/multunk/sosem-latott-fotok-a-vilaghiru-zongoramuveszrol/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Sosem látott fotók a világhírű zongoraművészről

Archív képeken keresztül bepillanthattok a magyar zseni, Cziffra György mindennapjaiba.
hirdetés

Cziffra György világhírű zongoravirtuóz volt. Próbára tette a sors, ám ő mostoha és tündöklő korszakában egyaránt ugyanaz maradt: utánozhatatlan művész. Magánhagyatékából származó eddig soha nem publikált fotókat mutatunk nektek, amiken keresztül bepillanthattok a zongoraművész zseni mindennapjaiba.

cziffra001_1966

Cziffra György portré 1966-ból

cziffra074

A magyar származású zongoraművész 1921-ben született Budapesten cigányzenész családba. A különleges tehetségű Cziffra nyolcéves korától már a Zeneakadémián tanult, ahol többek közt Weiner Leo és Ferenczi György voltak a tanárai. Már ifjú zongoraművészként is sikert sikerre halmozott.

hirdetés

Fiatalon ismerkedett meg életét párjával, az egyiptomi származású Soleilkával. A szerelem villámcsapásként érte őket, pár nappal megismerkedésük után összeházasodtak – természetesen szülői beleegyezés nélkül. Amikor fiuk, ifj. Cziffra György megszületett 1943-ban, a fiatal férj és apa már katonai szolgálatot teljesített a hadseregben. A csapások ekkor kezdődtek. 1950-ben feleségével és fiával megpróbált disszidálni a Rákosi-rendszer elől, de még a határ átlépése előtt elfogták őket az ÁVH emberei, és börtönbe zárták disszidálási kísérlet miatt.

cziffra002_1960 dover partjanal

Feleségével, az egyiptomi származású Soleilkával és kutyájukkal a Dover partjainál

cziffra006_1960 parizs

Feleségével Párizsban

Szabadulását követően, nem sokkal az 56-os események után feleségével és gyermekével Bécsbe menekült, ahol nagy várakozás előzte meg debütáló hangversenyét. Amikor megkapta a francia állampolgárságot 1968-ban, feleségével Senlis-ben telepedtek le, amit az akkori kulturális miniszter javasolt nekik, miután Cziffra elmondta tervét, hogy fiatal művészek elindulását szeretné segíteni közös hangversenyekkel, lemezfelvételekkel.

cziffra019_los angeles

Los Angelesben

cziffra050_roma

Feleségével, Soleilkával Rómában

Cziffra a romantikus zongorairodalom mestere lett, virtuóz tehetséggel játszotta a Schubert-, Chopin-, Liszt-, Brahms-, Rahmanyinov-darabokat, improvizációs képessége pedig a legnagyobb zongoraművészek közé emelte. Életében számos kitüntetéssel díjazták. 1956-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1993-ban pedig kiérdekelte a Francia Becsületrend tiszti fokozatát, és a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

"
"Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek és szabad vagyok, olyankor, amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár."

(Cziffra György)

cziffra053_1970

Cziffra György fia, ifj. Cziffra György karmester lett, zenekari próba együtt

cziffra073

egy korábbi kép: Cziffra György tanítja fiát, ifj. Cziffra Györgyöt zongorázni

Cziffra György Fesztivál

Cziffra György egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége és fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű. Éppen ezért a MOM Kulturális Központban, Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész vezetésével 2016-ban életre kel az I. Cziffra György Fesztivál, amelynek legfőbb célja a zongoraművész munkásságának, művészi hagyatékának méltó ápolása és továbbadása.

cziffra077

A közel egy hónaposra tervezett összművészeti fesztivál leghangsúlyosabb eleme egy négynapos Cziffra Györgyöt megidéző koncertsorozat. Ezen kívül pedig a zongoraművész művészi hagyatékával kapcsolatos kiállításokon, mesterkurzusokon, gyerekprogramokon is részt vehettek.

A Cziffra György magánhagyatékából származó többi fotót személyesen is megnézhetitek a MOM Kulturális Központ földszinti előterében.

A Cziffra György Fesztivál programjairól és a kiállításról az esemény honlapján tájékozódhattok bővebben.

Fotók Forrása: Cziffra György magánhagyatéka - MOM Kulturális Központ

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk