/multunk/tizezer-regi-foto-kerul-fel-az-oszk-oldalara-trianon-100-evforduloja-alkalmabol/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Tízezer régi fotó kerül fel az OSZK oldalára Trianon 100. évfordulója alkalmából

Az első világháború idejéből és a Trianon utáni Erdélyből származnak a most közzétett gyűjtemény képei.
hirdetés

Fotótér néven új tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzétesznek, összesen tízezer képből áll, és az első világháború valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza. Az adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készült el.

A képek a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak.

Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeiket teljes körűen digitalizálták. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült erdélyi galéria is.

Az Országos Széchényi Könyvtár (akkor még mint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit, törekedve arra, hogy minél szélesebb körből merítsen. Neves fotográfusok – Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) –, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. A felvételek többsége nagyítás, de akad köztük üveglemez és diakép is.

A képek jelentős hányada a katonák mindennapjait ábrázolja, a tábori élet mozzanatait, a frontra és a frontok közötti vonulásokat, a táborok létesítését, a harcokat és azok drámai következményeit: a temetőket, a kórházakat, a hadirokkantakat.

hirdetés

Első világháborús válogatás

null
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk