hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Tuti konyhai eljárások a nagymamák idejéből

Amikor még nem léteztek ételporok és konzervek, sokféle módon dolgozták fel az ételeket.
Forrás: TVE - szmo.hu
2014. június 25.

hirdetés

Nem is gondolnánk, hogy a régi, tradicionális konyhatechnológia milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően. Melyek ezek, és miért érdemes használni őket?

Pozitív hozadékuk például, hogy csökken az ételek toxintartalma, mindeközben nő a tápanyagtartalmuk, vagy éppen a szervezetünknek segítenek jobban hasznosítani a táplálékokat azzal, hogy könnyebben emészthetőbbé válnak a feldolgozással.

Tudatos Vásárló Kedvezménykártya

Nektek is fontos a környezettudatosság? Gyakran vásároltok alternatív vagy biotermékeket, natúrkozmetikumot, vega ételt? Akkor a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát nektek találták ki!

kartya_kiskep_1

hirdetés

Az évi 2500 forintért igényelhető kártya elfogadóhelyei között olyan boltokat, vállalkozásokat találtok, amelyek etikus, környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. Az elfogadóhelyek aktuális listáját megtaláljátok a ZöldTérképen. A Kedvezménykártya igénylésről és a csatlakozásról bővebb információt pedig ITT TALÁLTOK.

Erjesztés/fermentálás

Ez lehet ecetsavas, tejsavas vagy alkoholos. Az erjesztő mikrobák előre megdolgozzák az ételt, ezért könnyebben emészthetővé válik. Mindamellett új tápanyagok is keletkezhetnek benne (például a B-vitamin tartalma nő), illetve az erjesztés során olyan hasznos baktériumok jelennek meg, amelyek támogatják szerveztünk működését.

Áztatás

Az áztatás javítja az emészthetőséget. A gabonafélék áztatása csökkenti a bennük rejlő fitinsavak mennyiségét, így az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, cink) felszívódása hatékonyabb lesz, és közben vitamintartalmuk is nő (B-vitamin).

savkap

lencse

Porrá zúzás

Sokszor a magok külső héja akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, ezért döngöléssel (pl. mozsár) leválasztják a magok, gabonák héját. A tápanyag-felszívódást gátló terményrész leválasztása után sokkal jobban tudjuk hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat.

Szárítás

Eltávolítja a nedvességet, lassítja a baktériumok szaporodását.

mozsar

Ha szeretnétek megismerni más technológiákat is KATTINTSATOK IDE!

aszalas

Sókezelés

A sóval történő pácolás a sejtektől vizet von el, megöli a mikroorganizmusokat, így tartósít. Emellett hasznos tápanyagok, pl. természetes ízfokozók, glutamátok képződnek, amitől az étel íze sokkal erőteljesebb lesz.

Füstölés

A füstölés során kiszárad a hús, és olyan vegyületek jelennek meg benne, amelyek a hús felszínén antioxidánsként viselkednek, tartósítva ezzel a terméket.

sozas

fustoles

Tudatos Vásárlók Egyesülete - ésszel és szívvel, az összefogásra építve

Már 2002 óta népszerűsítik az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. A csapat sokféle szakmai háttérrel rendelkezik: közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök mindent megtesz azért, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztás során.

Rendeztek már kiállítást, rendezvénysorozatot, helyi termékek vásárát, pereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampányt és segítenek a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.

fogkrem (5)

Ha úgy érzitek, ti is hozzá tudnátok tenni a sikerhez egyedi képességeitekkel, tudásotokkal, lépjetek kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!

Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk