hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Zsolnay-porcelán a budapesti villanyvezetékeken

Már 1883-ban a pécsi Zsolnay-gyár készítette a budapesti villanyvezetékek szigetelését.
Geibl József írása a Múltmentő blogon - szmo.hu
2015. március 16.

hirdetés

Fényképezni való kedvem lett a Városligetben egy héttel ezelőtt. Akkor nem a természetet, nem is a házakat, hanem villanyoszlopokat fényképeztem rendületlenül. A villanyoszlopokon a porcelán szigetelők érdekelnek, így hát olyan képeket készítettem, hogy ezek is látszódjanak.

Diákkoromban a komlói szénerőmű látogatáson voltunk. Az egész erőmű, olyan színtelen és egyhangú volt. Aztán kiértünk az udvarra, ahol az erőmű transzformátor állomása volt. Hatalmas színes porcelán szigetelők. A legszebb része volt az erőműnek. Az erőmű főmérnöke megjegyezte: „Zsolnay-porcelán szigetelők”. A szénerőmű látogatás óta aztán figyelem a porcelán szigetelőket. Tudom, hogy a Magyarországon használatban levő porcelán szigetelők nagy része még mindig Zsolnay-termék.

Miket ment meg a blog a múltunkból?

A Múltmentő blog a szerkesztő örökölt, régi tárgyainak története, felújítása, használata. Bolhapiaci szerzemények, és azok felhasználása.

Kirándulások Magyarországon. Történetek tájakról, emberekről. Műemlékjellegű épületekről, és szakrális emlékekről.

hirdetés

Az egyik kedvenc könyvem a „Zsolnay” könyv 1980-ban a Corvina kiadó adta ki. Gyár és családtörténet Zsolnay leszármazottak tollából. Ez a könyv szerintem olvasmányos, egy valódi megtörtént családregény. Nem kitalált, mint a Dallas, vagy az Onedin család, és mégis élvezhető.

Itt olvastam: „1883 novemberi számlákban szerepelnek először szigetelők a Ganz gyár számára.„ (Mattyasovszkyné Zsolnay Teréz visszaemlékezései). A Zsolnay-porcelánszigetelő gyártása ezek szerint már 132 éve létezik. Az általam fotózott porcelán-szigetelők egy része már biztos nem Zsolnay, ezt bizonyítja az a közeli kép is az egyik szigetelőről, mely az öntési hibát is mutatja. Szerintem a Zsolnayak ilyet nem engedtek volna ki a gyárkapun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyomj egy lájkot, ha érdekes volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk