NÉGYKERÉK

Mindent a vezető köré építettek – csúcsfelszereltség egy kisautóban

Modellciklusa vége felé jár a Peugeot 2008-as, de még mindig megállja a helyét a kis SUV-k mezőnyében, főleg a GT-Line felszereltségben.

Link másolása

A Peugeot 2008 hat évvel ezelőtt, 2013-ban jelent meg a kompakt szabadidő autós kínálatban, s az igényeket jól mutatja, hogy azóta már 515.000 készült belőle világszerte. Dübörög az SUV piac, a francia márka összesen három modellt kínál ebben a szegmensben, közülük a legkisebbnek számít a 2008, amely 2016-ban kapott modellfrissítést. Tehát nem a legújabb darab a palettán, azonban mai napig nem érezni rajta, hogy eljárt volna felette az idő.

A modell külsejében a kompakt szabadidő-autók minden jellegzetes vonása fellelhető, emelt a hasmagasság és markáns a kocsi megjelenése. Az orr rész és a motorháztető egységes vonalvezetése a hűtőmaszk aljától indul, majd töretlenül folytatódik a tető irányába, egészen a hátsó ajtóktól induló hullámvonalig. A csomagtérajtó az alacsony, mindössze 60 cm-es rakodóküszöbnél csukódik, ami egyben a hátsó lökhárító felső pereme, és a küszöb magasságban körbefutó, masszív fekete védőelem része. A karosszéria megóvása érdekében az alsó védőborítás végigfut az első és hátsó lökhárítón, a sárvédőkön és az ajtókon. Kifejezetten egyediek az első lámpatestek, és látványosak a karmot formáló, 3D hatást keltő hátsó lámpák is.

Az utasteret a 2008 esetében is a Peugeot modelleknél már bemutatott i-Cockpit® elrendezés szerint alakították ki, amelynek alapkoncepciója az, hogy a márka mérnökei mindent a vezető köré építettek. A különböző műszeregységek és kezelőszervek jól átgondolt elrendezésével a vezető kerül a kocsi középpontjába, ráadásul így az útról sem kell levennünk a szemünket menet közben. A vezető a bal kezével állítja be a tempomatot, jobb kezével a mobiltelefonját kezelheti a 7 colos érintőképernyőről a Mirror Screen funkcióval. Ugyanez a képernyő jeleníti meg a tolatókamerák által küldött képet, és itt jelenik meg a kiválasztott Grip Control üzemmód beállítása is.

A középkonzolon elhelyezett Grip Control kapcsolóval az adott útfelület tapadásához választhatjuk meg az ideális üzemmódot (összesen 5 féle beállítás közül választhatunk). Ez a rendszer a körülményekhez igazodva továbbítja a nyomatékot, és optimalizálja a meghajtást. (A Grip Control a 100 lóerősnél erősebb motorral felszerelt változatokba rendelhető, manuális vagy automataváltóval, 16 vagy 17 colos keréktárcsák esetén.)

Az utastérbe lépve beszálláskor rozsdamentes acélból készült ajtóküszöbök fogadnak minket Peugeot felirattal, a pedálok alumíniumból készültek, a szőnyegek piros szegéllyel varrottak. A vörös díszvarrás végigfut az üléseken és az üléspadon, az ajtókban kialakított kartámaszokon, a sebességváltó-szoknyán és a váltókar gombján, a kézifékkaron, a kormányon, a biztonsági öveket és az ajtók kilincsein is. Az anyaghasználat egyébként kiváló, érzésre a kategória legjobbjai közé sorolható, és az illesztések is prémium autót idéznek. A panoráma tetőnek köszönhetően hatalmas üvegfelületeken át árad be a fény az utastérbe.

A belső a külső méretekhez hűen 4 utas számára biztosít elegendő helyet, a csomagtartó 410 literes, amely  egyetlen kézmozdulattal akár 1400 literre növelhető – a háttámla tetején található gomb megnyomásával – az osztottan dönthető hátsó üléspad lehajtásával. A csomagtérszőnyeg alatt 22 literes rakodó teret találunk, s az utastérben is számos rakodási lehetőségünk van, így a kulcsoknak, az okostelefonoknak és az egyéb apró hétköznapi tárgyaknak mindig találhatunk helyet.

A nálunk járt tesztautó GT Line felszereltségű volt, amely a típus csúcsát jelenti az Access, Active és Allure változatok felett. Ebben a konfigurációban 17 colos, fekete könnyűfém keréktárcsák járnak, az alapváltozat króm díszeit ennél a felszereltségnél fekete betétek váltják fel a hűtőrács és a ködlámpa szegélye, a tükörházak és a tetőrudak esetében is. A hűtőrács a fekete, króm csiszolt felületeket és a sportos, vörös színű feliratot foglalja magába, míg a rozsdamentes acélból készült hátsó védőelem dekoratív kipufogóvég keretet kapott.

A Peugeot 2008 három benzin- (82 Le, 110 Le, 130 Le) és egy dízelmotorral (100 Le) kapható. Tesztautónkban a legerősebb, háromhengeres, 1.2-es benzines dolgozott, amely már nagyon alacsony fordulatszámon is fürgének tűnt, 230 Nm-es nyomatéka már 1750-es fordulaton rendelkezésre állt, fogyasztása pedig 7 liter körül alakult. A motorhoz kapcsolt hatfokozatú váltó pontosan kapcsolható, jól vezetett úton járt, a futómű pedig stabil haladást biztosított minden helyzetben.

A modell alapára 4.870.000 forint, amely használt autó beszámítással akár 580.000 forinttal is lejjebb tornászható, 5,8 millióért hozható el a belépő dízel, a nálunk járt 130 lóerős GT-Line pedig a 400.000 forintos használt autós kedvezménnyel 6.080.000 forintért vehető meg legolcsóbban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk