hirdetés

OTTHON ÉS KERT

Hasznos kerti gépek az őszi munkákhoz

Megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne rendben tartani a kertet! Segítünk mikre lehet szükség.

Link másolása

hirdetés

Akik kertes házban laknak, jól tudják, hogy mennyi munkával jár egy udvar vagy egy kert karbantartása. Mindez megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen lenne. Ilyen hasznos eszköz a láncfűrész és az ágvágó is, minden kertes háztartásban szükség lehet rájuk. A láncfűrésznek jó hasznát vesszük gallyazáskor, sőt a tűzifa aprítása során is jó szolgálatot tesz.

Az ágvágó is a legalapvetőbb szerszámok közé tartozik, ha kertészkedésről van szó. Olyankor szokott szükség lenni rá a kertben, ha formázni szeretnénk a fákat és a bokrokat. Nagyon hasznos szerszám olyan esetekben is, ha csak metszést szeretnénk végrehajtani a növekedés és karbantartás céljából.

Milyen láncfűrészre van szükségem?

Amikor motoros láncfűrészt szeretnénk vásárolni, érdemes néhány dologra odafigyelni. Az lényeges dolog, hogy milyen célra szeretnénk használni az eszközt; otthoni használatra, kerti munkálatokhoz, gallyazásra, esetleg tűzifa aprítására vagy komolyabb munkálatokhoz.

Amennyiben csak otthoni célra, ágak és cserjék ritkítására keresünk munkaeszközt, egy 35 centiméteres vezetőlemezzel ellátott fűrész teljes mértékben ki fogja elégíteni szükségleteinket. Ilyen esetben egy elektromos vagy akkumulátoros változatot is jól el fogja végezni a munkát, az ilyen kisebb otthoni munkálatokhoz nem érdemes benzinmotoros fűrészt vásárolni.

Benzinmotoros láncfűrészt abban az esetben érdemes beszerezni, ha tűzifa darabolására vagy kisebb fák kivágására keresünk munkaeszközt. Ilyen munkálatokra már érdemes legalább 40 centiméteres láncvezetővel ellátott fűrészt választani, a teljesítménye érje el legalább a 4,5 kW-ot!

hirdetés

A komolyabb fakitermelési műveletekhez, a fák kidöntéséhez, ágak levágásához és a fa darabolásához már ipari láncfűrészeket szükséges választani. Ezek komoly teljesítménnyel rendelkeznek, valamint kifejezetten a nagyobb terhelésre lettek tervezve. Vezetőlemezük is hosszabb, hogy a vastagabb fákkal is meg tudjanak birkózni. Természetesen ezek is alkalmasak kisebb kerti munkák elvégzésére, azonban, az ilyen munkagépek nehezebbek, illetve a hosszabb vezetőlemezzel végzett munka rendszerint kényelmetlen lehet.

 

Ágvágók

Ha a magasan elhelyezkedő ágakat, gallyakat szeretnénk levágni, akkor a magassági ágvágó a legjobb eszköz erre a célra. Segítségével precízen és kényelmesen le tudjuk rövidíteni az adott ágakat. Hosszú nyelének köszönhetően még a létrát sem kell elővennünk. Semmiképp se használjunk láncfűrészt az ilyen munkálatok során, hiszen a magassági munkavégzés rendkívül eszélyes lehet. Ágvágókat benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos változatban is vásárolhatunk.

Melyikre van szükségem? Elektromosra, akkumulátorosra vagy benzinmotorosra?

Ha a láncfűrészek és az ágvágók típusait is szemügyre vesszük, az első, ami szembetűnik: az ár. Az elektromos típusok jóval olcsóbbak, mint a benzinmotoros társaik. Ezért is döntenek sokan mellettük. Azonban a hálózati kábel favágás során korlátozza a mozgásunkat, és jóval gyengébb teljesítménnyel is rendelkeznek, mint a benzinmotoros társaik. Előnyük viszont, hogy sokkal csendesebbek és könnyebbek is, és a ház körüli munkák elvégzésére tökéletesen alkalmasak.

 

[caption id="attachment_1728676" align="alignnone" width="2560"] Elitfönster Commercial Shoot[/caption]

A benzinmotoros típusok nagy előnye, hogy használat közben nem vagyunk helyhez kötve, ráadásul sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így a komolyabb munkákkal is megbirkóznak. Hátrányuk a nagyobb súly, illetve az alkatrészek nagyobb karbantartási igénye.

Az akkumulátoros típusok nagy előnye, hogy vezeték nélküli használatot biztosítanak, ami megkönnyíti a mozgatást, a gép rugalmasan hordozható. Azonban mindenképp figyeljünk a megfelelő áramerősségű akkumulátor kiválasztására.

Bármilyen típusú láncfűrészről vagy ágvágóról is legyen szó, mindig kellő elővigyázatossággal és figyelemmel dolgozzunk ezekkel az eszközökkel! Ügyeljünk a megfelelő ruházatra, és használjunk védőfelszerelést!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Hasznos kiegészítők Xiaomi eszközökhöz
Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

Link másolása

hirdetés

Az akkumulátorral működő kütyük, telefonok, tabletek alapvető kiegészítői a töltők. Új eszköz vásárlása alkalmával ott lapulnak a készülék mellett. Ha azt szeretnénk, hogy mobiltelefonunk mindig készenlétben legyen, ha útközben a zsebben vagy éppen az autóban szeretnénk tölteni, vagy akkor, ha csak egy fél óránk van arra, hogy a telefonunkat készenlétbe helyezzük, akkor érdemes a hagyományos töltő mellé egy kiegészítő típust is választani.

A vezeték nélküli töltők

A vezeték nélküli telefontöltők forradalmian új módszert kínálnak a töltéshez. Csupán egy alátétről vagy egy állványról van szó, amelyre csak rá kell helyezni a telefont, és már el is indul a töltés. Nagyon kényelmes és elegáns módja ez a telefontöltésnek, hiszen nincs többé tekeredő kábel, amit a készülékhez kell csatlakoztatni.

Az ilyen típusú töltők esetében sérülésétől sem kell tartani. Használata praktikus és kényelmes. További előnye, hogy kíméli az mobiltelefonunk USB-csatlakozóját is, aminek meghibásodási a töltési problémák leggyakoribb kiváltója szokott lenni. Fontos tudni, hogy különböző márkájú telefonok töltésére is alkalmasak.

 

Az autós töltők

Mivel napjainkban a mobiltelefon elengedhetetlen kellék, szinte folyamatosan használatban van. Ez, természetesen, több energiát igényel, és előfordul, hogy a töltöttség nem marad meg elég hosszú ideig. Az autós töltők lehetővé teszik, hogy utazás közben is fel tudjuk tölteni telefonunkat. A mai felgyorsult világban, amikor az ember igen sokat ül autóban, ez igen hasznos találmány. Míg vezetünk, telefonunkat úgysem használjuk, így ezt az időt ki tudjuk használni. Nemcsak abban az esetben hasznos, ha naponta ülünk autóban, hanem akkor is, ha csak nyaralások vagy hosszabb utak alkalmával vesszük igénybe. Ilyenkor a sofőrnek és az utasoknak is nagyon jól jöhet egy ilyen töltő, hiszen a navigáció, a zenehallgatás, fényképezés, videózás, internetezés több energiát igényel, így egy hosszabb út alkalmával hasznosnak bizonyul egy ilyen készülék. Igen praktikus, hiszen útközben, navigálás közben is folyamatosan csatlakoztatva tarthatjuk a telefonunkat.

hirdetés

Találkozhatunk olyan töltőfejjel, amely a szivargyújtó aljzatába csatlakoztatható, valamint rendelkezésre állnak wireless autós töltők is. Az utóbbit a szélvédőre vagy a műszerfalra kell helyezni, rögzítőkarjának segítségével a szellőzőrácsba akasztható. Az ilyen típus előnye, hogy egyszerű és praktikus, vezeték nélküli töltést tesz lehetővé.

 

Külső akkumulátor, avagy a Power Bank

Murphy törvénye, hogy a telefonunk mindig a legalkalmatlanabb pillanatban merül le. Aki már tapasztalta, az tudja, hogy nagyon bosszantó dolog tud ez lenni. Ha van nálunk töltő, és ha van a közelben konnektor, akkor ez orvosolható, de ellenkező esetben bizony nagy kellemetlenségeket tud okozni.

Hosszabb kirándulások, utazások alkalmával nem igazán van lehetőségünk töltésre, azonban egy külső akkumulátor nagy segítség lehet ilyen helyzetekben. Használatuk nagyon kényelmes, hiszen menet közben akár zsebben vagy a hátitáskában is feltölthetjük telefonunkat. Ha a külső akkumulátort feltöltjük, akár 2-3 alkalommal is képes egy okostelefon teljes feltöltésére. Vannak olyan típusok, amelyek egyszerre több készülék töltésére is alkalmasak.

A gyorstöltő adapterek

A gyorstöltő adapter előnye, hogy kisebb ellenállás mellett nagyobb energiamennyiséget juttat a feltöltendő eszközbe. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha csak egy kis időnk van, hogy telefonunkat vagy a laptopunkat feltöltsük, hiszen rövidebb idő alatt biztosít megfelelő töltöttségi szintet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Bejárati ajtók típusai

Link másolása

hirdetés

A bejárati ajtó otthonunk egyik kulcsfontosságú eszköze, hiszen meg kell feleljen a biztonsági szempontoknak, hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően ki kell zárja a hideget, és még a zajoktól is védenie kell a lakterünket.

Mielőtt bejárati ajtót vásárolunk, vegyük figyelembe, hogy a nyílászáró kültérre vagy beltérre, vagyis folyosóra fog kerülni. Amennyiben kültéren szeretnénk elhelyezni, számolnunk kell az időjárás viszontagságaival, és figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezzen.

Milyen anyagból legyen az ajtó?

A bejárati ajtók tulajdonságait leginkább az határozza meg, hogy milyen anyagból készült. Minden anyagtípus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal.

A természetes fából készült ajtók varázsa a fa természetes hatásában rejlik. A faanyag számtalan lehetőséget nyújt a gyártók számára, ennek köszönhetően egyedi, ízléses és igényes ajtókat találhatunk a kínálatban. Emellett fontos tudnunk azt is, hogy a fa folyamatos karbantartást és ápolást igényel, hiszen az idő múlásával a fa folyamatosan formálódik és alakul. Az esztétikus látvány mellett azonban tudnunk kell, hogy a faajtók nem rendelkeznek olyan kimagasló hőszigetelő képességgel, hiszen nincsenek bélelve semmilyen szigetelőanyaggal. Biztonsági szempontból sem nyújtanak olyan mértékű védelmet, mint az acélbetétes ajtók.

Ha olyan helyre szeretnénk helyezni a bejárati ajtót, ahol kiemelten fontos a biztonság, de a fa természetes hatásáról sem szeretnénk lemondani, akkor érdemes fém bejárati ajtót választanunk. Egyes típusok nagyfokú hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek, valamint az alap záródási pontokon kívül extra záródási pontokkal is el vannak látva, ami maximális védelmet képes nyújtani az illetéktelen behatolókkal szemben. Az acélajtók manapság igen keresettek, hiszen kiemelkedő biztonságtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

hirdetés

A műanyag bejárati ajtók szintén elterjedtek és keresettek, hiszen kitűnő ár-érték aránnyal rendelkeznek. Biztonsági szempontból is kiemelkednek, hiszen szárny- és tokprofilba fűzött, körbefutó horgonyzott acélmerevítéssel vannak ellátva. További előnyük, hogy nem igényelnek különösebb karbantartást, csupán csak arra van szükség, hogy egy vagy kétévente szerelvényápolást végezzünk, valamint, szükség szerint, hagyományos mosószerrel megtisztítsuk a műanyag felületet az esetleges szennyeződésektől.

 

Amire még érdemes odafigyelni

Ajtóvásárláskor érdemes körültekintően dönteni, odafigyelni még néhány fontos tényezőre annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb ajtót vásároljuk meg.

Amennyiben lehetséges, olyan méretű tokot és ajtót válasszunk, amely megegyezik az ajtónyílás méretével. Ez azért fontos, mert így elkerülhetjük a bontást és az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

Vegyük figyelembe azt is, hogy az ajtó tartalmaz-e üvegbetéteket, illetve azok mekkora felületet képeznek. Ha több fényre van szükségünk az előszobában, akkor természetesen nagyobb üvegfelületű ajtót érdemes választanunk, azonban tudnunk kell, hogy ez csökkenti az ajtó hőszigetelő képességét.

Ha a biztonság kiemelkedő tényező számunkra, akkor mindenképp több helyen záródó típusra van szükségünk.

Javasolt elkerülni azokat a bejárati ajtókat, amelyek könnyített műanyag ajtólappal vannak ellátva, illetve amelyek 0,5 milliméteres gyengített acéllemez burkolattal rendelkeznek. Kerüljük azokat az ajtókat is, amelyek hajlított lemeztokkal vannak ellátva, illetve azokat is, amelyek csupán egy vagy két zárszerkezettel rendelkezek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés
Amit tudni kell a padlófűtésről – előnyök és hátrányok
Padlófűtést szeretnél, de még nem vagy biztos benne? A cikkből megtudhatod, milyen előnyei és hátrányai vannak.

Link másolása

hirdetés

Akármilyen fűtési rendszer telepítését tervezzük, előnyös és hátrányos tulajdonságokat kell vizsgálnunk a mérlegelés során. A padlófűtés esetében egyértelműen az előnyök felé billen a mérleg nyelve, ennek köszönhetően egyre elterjedtebbé válik ez a megoldás.

Érdemes tehát alaposabban megismerni a padlófűtés rendszerét! Jellemzően kétféle megoldással találkozunk: vízkeringetésű és elektromos padlófűtéssel.

Előnyök, amiért szeretjük

Minden fűtési rendszer esetében a fűtőtestek közvetlen környezetében magasabb a hőmérséklet, ettől távolodva a levegő hőmérséklete és a hőérzet csökken. A padlófűtés legnagyobb előnyét a hőmérséklet-eloszlás adja, aminek köszönhetően a helyiségben tartózkodók közérzete javul.

A hatékony hőleadásnak, illetve a meleg levegő lassú áramlásának köszönhetően a rendszerben keringő vizet – elektromos fűtés esetén a fűtőszálakat – alacsonyabb hőfokig kell melegíteni, mint konvekciós vagy radiátoros fűtés esetén. Mivel a hő sugárzással adódik át, illetve a fűtőrendszer a padlón keresztül melegíti a levegőt, ennek köszönhetően 2°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is kellemes hőérzetet képes biztosítani.

A fűtési rendszerek esetében 1°C hőmérsékletcsökkentés 6% megtakarítást jelent, vagyis a padlófűtés jellegéből adódóan 12%-os fűtőanyag-megtakarítást könyvelhetünk el.

hirdetés

Az egyenletes hőeloszlásnak és az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően a meleg levegő csak lassan emelkedik, így a port mozgató áramlás sokkal kisebb mértékű, mint a konvekciós megoldások esetében. Nem mellesleg: az egyenletes melegítésnek köszönhetően elkerülhető az oxigénszint jelentős csökkenése, illetve a levegő túlzott kiszáradása.

Sokak számára fontos, hogy a padlófűtés esetén nem kell radiátorokkal számolni, amelyek értékes teret vesznek el tőlünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden helyiségben ezt a megoldást kell alkalmaznunk; ha az igényeink úgy kívánják, a padlófűtés kombinálható a konvekciós fűtéssel. Pontos tervezés és minőségi alapanyagok használata esetén a kombinált rendszerű fűtés üzemeltetése nem okozhat gondot.

Hátrányok, amiket ismerni kell

Noha néhány sorral feljebb a padlófűtés helytakarékosságáról írtunk – mondván, mellőzhetővé válnak a radiátorok –, meg kell említenünk azt a tényt, hogy a padlómagasság néhány centiméteres emelkedésével kell számolni. A szakemberek minden esetben kiemelkedő minőségű alsó hőszigetelést javasolnak; mivel a hőleadást biztosító elemek a padlóban vannak elhelyezve, ezért kiemelten fontos, hogy a hő ne tudjon a talaj irányába távozni! A padlófűtés fűtőtestei, a fűtőkábelek vagy a fűtőszőnyegek alatt kiváló minőségű, extrudált polisztirénből készült szigetelőréteget érdemes elhelyezni; sajnos az ilyen szigetelésnek elég magas az ára. Sok esetben aljzatkiegyenlítésre is szükség van, így a száradás plusz időt vesz igénybe, ami növeli a telepítés időtartamát.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a precíz kivitelezés, illetve a rendszert alkotó elemek minőségi megválasztása. Sajnos a padlófűtés javítása a padló megbontásával kivitelezhető csak.

Összefoglalásként elmondható, hogy a padlófűtés telepítési költsége magasabb más fűtésrendszerekénél, a javítása pedig rendkívül nehézkes, a kiváló energiahatékonyság és kimagasló komfortérzet miatt mégis ajánljuk minden háztartás számára, ahol rendelkezésre áll egy ilyen rendszer kiépítésének lehetősége.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés
Szerszámkészletek a barkácsolók szolgálatában – Jó, ha kéznél vannak!
Persze felvetődik a kérdés, milyet érdemes választani. A kérdés megválaszolása érdekében ismerjük meg a legfőbb készlettípusokat!

Link másolása

hirdetés

Akármilyen barkácsfeladatról van szó, szükség van megfelelő szerszámokra. A szerszámkészleteket úgy alakították ki, hogy a legalapvetőbb eszközöket tartalmazzák, így nagy segítségünkre legyenek a ház körüli szerelési munkálatok elvégzésében.

A rutinos barkácsolók jól tudják, hogy mindig az a szerszám hiányzik, amelyikre éppen szükség van. Ezt a problémát küszöbölik ki a szerszámkészletek, amelyek különböző felszereltséggel és készletmennyiséggel érhetők el. A kéziszerszámok és a dugókulcskészletek rendszerint külön-külön szettben (is) elérhetők. Persze felvetődik a kérdés, milyet érdemes választani. A kérdés megválaszolása érdekében ismerjük meg a legfőbb készlettípusokat!

Az általános szerszámkészletek általános igények esetén tesznek jó szolgálatot. Az összeszerelhető bútorok korában egy ilyen készlet aranyat ér; megspórolhatjuk az összeszerelés díját, és még sikerélményünk is lesz. A készlet kötelezően tartalmaz különböző méretű lapos- és csillagfejű csavarhúzókat, amelyek a legkülönfélébb munkálatok során lehetnek segítségünkre. A nagyobb készletek esetében speciális csavarhúzók is megtalálhatók. Az általános szerszámkészletből nem hiányozhatnak a csavarkulcsok sem. A legkisebb fejek rendszerint 6-7 milliméteres csavar rögzítésére alkalmasak, a legnagyobbak mérete elsősorban a készlet méretétől függ. Fontos tartozék az imbuszkulcskészlet is, amely számos szerelési munkálat során nélkülözhetetlen. Alapfelszereltségnek tekinthető továbbá a kombinált fogó és a kalapács is.

Érdemes külön kitérni a dugókulcskészletekre. Ezekre elsősorban komolyabb szerelési munkálatok során hagyatkozunk; remek szolgálatot tesznek, ha valamit darabjaira kell szedni vagy épp össze kell rakni. A csavarok kezelését segítő készletben minden esetben található racsnis hajtószár, a különböző mérettel rendelkező toldatkészlet, valamint a T-hajtószár és maga a dugókészlet. A Torx-dugókulcsok a hatlapfejű csavarok kezelését teszik lehetővé. Érdemes lehet olyan készletet választani, ami csuklós toldatot is tartalmaz, hiszen ennek használata nagyban megkönnyítheti a szerelési munkálatokat.

Érdemes megismerkedni a komplett szerszámkészletekkel is. Az elnevezés kissé túlzó és fennhéjázó, hiszen szerszámok tekintetében a teljesség elképzelhetetlen – ezt minden szaki megmondhatja. A komplett készletek mégis kísérletet tesznek arra, hogy minden szükséges szerszámot és eszközt tartalmazzanak. Nem hiányozhat belőlük a kombinált és a műszerészfogó, a csavarhúzó- és imbuszkészlet, de rendszerint dugókulcskészlet, racsnis hajtókar, állítható csavarkulcs és mérőszalag is helyet kap a dobozban. Hatalmas előnyük, hogy „minden egyben” készletet biztosítanak, így a szerelési munkák előtt nincs szükség válogatásra, minden kéznél van.

hirdetés

Fontos kihangsúlyozni, hogy a fenti készletek rengeteg variációja áll rendelkezésre, ráadásul a különböző csavarhúzó-, imbuszkulcs- és bitkészletek önálló kiszerelésben is megvásárolhatók. Érdemes eldönteni, milyen összeállítással járunk a legjobban. Vegyük figyelembe a termékek ár-érték arányát, de mindig törekedjünk a megbízható minőség választására!

A tárolódobozzal, illetve táskával rendelkező készletek mellett szól, hogy esetükben a rendezettség garantált. Érdemes legalább egy ilyenre szert tenni még akkor is, ha kiegészítő készletekre lehet szükségünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: