OTTHON ÉS KERT

Falburkolat valódi fából

Mutatunk pár ötletet!

Link másolása

Ha a falak burkolásáról van szó, legtöbbünknek a csempe vagy a tapéta jut eszébe, azonban a belsőépítészet az utóbbi időben számos más megoldással is előrukkolt. Az egyik ilyen anyag a fa, amely a legüresebbnek ható teret is élettel tölti meg.

A fából készült falburkolat korszerű és időtálló, amely nagyon jól mutat a falakon. Nem csak modern, minimál, de rusztikus hatást is el lehet éri velük; ebben az esetben szabálytalan, kézzel hasított, egyenetlen felületekre van szükségünk. Ha valami különleges látványelemet szeretnénk, akkor érdemes a fát kővel, fémmel vagy üveggel párosítani.

A fa panelek rögzítése egyszerű, neutrális szilikonnal könnyen elvégezhető. A paneleket beltérre, faldekorációként érdemes használni. Olyan helyekre ajánlott felragasztani, ahol a fa nem érintkezik vízzel vagy magas páratartalommal, emiatt fürdőszobába és wellness helyiségekbe a használata nem javasolt.

Érdemes odafigyelni a fa panelek és táblák felhasználásakor azok mennyiségére. Könnyen megeshet, hogy elkap minket a hév, és túl bőkezűen bánunk a fával. Ilyen esetben a szándék a visszájára sülhet el, hiszen az esztétikus és ízléses tér helyett egy zsúfoltnak tűnő helyiséget kapunk. Egy vagy maximum két fal burkolása ajánlott ezzel a módszerrel. Természetesen, ha a country stílus kedvelői vagyunk, akkor ott kifejezetten szükség lehet a mindent beborító fára. A modern, letisztult környezetbe a csiszolt, lakkozott, világosabb színű fa a megfelelő. Ajánlott nem keverni a fatípusokat egy téren belül. Falra is olyan fát érdemes választani, amit a padlón is elhelyeztünk.

Mik a fa falburkolás előnyei és hátrányai?

A különböző falburkolatok azért is közkedveltek, mert a falfelület minőségétől függetlenül felragaszthatók. Nem kell teljes mértékben egyenesnek lennie a falnak, hogy fel tudjuk helyezni a paneleket. Sőt, épp úgy, mint a tapétánál is, kifejezetten előnyösek ilyen helyekre, mert elfedik a falfelület egyenletlenségeit. A fa barátságos és meleg hatást kelt, így kellemes légkört teremt a helyiségben és mindemellett nagyon mutatós is, amiről a formai és felületi sokszínűség gondoskodik. A fa alapanyag a maga természetességével elegáns, dekoratív és luxus hatást is kelt. Az eltérő vastagságú és mintázatú elemek biztosítják a felület eredeti megjelenését. Az esztétikus hatás mellett nagyon praktikus is, hiszen nagyon jó szigetelőképességgel rendelkezik. A 3D felület ellenére könnyen tisztántartható, és ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú ideig ékesíti majd otthonunkat.

Nem csak magánházakban mutat jól, hanem felhasználható tárgyalókban, szállodákban, éttermekben, irodákban, szalonokban, üzletekben és számos más helyen egyaránt.

Mint mindennek, a fa falburkoló paneleknek is vannak hátrányai. Mint minden fából készült termék, a fa panelek is rendszeres karbantartást és gondozást igényelnek, ezért különböző pácokkal, olajokkal vagy más védelmet nyújtó anyagokkal érdemes átkenni. Ügyeljünk arra, hogy jó alapanyagból készült falburkoló paneleket vásároljunk, mert a hideg és a meleg hatásai miatt, hamar elveszíthetik eredeti formájukat. Ezért vásárlás során érdemes körültekintően dönteni. Ahogy már korábban szó is volt róla, semmiképp se helyezzük a paneleket vizes, párás helyiségekbe vagy esetleg kültérre. Ha pára vagy víz kerül a fa szöveteibe, az lassan tönkreteszi a szép fali burkolatunkat.

A felragasztás során ügyeljünk arra, hogy pormentes felületre rögzítsük. Ellenkező esetben nem lesz minőségi a ragasztás, és a panel egy idő után leválhat. Felhelyezhető közvetlenül a falra, tapétára, fa-, fém- vagy akár üvegfelületre, alkalmazhatjuk díszítésként vagy teljes falfelületre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
Miért jó klímával fűteni?
Utánajártunk, mit érdemes tudni róluk!

Link másolása

Az energiaárak változása rákényszeríti a háztartásokat a hatékony megoldások alkalmazására. A hagyományosabbnak nevezhető fűtési módok helyett olyan eszközök kerültek reflektorfénybe, mint a fűtésre optimalizált, inverteres klímák. Utánajártunk, mit érdemes tudni róluk…

A fűtésre optimalizált klímák működési elvük alapján tulajdonképpen levegő-levegő hőszivattyúk. A külső egységben végbemenő hőcsere „végterméke” a lakásba jutva emeli a szoba hőmérsékletét; a megoldás rendkívül energiatakarékos, hiszen 1 kW villamos energia felhasználásával akár 5 kW hőenergia érhető el.

Az energiahordozók árának folyamatos növekedése egyre nagyobb figyelmet eredményezett a fűtésre optimalizált klímák számára, de igazi áttörést csak a 2022-es esztendő energiaválsága hozott. Minél magasabbak az energiaköltségek, annál gyorsabban térül meg egy új rendszer kiépítése. Nem elhanyagolható, hogy a klímaberendezés valódi kettő az egyben megoldás: télen fűt, nyáron hűt, mindezt egyetlen rendszerrel.

Az energiahatékonyság mellett egyéb előnyökkel is rendelkeznek a fűtő klímák. A fűtési megoldás teljesen biztonságos, hiszen nem kell lakástűztől vagy szénmonoxid-mérgezéstől tartani. Meghibásodás esetén sem érhet bennünket kellemetlen meglepetés – a kihűlt lakás kivételével –, így bátran alkalmazhatjuk a smart funkciókat is; akár távoli vezérléssel biztosíthatjuk a kellemes hőmérsékletet, amit a hazaérkezéshez időzíthetünk.

A sokrétű vezérléstechnikai megoldásoknak köszönhetően a működés könnyedén optimális tartományokon belül tartható, így jelentős mennyiségű villamos energia takarítható meg; elkerülhető a túlfűtés, optimalizálható a lakás páratartalma, így befolyásolható a hőérzet, valamint időzített szakaszok állíthatók be. Természetesen nem elhanyagolható az energiaosztály szerepe sem, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a fűtési és hűtési hatékonyság eltérő lehet!

Fontos tudni azt is, hogy az optimális energiahasznosítás alapja a megfelelő méretezés. Ökölszabály szerint négyzetméterenként 0,2 kW teljesítményre van szükség, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a körülmények jelentősen befolyásolják az optimális kapacitást; a falak és a nyílászárók hőszigetelése, a külső falak száma, az árnyékot és szélfogó sávot biztosító fák és épületek mind-mind befolyásolják, mekkora teljesítményre van szükség.

Az energiatakarékosságnak köszönhetően a fűtésre optimalizált klímák környezetbarát megoldást szolgáltatnak. Esetükben a fosszilis energiafelhasználás helyett lehetőség adódik a megújuló energiaforrások (pl. napelem) felhasználására.

A klímaberendezések nagyszerű megoldást jelentenek a kis alapterületű lakások esetében, ahol minden négyzetcentiméter jelentőséggel bír. A beltéri fali egység nem akadályozza a bútorok elhelyezését, nincs szükség radiátorokra és a hősugárzás részére sem kell szabad teret biztosítanunk.

Fontos kiemelni, hogy a korszerű változatok rendkívül csendesek lehetnek; a kínálatban akár 20 dB alatti zajszinttel rendelkező készülékeket is találunk, ami az emberi suttogásnak felel meg.

Látható, hogy a klímaberendezés nagyszerű alternatívája a költségesebb fűtési megoldásoknak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szűrőket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell. Egy szakember számára csak néhány perces művelet ennek elvégzése.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
OTTHON ÉS KERT
Gépek kreatív tevékenységekhez
Egész sor profi eszköz lehet segítségünkre, ezekkel ismerkedünk meg most!

Link másolása

Közeleg a karácsonyi időszak, ilyenkor szívesen töltünk időt a kedvenc kreatív tevékenységeinkkel, és örömmel készítünk meglepetést másoknak. Egész sor profi eszköz lehet segítségünkre, ezekkel ismerkedünk meg most!

A kreatív tevékenységek elképzelhetetlenek ragasztás nélkül, a hagyományos ragasztók azonban gyakran kis kiszerelésűek vagy túl drágák. Megoldást kínálnak a ragasztópisztolyok, amelyek használata roppant egyszerű, ezért jártasságot sem igazán igényel. Minden ragasztópisztoly rendelkezik egy adagolónyílással, ahol a megfelelő vastagságú ragasztórudat betölthetjük. Bekapcsolást követően az olvasztókamrában felolvad a ragasztórúd; miközben a pisztoly ravaszával előrefelé tolhatjuk a rudat, ami a folyékony ragasztó adagolását eredményezi. Érdemes tudni, hogy a kamra felmelegedéséhez némi időre lesz szükség, tehát a használat elején várnunk kell, amíg cseppfolyóssá válik maga a ragasztó. Az ehhez szükséges időt elsősorban a pisztoly wattban kifejezett teljesítménye határozza meg.

A ragasztópisztolyok kínálatában vezetékes és akkumulátoros készülékeket is találunk. Utóbbiak esetében sem kell attól tartani, hogy a felmelegedési idő túlzottan hosszú lenne. A Rapid BGX7 akkumulátoros ragasztópisztoly hozzávetőlegesen 30 perces aktív üzemidővel rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy az intelligens, 3,6 V-os akkumulátorrendszer képes alvó üzemmódra váltani.

A fémelemek „ragasztását” célszerű forrasztással végezni. Általánosságban elmondható, hogy az elektromos forrasztópáka különböző elektronikai és elektrotechnikai forrasztásokhoz használatos, azonban nagyszerű szolgálatot tesz a kreatív tevékenységek végzése közben is. Két tulajdonságot mindenképpen érdemes figyelembe venni, mielőtt pákát választunk. Az egyik tulajdonság a wattban kifejezett teljesítmény, ami elsősorban a melegedési időt határozza meg. A másik fontos tulajdonság az üzemi hőmérséklet, ami az olvasztás hatékonyságát befolyásolja. A 100 wattos Rothenberger Profi forrasztópáka nikkelezett pákaheggyel rendelkezik, rövid idő alatt felmelegszik, üzemi hőmérséklete 560 °C.

A kreatív gépek sorából nem maradhatnak ki a különböző tűzőgépek, amelyek erős és gyors rögzítést tesznek lehetővé a különböző kézműves és barkácsmunkák során. Érdemes alaposan szemügyre venni a kereskedelmi kínálatot, hiszen egyaránt megtalálhatók a hobbiszintű, félprofi és profi felhasználásra tervezett eszközök. A kreatív tevékenységek végzése során a kis teljesítményű elektromos gépek és a kézi tűzőgépek elégséges megoldást szolgáltathatnak. A magasabb kategóriába sorolható gépek mellett szól az ütéserő beállításának a lehetősége, ami nagyszerű szolgálatot tehet számos felhasználási terület esetén.

A Rapid ALU953 tűzőgép acélburkolattal és belső acélszerkezettel ideális választás rendszeres használathoz, például bútorok kárpitozásához, különféle szövetek díszítéséhez, szőnyegek, bőr vagy vékonyabb lapok rögzítéséhez. A biztonságos és egyszerű működés érdekében szabadalmaztatott, háromlépcsős ütközésszabályozóval és az új Powercurve technológiával van felszerelve, amely pontosan követi a kéz természetes mozdulatait.

Használjuk ki a kézügyességünket gravírozó gépek segítségével! A használatukkal feldobhatjuk a mindennapi tárgyainkat, személyre szóló ajándékokat készíthetünk vagy egyszerűen csak kiélhetjük a művészi hajlamunkat. Mindehhez szükségünk lesz egy gravírozó gépre, amely alkalmas gravírozásra, formálásra, üregezésre és akár hornyolásra is. Ha még kezdők vagyunk, érdemes elsőként puhább anyagokon gyakorolnunk. Ebben lehet nagy segítségünkre a Dremel gravírozó, amely esetében a cserélhető keményfém gravírozócsúcs különböző anyagok megmunkálását teszi lehetővé.

Éljünk a lehetőséggel és élvezzük az alkotás örömét!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

OTTHON ÉS KERT
Kültéri karácsonyi dekoráció biztonságosan
Mutatjuk mire érdemes figyelni!

Link másolása

Az ünnepi várakozás nem lehet teljes díszfények, fényfüzérek és karácsonyi motívumok nélkül. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a házak, teraszok, kerítések dekorálására használt kültéri füzérek és eszközök csakis rendeltetésszerűen használhatók.

Legyünk jó szomszédok!

Mielőtt kiválasztjuk az ízlésünknek megfelelő kültéri dekorációkat, győződjünk meg arról, hogy nem zavarjuk a szomszédaink nyugalmát. Az ablakjukkal szemben elhelyezett, stroboszkópszerűen villogó fényfüzér a legtürelmesebbeknél is kiverheti a biztosítékot.

Ne legyünk a saját pénztárcánk ellensége sem! Kizárólag LED-fényforrásokkal szerelt díszeket válasszunk, amelyek energiaigénye nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a régi típusú izzóké! Nem mellesleg a LED-fényforrások élettartama több tízezer óra, jól tűrik a ki- és bekapcsolgatást és a fagyos szél által okozott rázkódás sem károsítja őket.

Kültéren csakis kültérit!

A karácsonyi dekorációval kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni, hogy kültéren csakis kültérre tervezett eszköz használható. Beltéri fénysort eresz alatt vagy félig zárt teraszon sem szabad elhelyezni!

A nedvességgel és porral szembeni védekezés mérőszáma az úgynevezett IP-védettség, amely a szilárd testekkel és a nedvességgel szembeni ellenállóképességet írja le. Minél magasabb at az IP-jelzés mögötti számpár, annál magasabb a védettség foka. Kültéri használat esetén IP44 a minimum elvárás, ami azt jelenti, hogy az adott eszköz védett az 1 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek, eszközök (drótok) behatolása ellen, valamint védett minden irányból kilövellő víz ellen, 10 l/min mennyiségben, 5 percen keresztül.

Hidegben meleg fények

A zordnak ható decembert a meleg fények teszik igazán barátságossá. Használjunk sárgás meleg vagy melegfehér színeket, amelyek kellemes hangulatot árasztanak a leghidegebb estéken is.

Ne legyen célunk a fények halmozása! Törekedjünk inkább arra, hogy a kihelyezett díszfények az ízlésünknek megfelelően: harmonikus összhatást képezzenek az otthonunkkal, udvarunkkal, kerítésünkkel…

Egy-egy kisebb lámpás, világító fa, bokor vagy koszorú hatásosan emeli az udvarunk fényét.

Ezerféle lehetőség

Ha vagány díszítésre vágyunk, egy extra sűrű színes fényfüzérrel különleges hatást érhetünk el. Az ilyen eszközök tökéletesen alkalmasak az ablakkeretek, párkányok, bejárati ajtók dekorálására. A Tween Light kültéri fényfüzér alkalmas további fák és bokrok díszítésére is; 768 darab kis méretű LED-fényforrás teszi igazán hangulatossá.

Ha nagyobb felületet szeretnénk ünnepi fénybe öltöztetni, a toldható füzérek és fényfüggönyök jelentik a megoldást. A Dekortrend kültéri kontakt fényfüggöny és kültér Crystalline termékcsalád toldható tulajdonságának köszönhetően akár többfajta fényfüzér is csatlakoztatható egymásba, ezáltal a rendszer egyetlen dugaljról működtethető.

Sok-sok fényfüzér és díszfény közül választhatunk, azonban mindegyik rendelkezik hálózati csatlakozásra alkalmas kábellel… A vezeték soha ne akadjon vagy szoruljon az ajtó vagy ablak pereménél, hiszen a sérült vezeték áramütés vagy elektromos tűz okozója lehet!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

OTTHON ÉS KERT
Felkészülés az őszi estékre: kültéri világítás mesterfokon
A jól komponált kültéri világítás ráadásul több funkcióval is rendelkezik.

Link másolása

Legyen ősz, tél, tavasz vagy nyár, a kültéri világítás otthonossá teszi az udvarunkat. Nem mellesleg a jól „komponált” kültéri világítás több funkcióval rendelkezik; általános világítást biztosít, kiemeli a ház és a kert szépségét, valamint biztonságot szolgáltat.

A kültéri világítás rendszerét érdemes már a kertrendezés előtt elvégezni. Az elektromos hálózatok vezetése sokkal kevesebb gonddal jár, ha a külső hőszigetelés, a járdaépítés és a füvesítés előtt végezzük el. Ha már lekéstünk erről a lehetőségről, némileg nagyobb felfordulással járó munkálatokra lesz szükség. Alternatív megoldásokat jelentenek az úgynevezett szolárlámpák, amelyek között talajba építhető és felfüggeszthető változatokat is találunk.

Minden kültéri lámpának dacolnia kell az időjárás viszontagságaival, vagyis az IP-védettségük az egyik legmeghatározóbb tulajdonságuk. Az IP-jelölés egy nemzetközi osztályozási rendszeren alapszik; a kétjegyű szám első számjegye a szilárd testekkel, a második a vízzel szembeni ellenállóképességet írja le. Az esővíz elleni védelem IPx3 jelölésnél kezdődik, de az általános javaslatok szerint kültéren legalább IP44 szintű besorolásra van szükség. Ennél magasabb védelmi szintre abban az esetben van szükség, ha a lámpát locsolóberendezés általi öntözés érheti.

Válasszunk praktikus megoldásokat! A tervezés során törekednünk kell arra, hogy a bejáratokat és az oda vezető utat megvilágítsuk. Erre a célra többféle típusú lámpa áll rendelkezésre; egyszerű kialakítású falilámpák, irányítható fényű változatok, elegáns kültéri állólámpák… Ne feledkezzünk meg a lépcsőkről és a lépcsőfokokról sem! Ezek láthatósága támfalba süllyeszthető lépcsőmegvilágítóval könnyedén biztosítható.

A térmegvilágítás nagyszerű eszközei a reflektorok, különösen abban az esetben, ha mozgásérzékelővel vannak ellátva. Az eszközök rendszerint kalibrálhatók, így megválaszthatjuk, milyen fényviszonyok esetén lépjenek működésbe, ha mozgást érzékelnek (vagyis nem kell attól tartani, hogy nappali fényben bekapcsolnak és villamos energiát pazarolnak). Ha ilyen lámpát választunk, vegyük szemügyre a termék mozgásérzékelőjének hatótávolságát! A STEINEL XLED HOME 2 kültéri LED-reflektor passzív infravörös mozgásérzékelővel, fekete színű, UV-álló műanyag házzal, HCMC magnézium-kompozit hűtőelemekkel, opáldiffúzorral felszerelt. A mozgásérzékelő 140°-os érzékelési szöggel rendelkezik, hatótávolsága: 14 m. Ha nem észlel mozgást, beállítástól függően bizonyos idő után automatikusan lekapcsol.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kültéri lámpák fontos díszítőelemek is! A falfelületek, járdák és lépcsők megvilágítása otthonosabbá és kellemesebbé teszi az udvart, de ha igazán szép területet szeretnénk kialakítani, ismerkedjünk meg a növények megvilágítását szolgáló, talajba süllyesztett lámpákkal is. Egyes bokrok és fák megvilágítása gyönyörű összképet kínál; leszúrható, forgatható fejű kerti lámpák, reflektorok vagy talajba süllyesztett, felfelé világító lámpák tehetik látványossá, hangulatossá kertünket. E célra tökéletes megoldást kínálnak a LEDVANCE SMART+ WIFI GARDEN SPOT reflektorai, amelyek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül egyszerűen vezérelhetők.

Végezetül fel kell hívni a figyelmet a LED-technológia előnyeire, különösképpen az alacsony energiaigényre, amelynek köszönhetően a világítás költsége alacsonyan tartható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk