OLIMPIA
A Rovatból

5 szubjektív emlékkép az úszópályafutásától búcsúzó Cseh Lászlóról

Cseh László az ötödik olimpiáján, Tokióban ugrott utoljára medencébe versenyzőként - egy nem akármilyen sportolói pályafutást befejezve. Felidézünk néhány fontos momentumot Laci elmúlt 19 évéből.

Link másolása

Abban a szerencsében lehetett részem, hogy láttam élőben úszni Cseh Lászlót – ráadásul többször is. Pályafutása legelején, amikor még csak ifjú reménység volt, a magyar úszóválogatott alapembereként, akitől mindenki érmet várt, és 30 feletti úszóként, akinek már pusztán azért is örültünk, hogy szurkolhatunk neki egy döntőben. 19 éve volt, hogy először találkoztam vele, személyesen is – ennyi idő alatt egy újszülött felcseperedik és leérettségizik. Bőven volt minek beleférnie ebbe a kivételes sportolói karrierbe. Én most csak öt emlékképet emelnék ki, szubjektíven, mert egy ilyen sportember búcsúja mellett nehéz elmenni szó nélkül.

1. „Amikor én még kissrác voltam”

Mármint nem én, hanem Laci. Még 17 éves sem volt, amikor a Berlinben rendezett úszó Európa-bajnokságon szerepelt. Én akkor épp Berlinben töltöttem 10 hónapos ösztöndíjam utolsó heteit, és nagy lelkesedéssel jelentkeztem a váratlanul, e-mailben érkezett felhívásra, miszerint az Eb szervezői a magyar sportolók mellé magyarul és németül egyaránt beszélő csapatkísérőket keresnek. A 400 vegyes akkor még nem róla szólt, a „nagyok”, akik akkor már jó pár éve felnőtt válogatottak voltak, még leginkább Lacikának szólították.

Emlékszem egy fotóra, amit én kattintottam el a fiúkról – és persze most sehol sem találom. De pontosan itt van a szemeim előtt a kép: öten vagy hatan fekszenek keresztbe egy ágyon, feszítik izmaikat. Igazi Cosmopolitanbe kívánkozó beállítás lehetett volna.

Laci a bagázs szélén, nagy mosollyal, érezhetően örült annak, hogy a „nagyok” befogadták. Mert azért nem akárkikkel pózolt együtt: Güttler Károly olimpiai ezüstérmes, és Batházi István Európa-bajnok úszók is ott voltak például.

Egy évvel később, Barcelonában a világbajnokságon Laci meg is mutatta, hogy lehet rá nyugodtan nagyfiúként tekinteni: 400 vegyesen ezüstérmet szerzett – a világrekordot repesztő Michael Phelps mögött.

2. Mindig Phelps nyomában

Piszok nehéz lehetett úgy versenyekre készülni, hogy hiába tudod, mindent beleadsz, te vagy a legjobb – ha van egy földönkívüli lény, aki akár nyolc aranyat is összegyűjt egy olimpián, mint tette ezt 2008-ban, Pekingben. Michael Phelps korszakos úszózseni, egyelőre utolérhetetlennek tűnik teljesítménye, pedig már visszavonult, így nem gyarapítja a rekordok és bajnoki címek számát. Vele szemben kellett felvennie a kesztyűt Lacinak, valahogy úgy a medencébe ugrani, hogy függetleníteni tudja magát attól, hogy Phelps is ott úszik mellette.

2005-ben, mikor az olimpia utáni évben Montrealban rendezték a világbajnokságot, Phelps nem indult.

Laci nyakába akasztották a világbajnoki aranyérmet – ami biztosan nagy vágya volt, de lefogadom, hogy sok mindent megadott volna azért, hogy úgy lehessen világbajnok, hogy Phelps-et maga mögé utasítja.

Kicsit vártam, hogy Phelps az Instagram posztjai között esetleg kettejük örök vetélkedéséről is megemlékezik Laci utolsó, tokiói úszása kapcsán, ha már amúgy is ott van a helyszínen, és az amerikai közvetítések egyik kommentátora. De egyelőre nem találtam nyomát, hogy bármilyen gesztust tett volna. Talán élőben kezet ráztak, végül is 13 évig találkoztak épp eleget a világversenyeken.

Amikor utoljára együtt fotózták őket a dobogón, 2016-ban, Rio de Janeiroban az olimpián, a hármas holtversenyt hozó verseny eredményhirdetésénél, akkor még gratulált Lacinak is a képaláírásban.

3. Szabad egy autogramot?

2006-ban járunk, újabb úszó Európa-bajnokság, amit ezúttal is kicsit belülről élhettem át – most a német válogatottat gardírozhattam. Na de legalább így minden nap biztos helyem volt a lelátón, hogy a magyaroknak szurkolhassak. Például Cseh Lacinak, aki akkor már a válogatott egyik sztárja volt. A németek is ismerték a nevét, követték eredményeit – szerintem kicsit talán irigyek is voltak, mert nekik az elmúlt 20 évben nem volt ilyen jó férfi vegyes úszójuk, olyan úszójuk meg pláne nem, aki ennyire hosszú ideig szállította volna a jobbnál jobb eredményeket.

A magyar csapatnak készült az Eb-re egy vaskos kiadványa, bemutatták benne például a versenyeken induló sportolókat. Laci mindjárt Kovács Ági és Gyurta Dani mellett kapott helyet – naná, addigra mindannyian olimpiai érmesek voltak, sőt, Ági olimpiai bajnok.

A füzetben a fotójuk mellett hagytak helyet egy autogramnak is, még mellé is biggyesztették a felvezetőt, amit így a sportolónak már nem kellett leírnia: szeretettel. Milyen jó, hogy akkor kértem egy aláírást Lacitól. Azóta csak megtöbbszöröződött az eszmei értéke. Egyébként azon a nyáron két aranyat (200 és 400 méter vegyes) és egy ezüstöt (200 méter hát) zsebelt be.

4. "Abszolút kitolható a versenyzői pályafutás”

Berlin, Eb újra, 12 évvel később. Most a szeretlekmagyarorszag.hu-nak tudósítottam az Európa-bajnokságról, ha már úgy is épp Berlinben volt dolgom. Először csináltam ilyesmit, idő kellett, míg rutint szereztem abban, hogyan is célszerű ingázni a lelátó és az úgy nevezett mix zóna között, ahol az újságírók pár percre találkozhatnak a medencéből épp kikászálódott, vagy már éremmel a nyakukban mosolygó sportolókkal.

Lacit nem volt nehéz szóra bírni, kedves volt és készséges – mint amit mindig látni tőle. A rövid interjú mellett még azt is vállalta, hogy papírra firkantja, „I ♥ Magyarország”, így lett tényleg egyedi fotónk róla a cikkben. Bár 400 vegyesen pont nem szerepelt, a 200 vegyes bajnoki címe az övé lett, és érezhetően rutinos rókaként tekintettek már rá a váltóban is, amelyikkel szintén nyertek egy érmet.

Akkor ezt nyilatkozta nekem:

"Úgy érzem én is, hogy abszolút kitolható a versenyzői pályafutás. Nálam annyi a változás, hogy a 400 vegyest már nem nagyon erőltetem, de azt hiszem, ez nem is baj. A 100-as, 200-as számok jobban fekszenek már nekem, bár ezek másfajta edzést igényelnek, gyorsabb számok, figyelnem kell rá, hogy a végére minden nagyon összeálljon."
5. Amikor az aktuális olimpiai bajnok fejet hajt a 7. helyezett előtt

Ez történt a tokiói uszodában, a 200 méteres férfi vegyes úszás fináléját követően. Laci 35 évesen, igazi veteránként beverekedte magát a döntőbe. Nem feltétlenül azért indult az olimpián 35 évesen, mert azt gondolta volna, hogy na majd most fog aranyat nyerni. Egyszerűen csak ennyire szeret úszni, nem akarta úgy abbahagyni korábban, hogy azt érezte volna, még maradt benne, még képes lenne ott tempózni a többiekkel a döntőben.

Pedig a kommenthuszárok már évekkel ezelőtt képesek voltak azt harsogni, hogy „ideje lenne már abbahagyni”, „eljárt feletted az idő”, vagy hogy „nem kellene ezt már erőltetni.” Milyen jó, hogy nem hallgatott rájuk, csak tette, amit helyesnek vélt.

Mert így átélhettük azt a csodát, ami július 30-án, tokiói idő szerint délelőtt megesett: a frissen olimpiai bajnoki címet szerzett Vang Sun fejet hajtott az utolsó úszása után a medenceteret elhagyni készülő, neki gratuláló Cseh László előtt. Még szinte fel sem fogta, hogy ő az új olimpiai bajnok, de azt igen, hogy egy legendás úszóval versenyezhetett egy döntőben.

Ez a főhajtás az, amit sokan megejtenénk most, ha szembejönne velünk Cseh László. Ha szeretnénk neki kifejezni elismerésünket, augusztustól már nem az uszodák, hanem inkább a horgásztavak környékén kell keresnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


OLIMPIA
Nagypapája gyógyszerét vette be tévedésből - ezzel védekezett a doppingteszten megbukott 15 éves orosz műkorcsolyázó
Kamila Valijeva szervezetében egy olyan készítmény nyomait találták meg, amit a szívizom kezelésére szoktak alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását.

Link másolása

A doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijevát érzelmileg viselték meg az elmúlt napok, de boldog, hogy kedden rajthoz állhat a női műkorcsolyázók női versenyében a pekingi téli olimpián.

"Nagyon nehezek voltak számomra ezek a napok. Olyan, mintha kifogytam volna az érzésekből. Boldog vagyok, de ugyanakkor érzelmileg kimerült"

- mondta a 15 éves Valijeva az orosz Channel One televíziónak kedden reggel, még a rövidprogram előtt.

Az orosz műkorcsolyázóról egy hete derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át - az oroszok megnyerték a viadalt -, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A CAS-bejelentéssel Valijeva a kedden kezdődő női versenyben elindulhat, viszont a csapatverseny végeredményét az nem érinti, így abban továbbra sem született döntés. A NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület "helytelennek" tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

A csapatversenyben a friss Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen mezőnyben. Ő lett az első nő, aki négyfordulatos ugrást mutatott be, s nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását.

A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
OLIMPIA
A Rovatból
A dicsőség mellett anyagilag is nagyot aratott az olimpiai arannyal Liu Shaoang
Az egyszeri, 50 milliós jutalom mellett később az olimpiai életjáradéknak is örülhet.
MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2022. február 14.


Link másolása

Ahogy arról több cikkben mi is beszámoltunk, 500 méteres gyorskorcsolyában olimpiai aranyérmet szerzett Liu Shaoang.

A dicsőségen túl azonban azonnali 50 millió forintot is magáénak tudhat a fiatal sportoló

– emlékeztet a hvg.hu.

2020-ban a kormány megemelte az olimpiai sportolók jutalmának és életjáradékának összegét, olimpiai aranyért 50 millió, ezüstért 35,7 millió, bronzért 28,5 millió forint jár. A férfi váltóval, amely címvédőként a B döntőben lesz érdekelt szerdán, tovább gyarapíthatja ezt az összeget.

Mindemellett az olimpiai dobogósok 35 éves koruktól kezdve életük végéig jogosultak az olimpiai életjáradékra, amely aranyérem esetén az előző évi átlagkeresetnek felel meg, míg ezüstnél 70, bronznál pedig 50 százaléka az az évi nettó átlagbérnek. Liu két arannyal (egy Pekingben, egy Pjongcsangban) és két bronzzal büszkélkedhet, így a jelenleg érvényes, 403 600 forintos átlagbérrel számolva havi több mint 1,2 millió lenne az életjáradéka, a 35 éves korhatárig azonban még 12 éve van a sportolónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

OLIMPIA
A Rovatból
A téli olimpiák első magyar snowboardosa máris történelmet ír
Kozuback Kamilla és a cseh Sarka Pancochova az első nők, akik a hódeszka mindhárom szabadstílusú szakágában indulnak az olimpián.

Link másolása

Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja hétfőn indulhat a big air szám selejtezőjében a pekingi téli olimpián.

A sportoló édesapja, Jeremy Kozuback vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy orosz versenyző nem áll rajthoz, míg egy japán sérülés miatt visszalépett, így lánya ott lesz a magyar idő szerint 2.30-kor kezdődő kvalifikációban. A döntőt kedden rendezik a pekingi Big Air Soukangon.

A 17 esztendős snowboardos eredetileg félcsőben szerzett kvótát - ebben a számban 19. lett -, de előtte slopestyle-ban is szerepelhetett, mert egy japán versenyző sérülése miatt bekerült a mezőnybe. Csakhogy a veszélyes pályán csupán néhány órát gyakorolhatott, így aztán múlt szombaton - első magyar pekingi szereplőként - 28. helyen végzett.

Kozuback csütörtökön kapott engedélyt, hogy tartalékként edzhessen a sáncon, így péntektől már ott gyakorolhatott. A hódeszkás sérülések miatt ebben a szezonban kevés big air versenyen indult - pedig ez a kedvenc száma -, legutóbb december elején.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozuback Kamilla és a cseh Sarka Pancochova az első nők, akik a hódeszka mindhárom szabadstílusú szakágában - slopestyle, félcső, big air - indulnak olimpián. Mindketten Pekingben rajtolnak.

A big air az egyetlen havas szám az olimpián, amelyet nem a hegyekben, hanem a fővárosi Big Air Soukangon, egy használaton kívüli hatalmas gyártelepen felépített ugratón rendeznek.

A versenyzők közel 80 méter magas mesterséges lejtőn csúszhatnak lefelé - valaki előbb lejjebb is jön, hogy ne legyen akkora lendülete -, és a megszerzett lendületből hatalmas ugrást hajtanak végre és közben több trükköt mutatnak be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

OLIMPIA
A Rovatból
Továbbra is versenyezhet az olimpián a doppingteszten megbukott 15 éves orosz műkorcsolyázó
Kamila Valjeva kedden már jégre is léphet az egyéni versenyben, amelynek komoly esélyese. Doppingügye azonban már most beárnyékolja a teljesítményét.

Link másolása

Folytathatja a versenyzést a pekingi téli olimpián az az orosz műkorcsolyázó, akiről múlt héten derült ki, hogy még tavaly év végén pozitív doppingtesztet produkált - írja a BBC.

A 15 éves Kamila Valjeva még karácsonykor adott mintát, amelynek eredménye február 8-án lett hivatalos, egy nappal azután, hogy a fiatal sportoló megnyerte honfitársaival a műkorcsolyázók csapatversenyét. Az éremátadó ceremóniára éppen az ő doppingügye miatt nem kerülhetett sor, így a csapatverseny végeredménye továbbra sem hivatalos. Valjevát február 8-án ideiglenesen felfüggesztette az Orosz Doppingellenes ügynökség (Rusada), de a speciális helyzet miatt másnap visszavonták ezt a döntést. Az ügyet ugyanis bonyolítja, hogy az orosz lány még 16 éves, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (Wada) szabályzata szerint védett személynek minősül. Ez azt jelenti, hogy ha doppingolt is, hivatalosan nem azonosíthatják be, és ha szankcionálják, valószínűleg sokkal enyhébb büntetést kaphat, mintha 16 éven felüli lenne.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Wada és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség fellebbezést nyújtott be a Rusada határozata ellen az ideiglenes felfüggesztés feloldásáról, ezt azonban most a Sportdöntőbíróság elutasította.

Döntésüket azzal indokolták, hogy Valjeva 16 éven aluliként védett személynek számít a Wada Kódex értelmében, és nem ő tehet arról, hogy a pozitív doppingteszt-eredményt a téli olimpia alatt hirdették ki. Utóbbi önmagában is nagy szerepet játszott a döntésükben, mert szerintük súlyos problémák merültek fel a teszteredmény idő előtti bejelentésével kapcsolatban.

A Wada csalódott az ítélet miatt, szerintük a Sportdöntőbíróság nem alkalmazza a Wada Kódexben írtakat, amely nem engedélyezi azt, hogy kivételezzenek védett személyekkel - még kiskorúakkal sem - az ideiglenes felfüggesztések tekintetében. Tara Lipinski amerikai olimpiai bajnok műkorcsolyázó sem ért egyet a döntéssel: "Volt egy pozitív teszt, így szerintem nem is kérdés, hogy nem szabadna engedni őt versenyezni, függetlenül a korától és a teszteredmény közlésének idejétől. Úgy vélem, ez egy állandó heg lesz a sportunkban."

Az Orosz Olimpiai Bizottság és az Orosz Műkorcsolya Szövetség viszont nyilvánvalóan örül annak, hogy 15 éves sztársportolójukat nem függesztik fel. "Nagyon örülök, hogy a józan ész és az igazság győzött" - fogalmazott a szövetség elnöke, Alekszander Gorskov.

A Sportdöntőbíróság döntésének értelmében Valjeva kedden már jégre is léphet műkorcsolya női egyéni versenyében, amelyben aranyesélyesnek számít.

A doppingügye előtt már rekordot döntött azzal, hogy ő lett az első női műkorcsolyázó, aki négyfordulatos ugrást mutatott be olimpián. Kérdés azonban, hogy ha nyer, megkapja-e vajon az aranyérmet, ugyanis eddig a csapatverseny dobogósai sem vehették át érmüket Valjeva ügye miatt. Nem beszélve arról, hogy már így is nagy a felháborodás, hogy a 15 éves lány továbbra is versenyezhet, és ha egyéniben is olimpiai bajnok lenne, még nagyobb botrány lenne.

Az ügy már most is beárnyékolta az idei ötkarikás játékokat több szempontból is. Egyrészt azért, mert egy aranyérmes olimpikon keveredett doppingyügbe, másrészt mert egy 15 éves lányról van szó. Harmadrészt pedig azért, mert ismét egy orosz sportoló bukott le, Oroszországnak ugyanis így is hosszú a bűnlajstroma ezen a téren.

Az orosz sportolók éppen azért nem versenyezhetnek világversenyeken hivatalosan orosz színekben, mert az államilag támogatott doppingprogram miatt megtiltották, hogy Oroszország saját nevén és zászlaja alatt képviseltesse magát nemzetközi sporteseményeken.

A Wada Valjeva pozitív doppingtesztje miatt a környezetében lévőket is megvizsgálja, beleértve az edzőket, az orvosokat és minden más felnőttet is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk