hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Ők voltak az első igazi celebek Budapesten

Milyen szalagcímet kapna ma vajon Podmaniczy, Feszty, Rejtő, Széchenyi vagy Füttyös Gyuri?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. november 05.

hirdetés

A celeb kultúrkör a huszonegyedik század tömegkultúrájának vívmánya. Ma seperc alatt kapja fel a nyilvánosság a különc, provokatív, őrült viselkedést vagy megjelenést. Na de attól még, hogy a celeb kifejezés új keletű, senki se gondolja, hogy az évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtti időszaknak nem volt meg a maga sztárkultúrája. Milyen szalagcímet kapna ma vajon Podmaniczy, Feszty, Rejtő vagy Széchenyi? Íme itt van minden napra egy celeb Budapest múltjából.

Különös házasságot kötött a Kockás báró

podmaniczky

Óriási szenzáció! Megnősült végre a híres fővárosi világfi, Podmaniczky Frigyes!

hirdetés

És bizony nem is akármilyen nő kötötte be a fejét. A főváros kedvelt színfoltja, az Andrássy úton, mint Champs Elysée-n rendszeresen sétálgató pepita nadrágos, elefántcsont sétapálcás, sokak által csak Fridmaniczky Pocinak becézett Kockás báró nőül vette hőn szeretett mátkáját, Budapestet. A báró a városligeti tó partján fogadott örök hűséget a magyar fővárosnak.

Igazi volt a fogadalom. A csinos hölgyek társaságát nagyon is kedvelő Frici báró életében az egyetlen nő ugyanis, akit eddig sosem hagyott el bizony Budapest. Azt mondják, még a rekkenő nyári melegben is Budapesten nyaral, és sosem lépi át a főváros határát. Sok boldogságot!

Padok kiadásából gazdagodott meg a vállalkozó

Buchwald Sandor

Buchwald Sándor zsíros üzletet kötött a magyar kormánnyal. A vas- és fémbútorgyár-tulajdonos a fővárostól kapott engedélyt arra, hogy eddig példátlan módon, kiemelt zöld területeken, a Duna-korzón és a Stefánián vas karosszékeket helyezzen el, használatukért pedig csinos summát seperjen be a Buchwald-néniken keresztül.

A nyilvánvalóan komoly politikai kapcsolatokkal rendelkező Buchwald által alkalmazott idős asszonyok válltáskából árulják az ülőjegyeket, és utána is szaladnak annak, aki nem fizet. Mivel a nénik gyakran megsajnálják az idős nincsteleneket, Buchwald bácsi gyakran maga ellenőrzi, hogy mindenkitől beszedik-e a pénzt, ő maga pedig több tízezer koronát kaszál havonta az üzleten, noha egy székért mindössze öt koronát fizet a fővárosnak. Felháborító!

Lepedőn dobáltatja magát a gróf

sangormoric

Arról korábban már hírt adtunk, hogy a devianciától nem mentes Sándor család utolsó leszármazottja, Móric olykor budai palotája erkélyéről pipázva lóháton pöccinti le a csikket a fővárosra. A különc viselkedés nem is csoda, hiszen a Sándor palotát építtető édesapa a ház és a Várszínház között hidat is emeltetett, hogy ne kelljen kimennie az utcára, volt hát kitől tanulnia Móricnak.

Tudósítónk kifigyelte, hogy a házakba, például lábadozó kertésze szobájába, a főúri palotákba, vagy a bécsi Fehér Hattyú fogadó második emeletére is lóháton betoppanó Ördöglovas személyzetének azt adta a minap parancsba, hogy egy kifeszített lepedőn dobálják az udvarban. Az már csak hab a tortán, hogy ahogy azt egy alkalmazottjától megtudtuk, egyszer egymást sértegető szakácsát és komornyikját mogyorópálca-párbajra kötelezte, persze lóháton. De megtörtént az is, hogy orvosa fejéről lőtt le egy almát, vagy kapusa feleségét kínozta azzal, hogy átugratja lóval. Mi jöhet még?

Frigyre lép a Feszty-Jókai művészpár, az apóst is viszik!

jokaimor

A Bajza utca festőművész palotáinak egyikébe költözött össze az immár házas Feszty Árpád Jókai nevelt és Laborfalvi Róza édes lányával, Jókai Rózával. Hozományként az ara vitte a papát is, Jókai Mór is összebútorozott az ifjú párral. Feszty reggelente kürtszó mellett lovagol ki a Mintarajzatondához tartozó Epreskertből, ahol mellesleg majmok, pávák, gólyák sétálgatnak.

Talán a furcsa körülmények, talán tüdőbetegsége, esetleg, ahogy a fővárosban rebesgetik, egy ifjú hölgy az oka, hogy Jókai mégis azt fontolgatja, Balatonfüredre költözik. Az írót nemrég a szóbeszéd egy igencsak fiatal színésznővel hozta hírbe, akiről az a hír járja, hogy a Füred szomszédságában lévő Arácsra tervezi átrakni portáját.

Dunába zuhant Széchenyi!

szechenyi

Arról korábban már beszámoltunk, hogy Széchenyi nemcsak gúnyos megjegyzéseket, de halálos fenyegetéseket is kapott a Lánchíd költségesnek és képtelennek tűnő terve miatt. A sors fintora, hogy végül nem egy kritikusa, hanem dédelgetett álma, maga a Lánchíd sodorta életveszélybe, amin Széchenyi soha nem is kelhetett át.

Az építés során tizenegy láncot húztak fel gond nélkül, azonban az utolsónál baleset történt. A láncot felhúzó csigasor egyik láncszeme szétpattant, a lánc rázuhant az úszóállványra, amit összetört, majd beleesett a Dunába. A műveletet az állványról szemlélő emberek, köztük Széchenyi István, szintén a Dunába estek. A politikus, ha nem is szárazon, de ép bőrrel megúszta a szerencsétlenséget. Jobbulást!

Kézirattal törleszt az eladósodott író

rejtijeno

Nehéz kenyér az írói pálya, na de ennyire? Ha már a kávéért is betűkkel fizet Rejtő Jenő, ott valóban baj van. Munkatársunknak több étterem, kocsma és kávézó pincérei számoltak be arról, hogy pénz híján Rejtő kéziratokkal fizet a folytatásért, a vendéglátósok pedig rögtön rohannak is a kiadóba, ahol mindig nagyon várják már a lapokat.

Mindenesetre különös, hogy egy kiadó oldalankénti fizetéssel bajlódjon, arról nem is beszélve, hogy Rejtő azt állítja, sosem írja készre munkáit, sokat javítgat rajtuk. Így az állítólagosan bankjegy helyett használt vázlatlapok értéktelenek. De akkor mégis hogy fizet Rejtő?

Nyoma veszett a legendás Füttyösnek

A budapesti lakosok körében jól ismert Füttyös Gyuri hirtelen eltűnt a főváros utcáiról! Becsületes nevén Szabó György autófényező évek óta arról híres, hogy a járókelőktől egy, esetenként két forintot kér, és Esti Hírlapjával minden arra járó nő fenekére rácsap. Azt mondják, a hírhedt figura a forradalom alatt légnyomást kapott egy szovjet lövéstől, azóta anyjával élt. A Keleti pályaudvarnál látták utoljára, de nyoma veszett, egyesek szerint vidékre költözött.

A képek forrása: Wikipédia

Ha tetszett az összeállítás, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk