/multunk/titokzatos-fejdisz-egy-budapesti-epuleten/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Titokzatos fejdísz egy budapesti épületen

Ha jobban megnézitek a Rózsavölgyi Zeneműbolt épületét, a díszítésen eldugva egy sárközi fejdísz motívumát fedezhetitek fel.
hirdetés

A blog újabb kincset talált egy ikonikus budapesti épületen.

A Budapesti Szervita tér építészetileg nem mondható letisztultnak. Megtalálható ezen a csöppnyi téren a tizenkilencedik század közepétől a huszadik század végéig minden építészeti irányzat. Ezen a kis téren az én kedvencem a modernnek tűnő hatemeletes Zsolnay épületkerámiákkal díszített épület. Lajta Béla tervezte és a fiatal Kozma Lajos volt a segédje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rozsavolgyi6

rozsavolgyi7

Lajta Béla vett egy sárközi női fejdíszt, és annak motívumai alapján a Zsolnay gyárban elkészítette a kerámia burkolatokat. Az ifjú Kozma Lajosra jutott a zeneműbolt belső berendezése. Lajos a Somogyi pásztorfaragások motívumkincseit felhasználva tervezte meg az üzlet berendezését. Sajnos berendezés mára már megsemmisült. A nyolcvanas években az üzletben járva néhány széket még láttam az eredeti berendezésből.

A Rózsavölgyi Zeneműbolt 1912-ben nyitotta meg új üzletét a Szervita tér 5. szám alatti üzletház alsó szintjén. A Lajta Béla által tervezett épületben a fiatal Kozma Lajos tervezte az üzlet belső kialakítását, amely a késő szecesszió formavilágát és motívumkincsét egyesítette a funkcionalizmus elemeivel. (Forrás: http://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/budapest-rozsavolgyi-zenemubolt/153)

rozsavolgyi8

rozsavolgyi9

Nyomj egy lájkot, ha érdekes volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk