hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Plútó kutya, a Miki egér utáni második karakter életében egyszer szólalt meg

Disney nem könnyen izzadta ki magából a világ leghíresebb rajzolt kutyáját, aki majdnem kilenc évtizede csal mosolyt az arcunkra. Tudtad, hogy miért pont Plútónak hívják?
Kovács-Tóth Noémi írása - szmo.hu
2017. december 19.

hirdetés

Walt Disney méltán a világ egyik leghíresebb embere, meséi gyermekek millióit varázsolták már el. Furcsa belegondolni, hogy 1928-ban készítette el első fekete-fehér rajzfilmjét Miki egérről, amely "A bolond repülő" nevet kapta. Disney hamar rájött, hogy nem tud minden történetet egy szereplővel elmesélni, ezért újabb figurákon törte a fejét. Így született meg Plútó, a bájos kutyus, de csak némi identitászavar és gondolkozás után. Maga a karakter 1930-ban debütált, eleinte névtelen rendőrkopóként a "The Chain Gang" (Rabok csapata) című rajzfilmben, majd ugyanebben az évben Minnie kutyáját, Rovert alakította a "The Picnic" (A Piknik) epizódban. A mesegyáros nem tudta eldönteni azt sem, hogy Pal vagy Homer legyen a neve, végül – egyfajta allegóriának szánva – úgy hívta, mint az újonnan felfedezett bolygót.

A Piknik:

Egy 11 éves oxfordi kislány, Venetia Phair találta ki a Plútó nevet, miután a reggelinél olvasgató nagyapja elmesélte neki, hogy nemrég felfedeztek egy új bolygót, amit még nem neveztek el. A Plútó név azért is volt kreatív választás, mert az első két betű utal a Percival Lowell csillagászati kutatóközpontra, ahol a bolygó felfedezője, Clyde Tombaugh dolgozott. A nyugdíjas könyvtárosnak annyira tetszett unokája javaslata, hogy felkereste ezzel barátját, Herbert Hall Turner-t, az oxfordi egyetem csillagász professzorát, akinek volt beleszólása a témába. Ironikus módon pont azért nem találta otthon, mert Herbert éppen a Királyi Csillagászati Társaság ülésén vitatkozott a kilencedik bolygó nevéről. Amikor azonban meghallotta a kis Venetia javaslatát, lelkes táviratot küldött az Obszervatóriumba. Egy hónapra rá, 1930. május 1-jén pedig hivatalosan bejelentették a Plútó nevet. A büszke nagypapa egy jelképes ötfontossal jutalmazta meg a kislányt.

Plútó, a játékos, kedves és félős kutya 1931-ben kapott végre önálló történetet, főszerepet és végleges nevet a "The Moose Hunt" (A jávorszarvas-vadászat) című rajzfilmben, amelyben Mickey egér legjobb barátja lesz. Jobban belegondolva kissé groteszk, hogy a gyermekeknek szóló történet dióhéjban arról szól, hogy egy aranyos egér jávorszarvasokat lő le, miközben mellé szegődik egy vadászkutya. Ez ráadásul az egyetlen olyan alkotás, amiben Plútó beszél: éppen tetszhalottat játszik, és élvezi, hogy új gazdája siratja őt, majd felkelve csücsörít és közli, hogy "kiss me", azaz csókolj meg.

A jávorszarvas-vadászat:

hirdetés

Disney új karaktere sikert sikerre halmozott, sorra születtek a harmincas években a kizárólag Plútó köré épített filmecskék. Egy évvel később beépült a csapatba Goofy is, aki ugyan embernek tűnik, de csak abban különbözik Plútótól, hogy két lábon jár, ruhája van és két kiálló foga. Esetleg abban, hogy Goofy lomhább és butább, mint négylábú alteregója, de a fejük teljesen egyforma. Még a szinkronhangjuk is ugyanaz, Bill Farmer személyében, aki hol komótosan beszélt, hol ugatott a felvételeken.

Ami Plútó fajtáját illeti, az állandó szaglászás, a gyűrött, hosszúkás ábrázat és a feje búbján található púp egyaránt valószínűsíti, hogy egy angol vérebről van szó. Az imádnivaló mimikájú kutyus számtalan kalandba csöppent hatalmas "munkássága" alatt: volt hősszerelmes és büszke családapa, sőt, katonai jelkép és kabala is a második világháború alatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk