OTTHON ÉS KERT

Ezt kell tudni a virágföldekről, hogy a növényeinknek is jó legyen

A megfelelő virágföld kiválasztása a növényeink jólétének záloga. Az alábbiakban összegyűjtöttük a virágföldekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy a növényeink szépen fejlődhessenek és egészségesek maradhassanak.

Link másolása

Ne felejtsük, a jó virágföld nem csupán kapaszkodót biztosít a növény számára, hanem táplálja is azt, illetve megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatja a gyökérzetet. Éppen ezért érdemes elkerülni az agyagos állagú masszákat, amelyek alkalmatlanok a növényeink alapvető szükségleteinek kielégítésére.

Savas, általános, lúgos…

Minden egyes virágföld csomagolásán megtaláljuk a benne lévő föld pH-értékét. A kereskedelmi forgalomban kapható virágföldek különböző adalékokból, humuszból, tőzegből, perlitből, homokból, kéregből, rostokból készülnek. Attól függően, hogy a különböző adalékok és hozzávalók milyen mennyiségben és összetételben találhatók meg benne, a virágföld kémhatása jelentős mértékben változhat.

Az A-típusú virágföldek (pH= 5,9-6,4) savanyú tőzegből, komposztból, bazaltból, illetve homokból készülnek. Ezeket savanyú vagy savas földnek nevezzük; kiválóan alkalmasak olyan növények nevelésére, amelyek kimondottan alacsony mészigénnyel rendelkeznek. Ezek közé tartoznak a fenyők, a páfrányok, begóniák, ciklámenek, hortenziák és a különböző erdei virágfélék is.

Velük szemben a B-típusú, általános virágföldek átlagos kémhatással (pH = 6,5-7) rendelkeznek. Ezek rendszerint natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok felhasználásával készülnek. A legtöbb növényféle számára megfelelő választást jelent az ilyen talaj. A palánták is jól fejlődnek ilyen közegben.

Meg kell említeni kell a kifejezetten lúgos virágföldeket is, amelyeket C-típusúként szoktunk emlegetni. Ezek a magas mészigényű növények számára jelentenek ideális választást, mint például a leander, a rozmaring vagy a szegfű.

Amikor speciális földkeverékre van szükség

Bizonyos esetekben érdemes különleges virágföldet választani, hiszen ezek jobb feltételeket képesek biztosítani egyes növénykultúrák számára. A palántanevelő virágföldek rendszerint kevés tápanyagot tartalmaznak, azonban optimális közeget képesek biztosítani a gyökérfejlődéshez. Magvetéshez, tűzdeléshez, palántaneveléshez is nagyszerűen alkalmazhatók. A zöldségnövények számára összeállított keverékek a zöldségfélék optimális termesztőközegei, emellett a hajtatásban és a szabadföldi termesztésben gyengébb minőségű talajok javítására is alkalmasak.

A kereskedelmi kínálatban találkozunk kifejezetten mediterrán növények nevelésére készített keverékekkel is. Ezek kvarchomoktartalma képes segíteni a növények optimális vízfelvételét. A speciális orchideaföldek a fán lakó orchideák, broméliák és vaníliák ültetéséhez ajánlottak. Az ilyen talajok a gyér tápanyagtartalmat kedvelő növények, az orchideák többségének és egyéb epifiton növények termesztésére kínálnak megfelelő feltételeket.

Bizonyos esetekben különböző adalékok segíthetik a talaj tulajdonságainak javítását. A hagyományos tőzegre talajjavítóként tekintünk, hiszen kiváló víztartó tulajdonsággal rendelkezik. A tőzeges talaj esetében biztosított a víztartás, ugyanakkor nem kell tartanunk pangó víz megjelenésétől, illetve a gyökérzet rothadásától.

A tőzeghez hasonlóan a perlit is egyfajta talajjavító, amely a talajnedvesség szabályozására és az ásványi műtrágyák hatásának fokozására alkalmas. Fontos tudni, hogy önmagában nem rendelkezik tápanyagtartalommal, ám jelenléte segíti a gyökérzet megfelelő fejlődését.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk