, hiszen az esztétikus és ízléses tér helyett egy zsúfoltnak tűnő helyiséget kapunk. Egy vagy maximum két fal burkolása ajánlott ezzel a módszerrel. Természetesen, ha a country stílus kedvelői vagyunk, akkor ott kifejezetten szükség lehet a mindent beborító fára. A modern, letisztult környezetbe a csiszolt, lakkozott, világosabb színű fa a megfelelő. Ajánlott nem keverni a fatípusokat egy téren belül. Falra is olyan fát érdemes választani, amit a padlón is elhelyeztünk.

Mik a fa falburkolás előnyei és hátrányai?

A különböző falburkolatok azért is közkedveltek, mert a falfelület minőségétől függetlenül felragaszthatók. Nem kell teljes mértékben egyenesnek lennie a falnak, hogy fel tudjuk helyezni a paneleket. Sőt, épp úgy, mint a tapétánál is, kifejezetten előnyösek ilyen helyekre, mert elfedik a falfelület egyenletlenségeit. A fa barátságos és meleg hatást kelt, így kellemes légkört teremt a helyiségben és mindemellett nagyon mutatós is, amiről a formai és felületi sokszínűség gondoskodik. A fa alapanyag a maga természetességével elegáns, dekoratív és luxus hatást is kelt. Az eltérő vastagságú és mintázatú elemek biztosítják a felület eredeti megjelenését. Az esztétikus hatás mellett nagyon praktikus is, hiszen nagyon jó szigetelőképességgel rendelkezik. A 3D felület ellenére könnyen tisztántartható, és ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú ideig ékesíti majd otthonunkat.

Nem csak magánházakban mutat jól, hanem felhasználható tárgyalókban, szállodákban, éttermekben, irodákban, szalonokban, üzletekben és számos más helyen egyaránt.

Mint mindennek, a fa falburkoló paneleknek is vannak hátrányai. Mint minden fából készült termék, a fa panelek is rendszeres karbantartást és gondozást igényelnek, ezért különböző pácokkal, olajokkal vagy más védelmet nyújtó anyagokkal érdemes átkenni. Ügyeljünk arra, hogy jó alapanyagból készült falburkoló paneleket vásároljunk, mert a hideg és a meleg hatásai miatt, hamar elveszíthetik eredeti formájukat. Ezért vásárlás során érdemes körültekintően dönteni. Ahogy már korábban szó is volt róla, semmiképp se helyezzük a paneleket vizes, párás helyiségekbe vagy esetleg kültérre. Ha pára vagy víz kerül a fa szöveteibe, az lassan tönkreteszi a szép fali burkolatunkat.

A felragasztás során ügyeljünk arra, hogy pormentes felületre rögzítsük. Ellenkező esetben nem lesz minőségi a ragasztás, és a panel egy idő után leválhat. Felhelyezhető közvetlenül a falra, tapétára, fa-, fém- vagy akár üvegfelületre, alkalmazhatjuk díszítésként vagy teljes falfelületre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Munkalapok az otthonunkban – Ha még nem tudod, melyiket válaszd
Előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során. Cikkünkben ebben segítünk!

Link másolása

A munkalapokra elsősorban konyhai munkafelületként gondolunk, de asztalok, pultok és párkányok esetében is remek szolgálatot tesznek. Akármilyen célra választunk munkalapot, hosszú éveken keresztül megelégedettséggel szeretnénk használni, ezért gyakorlati szempontokat, előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a legolcsóbb és a legdrágább megoldások között kifejezetten nagy eltérés mutatkozik, így a választásunkat akár a rendelkezésre álló büdzsé is befolyásolhatja. Az alábbiakban a legismertebb és legelterjedtebb típusokat vesszük górcső alá.

Laminált dekor munkalapok

Elsőként a laminált munkalapként emlegetett változatot kell megemlítenünk, amely kétségkívül a legnépszerűbb megoldásnak számít. Persze érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ennek a népszerűségnek a legfőbb oka a kifejezetten alacsony árral magyarázható.

A laminált dekor munkalapok a tömör fa, a kő vagy a kerámia látványát képesek nyújtani az eredeti változatoknál lényegesen alacsonyabb áron. Emellett számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban; jól tűrik a napi használatból adódó kopást, nem pattan le a felületük, relatív strapabírók a karcokkal szemben és bizonyos mértékig ellenállnak a magas hőnek is. Hosszabb ideig viszont nem tehetjük ki jelentős hőhatásnak.

A várható élettartamát elsősorban az élzárások minősége fogja meghatározni, ezért érdemes előnyben részesíteni a minőségibb változatokat, illetve elkerülni a gyanúsan olcsó termékeket. Nem megfelelő élzárás esetén a mindennapi használat során beszivárgó víz is károsíthatja az alaprétegüket!

Valódi fából készült munkalapok

A valódi fa varázsa a konyhában is szemet gyönyörködtető. Sajnos cseppet sem olcsó megoldásról beszélünk, ráadásul éves rendszerességgel olajozást kell végeznünk rajta, sőt, a felülete is sérülékeny, viszont olyan látványt és érzetet képes nyújtani, amire csak a természetes faanyag képes.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az olajozást csakis olyan készítménnyel végezhetjük, ami étellel érintkezve nem jelent veszélyforrást.

Technikai kőből készített munkalapok

Az ilyen munkalapok hozzávetőlegesen 95%-ban természetes kőőrleményből készülnek, amihez poliésztergyantát kevernek kötőanyagként. Noha mesterséges felületről beszélhetünk, tapintásuk a megtévesztésig hasonlít a természetes kőhöz.

Számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban. Nagy teherbírással rendelkeznek, nem törnek, nem karcolódnak, nem szívnak magukba semmilyen folyadékot, így foltosodásra sem hajlamosak. Kiválóan tisztíthatók, ezért higiénikus megoldást biztosítanak az otthonok számára. Az egyetlen hátrányuk a nem tökéletes hőállóság, ami a kötőanyagként használt gyantának tudható be.

Természetes kövek

A gránitból és márványból készített munkalapok népszerűsége a relatív magas áruk ellenére töretlen. Rendkívül praktikusak, hiszen strapabírók, ellenállnak a kisebb-nagyobb behatásoknak, nem karcolódnak. Persze nem feledkezhetünk meg az említett két kőzet tulajdonságai között lévő különbségekről sem; a gránit rendkívül kemény anyag, a márvány némileg puhább. Sőt, utóbbival kapcsolatban el kell mondani, hogy egyes tisztítószerek, illetve a vízkőoldók elvehetik a természetes ragyogását, ezért a használatuk és tisztításuk mindenképpen odafigyelést igényel.

Link másolása
KÖVESS MINKET: