hirdetés

TudhattadVolna_2.jpg

Nicole Kidman, Timothée Chalamet gyönyörű szemei és Attenborough vészjósló mozija is berántanak – októberi streaming-ajánló

Októberben David Attenborough borús látomása, egy filmkészítő felkészülése apja halálára, illetve Tom Hanks legújabb, csupa szeretet filmje is látható lesz.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. október 06.hirdetés

Kisasszonyok - HBO GO, premier: október 11.

Greta Gerwig, a nagyszerű Lady Bird - ez volt az első filmje - rendezőnője igazi klasszikus női regényhez nyúlt, ami annak ellenére, hogy kosztümös, egyetemes női problémákat és alaphelyzeteket dolgoz fel egy család, pontosabban négy nővér történetén keresztül: szóba kerül a személyiség és nőiség szuverenitása, a szabadság, a függetlenség, a jövőkép, a szerelem és a női összetartás kérdése, s mindezt szereplői iránti jókora empátiával feldolgozva. Már csak a két főszereplő, Timothée Chalamet és Saoirse Ronan miatt is érdemes megnézni a filmet. 

 

Egy kivételes barát - HBO GO, premier: már elérhető

Tom Hanksszel kapcsolatban már kevés meglepetés érhet minket, hiszen aki veszélyeztetettként túlélte a koronavírust, egy hajótörést - ezt mondjuk filmen, A számkivetettben - végigcsinálta a normandiai partraszállást és megmentett egy életet - ezt meg a Ryan közlegény megmentésében csinálta - , meg egy csomó másikat két másik filmben is - Sully, A Greyhound csatahajó -, valamint nyert két Oscart, az szinte bármire képes színész-producerként. Egyvalamire azonban biztosan nem: még egy Forrest Gumpot csinálni. A filmtörténet egyik legszerethetőbb figurája és kultfilmje megismételhetetlen, de azért szerencsére Hanks időről időre előveszi - pl. a Larry Crownban, amit ő maga rendezett - a pozitív, életigenlő hangulatú történeteket. Akárhányszor beszél filmen a szeretet erejéről, olyan átütő a játéka, hogy mindig elhisszük neki. Ez a film is ilyen, szeretettel ajánljuk.

hirdetés

Tudhattad volna - HBO GO, premier: október 26.

Már tűkön ülünk, valójában milyen sztorit rejtenek maguk mögött a sejtelmes előzetesei ennek az ígéretes drámasorozatnak, melynek két óriási színész és nagy kedvencünk játsszák a főszerepeit: Hugh Grant és Nicole Kidman. Érdekes, hogy jelenleg mindkét színész karrierje nagy reneszánszát éli, különösen Granté, aki korábban saját bevallása szerint is csak önismétlő romantikus vígjátéki szerepeket vállalt. Hát ez minden, csak nem komédia: Susanne Bier rendező és David E. Kelley forgatókönyvíró (Hatalmas kis hazugságok) összefogásában készült a hatrészes minisorozat, melynek középpontjában egy sikeres terapeuta (Kidman) és a családja áll. Egy éjszaka azonban minden megváltozik az életükben, mert egy erőszakos haláleset mindent felforgat. Sokkal többet nem tudunk a sztoriról, de az alkotógárda elég jó garanciát jelent a minőségre.

Dick Johnson halálai - Netflix, már nézhető

Ezt a fantasztikus dokumentumfilmet egy olyan rendezőnő készítette, aki a kamera túloldaláról maga is főszereplője a filmnek. Kirsten Johnson saját bevallása szerint nem bírja elviselni a tudatot, hogy valaha elveszítse az édesapját, ezért aztán elkezd róla forgatni egy olyan kísérleti jellegű filmet, melynek témája: apja halála. A jó humorú apa lelkesen bevállalja, hogy a legbizarrabb helyzetekben "meghal", például elesik az utcán, lezuhan a lépcsőn, stb., az élet azonban maga alakítja a dokumentumfilmet, ahogy szokta: a rendező kénytelen szembesülni azzal, hogy édesapja halála valós közelségbe került. Mindezt humorral és nagyon sok szeretettel tálalja a Dick Johnson halálai, mely újszerű fogalmazásáért a Sundance filmfesztiválon is díjazásban részesült.

Emily Párizsban - Netflix, premier: már megy

Lily Collins színésznő végre talált egy igazán hozzá illő, méltó szerepet, mert meggyőződésünk, hogy eddigi pályája során nem tudta eléggé megmutatni színes egyéniségét és tehetségét. Az Emily Párizsban egy fiatal lány története, aki Amerikából költözik Párizsba azért, mert a munkája idepottyantja, de ő gyorsan feltalálja magát. Szexista beszólások, idejétmúlt nézetek? Emilynek minderre van válasza, amit a francia kollégák leesett állal figyelnek. A bájos és vicces sorozat a kulturális különbségekre való rámutatás mellett azt is boncolgatja, mennyit változott a mai fiatal szingli nők élete és élethez való viszonyulása a Szex és New York óta.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon - Netflix, már megy

Attenborough a legtöbbünknél több helyen járt és többet látott, mert életét arra tette, hogy megmutassa, mi mindent tud a természet és az állatvilág, aztán sokunknál sokkal korábban kapcsolt, mekkora a baj, és elkezdett arról filmezni, mi mindent rontottunk el és változtathatnánk azért, hogy megmentsük a bolygót, amit kizsákmányoltunk. Ugye nem ez az utolsó filmje?  - gondoltam az előzetest látva, mert az Egy élet a bolygónkon kíméletlen tanmesének és missziója lezárásának tűnik. Most megkapjuk az arcunkba, mit műveltünk. A tőle megszokott lenyűgöző látványvilág mellett pedig elgondolkodhatunk, mit tehetünk még.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dr-toth-tamas-alarcos-enekes-kaktusz.jpg

Álarcos énekes: a Kaktusz lepleződött le

Egyedül Hargitai Bea találta el, kit rejtett a jelmez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 08.hirdetés

Az Álarcos énekes vasárnapi adásában végül az Egér és a Kaktusz között dőlt el, ki esik ki. A nyomozók úgy döntöttek, hogy az Egér folytathatja tovább a versenyt, így vele még biztosan találkozunk.

A nagy pillanat így a Kaktuszra várt, aki egyébként nemrég átesett egy műtéten, így mankóval lépett színpadra.

Végső tippént Hargitai Bea dr. Tóth Tamást, Gáspár Laci Krasznai Zsoltot mondta, Csodot Adél Hajdú Stevere tippelt, Sebestyén Balázs pedig Hajós Andrásra.

Végül kiderült, hogy

a Kaktusz jelmez dr. Tóth Tamást rejtette.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
berkes-Copy.jpg

Új klip: Balázs Fecó egyik legszebb szerelmi balladáját Berkes Olivér és DR BRS gondolta újra

'Megtisztelő, hogy a mai napig ennyien ismerik és szeretik, és boldog vagyok, hogy Olivér és Attila ezt a szerzeményt választotta, ebben a formában pedig már a legfiatalabbak is megismerhetik és szerethetik - mondta Fecó az Évszakok új verziójáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 09.hirdetés

Balázs Fecó 1987-es szerelmi balladája a mai napig kitörölhetetlen, generációkon átívelő, kortalan sláger, az egyik legszebb és legismertebb lírai dal a magyar poptörténelemben. Közel 25 év után pedig elérkezett az idő, hogy a klasszikus új köntöst kapjon.

A friss változat először a Sztárban Sztár döntőjében csendült fel vasárnap este, ahol Berkes Olivér mellett Balázs Fecó is színpadra lépett.

Sajnos DR BRS élőben nem lehetett ott, mert a múlt héten pozitív lett a koronavírus tesztje, így ő csak a kivetítőről vett részt a produkcióban.

„Mindketten rajongunk Fecó munkásságáért, ez a dal pedig az egyik kedvencünk. Hatalmas élmény és egyben megtiszteltetés volt az eredeti refrént belefűzni a saját zeneiségünkbe”

- mesélte Berkes Olivér.

hirdetés

„Már régóta kerülgettük egymást Olivérrel, de valamiért a közös projekt váratott magára. Kellett hozzá a tökéletes dal és időzítés. A csillagok most végre összeálltak, így tető alá tudtuk hozni az „Évszakok”-at. Álomszerű volt Olivérrel együtt dolgozni” - tette hozzá DR BRS.

A felvétel új részeihez a dallamot Berkes Olivér írta, DR BRS és az Artisjus-díjas Hujber Szabolcs pedig közösen egy aktuális, 2020-as szövegkörnyezetbe tették azt. A hangszerelést Szabó Zé készítette, aki számára fontos volt, hogy az „Évszakok” magával ragadó világát megtartsa, ugyanakkor egy friss, igazán mai hangzást adjon a dalnak.

„Óriási öröm számomra, hogy ez a dal évtizedeken át meghatározó eleme lehetett a lejátszási listáknak. Nagyon megtisztelő, hogy a mai napig ennyien ismerik és szeretik, és boldog vagyok, hogy Olivér és Attila éppen ezt a szerzeményt választotta,

ebben a formában pedig már a legfiatalabbak is megismerhetik és szerethetik”

- mondta az újdonsárról Balázs Fecó.

A LeHoDaNel által rendezett klipben Frindik Nóra táncművész gyönyörű mozdulatait láthatjuk.

VIDEÓ: DR BRS X Berkes Olivér - Évszakok

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito.jpg

Klippremier: Újjászülettek a legnépszerűbb, tradicionális karácsonyi dalok

Patocska Olivér, Barabás Dávid dalát Kovács Gyopár színésznő énekli, a történetben egy kisangyal és egy kisördög egy-egy ember mellé szegődik, és azon versenyeznek, hogy közel tudják-e őket hozni vagy távol tudják-e őket tartani egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 11.hirdetés

Egyedülálló zenei projektet hozott létre az OliverFromEarth, vagyis Patocska Olivér és állandó zenésztársa, Barabás Dávid.

Újraértelmezték és swing stílusban áthangszerelték Magyarország kedvenc, tradicionális karácsonyi dalait,

egyebek mellett a Pásztorok, pásztorok, a Mennyből az angyal vagy éppen a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalokat. Ilyen album korábban nem készült Magyarországon.

"A legnagyobb magyar internetes dalszöveg adatbázis, a zeneszoveg.hu statisztikái alapján választottuk ki a dalokat, hiszen ezek pontos választ adnak arra, hogy mely tradicionális karácsonyi dalok szövegére keresnek rá a legtöbben. Ezek a közkedvelt szerzemények sokféle változatban meghallgathatóak az interneten, de tapasztalataim szerint sokszor rossz minőségben vagy nem éppen ünnepi hangszerelésben.

Mi a swing stílust éreztük a karácsonyi hangulathoz méltónak, ezért big band hangszereléssel, kreatív módon gondoltuk újra a dalokat.

hirdetés

Úgy érezzük, hogy ez lehetőséget ad egy kicsit nemzetközibb megközelítésre, ugyanakkor mindenképpen a hagyományokat tisztelő, de hozzáadott értéket nyújtó, igényes kulturális tartalmat szerettünk volna készíteni. Akkor lennénk boldogok, ha az újraértelmezett dalok is helyet kaphatnának az emberek otthonaiban a karácsonyi ráhangolódás, készülődés közben"

- mondta Patocska Olivér.

A Karácsony című lemezen a két fiatalemberhez Kovács Gyopár színésznő csatlakozott, aki énekesként közreműködik a dalokban.

"Gyopárral régóta ismerjük egymást személyesen, és tudom róla, hogy hatalmas tehetség. Játszik a Puskás, a musicalben, a Sztárcsinálókban, illetve a Játékszínben a Legénybúcsúban és a közelmúltban bemutatott Nagyvárosi fények című darabokban. Bár elsősorban színésznőként ismert, fantasztikus énekesnő is. Azért őt kértük fel, mert tudtuk, hogy őszintén tudja képviselni azt a karácsonyi hangulatot, az örömöt és szeretetet, amit ezek a dalok hordoznak és amit ezzel a lemezzel mi is szeretnénk átadni. Bár Gyopár a Rising Star című tévés tehetségkutatóban vált közismertté, nem bulvárarc, hanem egy értékes puzzle darabka a magyar kulturális térképen, aki megérdemli, hogy minél többen megismerjék és a “helyére kerüljön” – fogalmazott Patocska Olivér.

A Karácsony című lemez a Zeneszöveg.hu gondozásában jelent meg CD-én és az online boltokban. Az album Mennyből az angyal dalához tavaly télen a budapesti Vörösmarty téren forgattak videóklipet a karácsonyi egymásra találásról szól.

A történetben egy kisangyal és egy kisördög egy-egy ember mellé szegődik, és azon versenyeznek, hogy közel tudják-e őket hozni vagy távol tudják-e őket tartani egymástól.

VIDEÓ: Mennyből az angyal - Kovács Gyopár & OliverFromEarth

Patocska Olivért a nagyközönség 2013-ban az X-Faktor negyedik évadában, a ByTheWay fiúcsapat tagjaként ismerte meg, amellyel második helyezést értek el a versenyben és Bravo OTTO-díjat nyertek. Olivér 2014-ben vált ki a csapatból és OliverFromEarth néven kezdett zenélni. Állandó alkotótársával, Barabás Dáviddal szerzőként, producerként is tevékenykednek, illetve videóklipeket forgatnak. Patocska Olivér az elmúlt években dalszerzőként számos előadóval, például Vastag Csabával, Vastag Tamással, Wolf Katival és Hevesi Tamással dolgozott együtt, illetve ő írta és adta elő a Mintaapák című tévésorozat főcímdalát is, színészként pedig láthatták a nézők a Holnap tali! és a Mintaapák című sorozatokban. Olivér karitatív munkát is végez, hiszen minden évben országos adománygyűjtő körutat szervez, amellyel rászoruló családokat támogat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-3.jpg

A Forrest Gumptól A sebhelyesarcúig - A legnagyobb férfi színészalakítások - 1. rész

Listánkból persze nem hiányozhat Jack Nicholson és Robert de Niro sem.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. november 09.hirdetés

Már a színésznős listánál is megállapítottuk, hogy lehetetlen megállni tíznél, így hamarosan újabb listát olvashattok tőlünk. Addig is lássuk, kik mutatták meg a filmvilágnak és a nézőknek a férfi színészek közül, milyen mélységekbe és magasságokba tud elmenni egy művész a kamera előtt. Cikkünknek folytatása is lesz, a teljesség igényére törekedve.

Dustin Hoffman - Esőember, 1988

Az ikonikus Dustin Hoffman legszebb megnyilvánulása a vásznon, igazi átalakulás: ilyenkor az eredeti személy teljesen eltűnik és egy teljesen másik személyiséget látunk a filmben, egy totálisan új személyiséget. Ezeket a szerepeket nevezzük a legnehezebb színészi munkának, hiszen még csak nem is a saját gesztusait használja ilyenkor a színész, hanem egy teljesen újonnan felépített gesztusrendszerrel létezik a vásznon. Erre csak a legnagyobbak képesek. Ezt az alakítást nem lehet könnyek nélkül megúszni, hátborzongató és szívet melengető Hoffman jelenléte és örökre emlékszik a néző rá.

Tom Hanks - Forrest Gump, 1994

Tom Hanksnek valószínűleg mindig is ez marad a leghíresebb alakítása, nem is lehet elmenni mellette. Hanks annyira összetett játékot produkál, amihez foghatót keveset találunk: egyszerre gyerek és felnőtt, a legmélyebb gyermeki érzelmeket jelenítette meg, egy felnőtt testében. Ezt a jelenet, amikor megpillantja a saját gyermekét, nagyon nehéz könnyek nélkül végignézni, még tizedszerre is (és nagyon kevés ilyen jelenet van a filmtörténetben, pedig próbálkoztam), annyira letisztultan mutatja meg az érzelmeket. Hanks közvetlenül a Philadelphia Oscar-díja után évben érdemelte ki ezért a filmért is a szobrot.

hirdetés

Robert De Niro - Taxisofőr, 1976

Robert De Niro is olyan színész, aki önmagában egy intézmény. Nehéz kiválasztani, hogy melyik is az az alakítása, amit a legnagyobbnak látunk. Talán a legikonikusabb szerepe, a Taxisofőr. De Niro játéka általában nem attól jó, hogy a filmben van egy nagyjelenet, ahol aztán apait-anyait belepakol és mi szájtátva bámulunk, hanem összességében a játéka hitelessége, az erőteljes jelenléte mélyen megmarad az emberben és az egész filmet sokkal erősebben tudjuk átélni, mintha más játszaná el. Természetessége és a belőle áradó energia lemi erővel hat a vásznon. Így van ez a Taxisofőrrel is, aki látta, sosem felejti el De Niro játékát.

Jack Nicholson - Ragyogás, 1980

Minden idők egyik legrémisztőbb horrorfilmjében mindössze egyetlen gyilkosság történik, az sem a főszereplőket érinti, mégis van valami, amitől végig a hideg futkos a hátunkon - ez pedig Jack Nicholson alakítása. A színész olyan hévvel vetette bele magát a Stephen King-adaptáció főszerepébe, hogy nem tudunk nála tökéletesebbet elképzelni a bezártságtól lassanként megőrülő, agressziókezelési problémákkal és az általa gondnokként vállalt hotel szellemeivel küzdő családapa szerepére.

Marlon Brando - A vágy villamosa, 1951

Ebben az 1951-es moziban Brando épp szexszimbólum-korszakában volt és tökéletes volt erre a szerepre – a castinghoz és a színészvezetéshez egyébként nagyon értett Elia Kazan rendező, aki Tenessee Williams drámáját dolgozta fel. Az alkoholista, lecsúszott tanárnő (Vivien Leigh) New Orleansba költözik a  húgához, ahol sógora, az agresszív és erőtől sugárzó Stanley (Brando) között azonnal feszült dinamika alakult ki. Amit Brando ebben a filmben csinál, az maga az őserő robbanása, az igazi Sztanyiszlavszkij-féle iskolás alapuló method acting.

Matthew McConaughey - Mielőtt meghaltam, 2013

Valószínűleg sok ilyen listáról lefelejtenék McConaughey alakítását, de aki látta filmet, valószínűleg nem értene egyet. A mozi nem szólt akkorát a nagyközönség előtt, mint mondjuk a Forrest Gump, de az Oscar-díjat megkapta a színész, és nem lehet elfelejteni, ahogy csont-bőrre fogyva játssza a bunkó, meleggyűlölő fazont, aki aztán AIDS-es lesz, és kénytelen az általa utált embereket a szívébe fogadni. Ennek a játéknak megvan a gyönyörű csúcspontja, amit McConaughey perzselő hitelességgel éli át, mintha csak egy dokumentumfilmet néznénk.

Humphrey Bogart - Casablanca, 1942

Ha van valami, amihez Bogart nagyon értett, az az érzelmek olyasfajta ábrázolása volt, ami az amerikai filmekben az 1940-es években egészen egyedinek számított. Különösen a Casablanca volt kiemelkedő filmjei sorában, melyben érzelmek egész skáláját játszotta el, mint élete szerelmétől (Ingrid Bergman) utoljára búcsúzó macsó, érzelmeit éveken át pókerarc mögé rejtő bártulajdonos. Ahogy megjelenik a nő, úgy bújik elő Bogart kemény arcán is a múlt, az ábrázolt szerelem pedig a filmtörténet egyik legszebbike. Ráadásul külön büszkék is lehetünk a filmre, hiszen a magyar származású rendező, Kertész Mihály rendezte.

James Dean - Édentől keletre 1955

Meggyőződésem, hogy James Dean - aki a tragikusan fiatalon, 24 évesen halt meg - a filmtörténet egyik, ha nem "A" legfantasztikusabb színésze volt, aki rövid pályája alatt óriási sikert élt meg, és aztán nem is tudta feldolgozni. Gyorsan és szenvedélyesen élt, mint amilyen szenvedélyt és életet és hitelességet tett az alakításaiba is. Mindössze három nagyjátékfilmben szerepelt, mégis két Oscar-jelölése volt. Eliah Kazan John Steinbeck epikus regényét filmesítette meg 1955-ben, s ebben is olyan pillanatai vannak melytől összeszorul a torkunk. Egy apa és két nem egyenlően szeretett gyermeke történetét meséli el a film, Dean az elhanyagolt fiút játssza, aki hiába küzd az apai elismerésért.

Al Pacino - A sebhelyesarcú, 1983

Pacino, akárcsak De Niro, Hollywood nagy alakjai közé tartozik, aki nemcsak ezzel a kultfilmmel írta be magát a filmtörténetbe, noha a Sebhelyesarcú morális romlásának történetét gyönyörűen jeleníti meg. Egyébként pedig ez - a "Say hello to my lil' friend" az egyik legtöbbet idézett - filmekben is lépten-nyomon hallható - mondat a filmtörténetből.

Leonardo DiCaprio - Gilbert Grape, 1993

Lasse Hallström gyönyörű drámájában a vidéki Amerika egy szeglete, egy kisváros és egy itt lakó furcsa család élete elevenedik meg. Itt él bátyjával, a főszereplő Johnny Deppel Arnie (Leonardo DiCaprio), az értelmileg visszamaradott kamasz, aki rebellis viselkedése ellenére csupa szeretetet visz mindenki életébe. Ez volt DiCaprio egyik legnagyobb alakítása számomra -, és az első Oscar-jelölését is ezért kapta. Teljesen eltűnik a szerepben.

hirdetés
KÖVESS MINKET: