/multunk/ok-a-vilagon-valaha-elt-leggazdagabb-emberek/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Ők a világon valaha élt leggazdagabb emberek

Bill Gates épphogy felfért Rockefeller és Dzsingisz kán mellé a listára.

Link másolása

hirdetés

A Time összeállítása a valaha élt leggazdagabb emberekről több órányi interjú után jött létre, amiket történészekkel és közgazdászokkal készítettek. Bár a leggazdagabbak összeállítása nem volt könnyű, mivel az egyes emberek vagyona mást ért más korokban, ez a lista mégis igyekszik rangsort állítani köztük.

Alább ennek eredményét láthatjátok, a világon valaha élt legbefolyásosabb, leggazdagabb emberekről.

10. Dzsingisz kán

Élt: 1162-1227

Ország: Mongol birodalom

Vagyon: Rengeteg föld, semmi más.

hirdetés

Dzsingisz kán kétségkívül az egyik legnagyobb katonai vezető volt, a történelem legnagyobb birodalmát vezette. Ennek ellenére a tudósok azt állítják, hogy a vezér soha nem halmozta fel a vagyonát. Épp ellenkezőleg: óriási befolyását pont úgy próbálta fenntartani, hogy nagyon bőkezű volt és bőszen osztotta a vagyonát.

"Sikerének egyik legnagyobb alapja az volt, hogy a zsákmányokat mindig megosztotta a katonáival vagy más parancsnokokkal" - mondja Morris Rossabi történelem professzor. Jack Weatherford Dzsingisz kán életéről szóló könyvében leírja, hogy azokban az időkben miután elfoglaltak egy területet, a megszerzett értékeket nem tarthatták meg, mert az hivatalnokokhoz ment, akik később rendelkeztek vele, és bár Dzsingisz kán, mégis sokat kapott ezekből, mégsem lett ettől annyira gazdag. "Nem építettet magának palotát, se templomot, sőt még házat sem" - mondja Weatherford.

"Halálakor is ugyanolyan bánásmódot kapott, mint más átlagos ember."

9. Bill Gates

Él: 1955 -

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 78.9 milliárd dollár

Ő a leggazdagabb élő ember, így vagyonát is könnyebb meghatározni. Mint minden évben, a Forbes most is megbecsülte Gates vagyonát, és azt találták, hogy a Microsoft alapító nettó vagyona 78.9 milliárd dollár. Ez 8 milliárddal több, mint a ZARA alapítójának, Amancio Ortega-nak vagyona, aki a második leggazdagabb ember a földön.billgates

Bill Gates - Fotó: Wikipedia

8. Alan Rufus

Élt: 1040–1093

Ország: Anglia

Vagyon: 194 milliárd dollár

Hódító Vilmos unokaöccse, Rufus még a norman hódítás során csatlakozott nagybátyjához. Mikor meghalt, vagyonát 11 ezer angol fontra becsülte Philip Beresford és Bill Rubinstein, akik leggazdagabb a gazdagok között című könyvet szerezték. Ez napjainkban nagyjából 194 milliárd dollárnak felelne meg.

7. John D. Rockefeller

Élt: 1839–1937

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 341 milliárd dollár

Rockefeller még 1863-ban kezdett el befektetni az olajiparba, és 1880-ra Amerika olajtermelésének 90%-a az ő cégének kezében volt. A New York Times gyászjelentése szerint Rockefeller vagyona halálakor 1.5 milliárd volt, az adóbevallásai alapján. Ez napjainkban 341 milliárd dollár körül lenne.John_D._Rockefeller_1885

John D. Rockefeller - Fotó: Wikipedia

6. Andrew Carnegie

Élt: 1835–1919

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 372 milliárd dollár

Lehet, hogy Rockefeller volt a híresebb, de Carnegie volt Amerika eddigi leggazdagabb embere. A skót bevándorló eladta U.S. Steel cégét J.P. Morgannek 480 millió dollárért 1901-ben. Ez az összeg ma is a leggazdagabbak közé emelné, hiszen ezzel együtt számolva vagyonát, az nagyjából 372 milliárd dollárnak felelne meg.

5. Joszif Sztálin

Élt: 1878–1953

Ország: Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége

Vagyon: A Szovjetunió teljes irányítása miatt az akkori GDP 9,6%-a

A diktátornak abszolút hatalma volt, és emellett a gazdasági szektorban is kiemelkedő alaknak számított. Szinte lehetetlen elválasztani Sztálin vagyonát a Szovjetunió vagyonától, hiszen teljes irányítás alatt tartotta, ezért a közgazdászok minden idők egyik leggazdagabb emberének tartják. 1950-ben, a diktátor halála előtt 3 évvel, a Szovjetunió a globális gazdasági teljesítmény nagyjából 9,6%-át adta ki, ez pedig ma nagyjából 7.5 billiót érne.

"
Óriási hatalma volt, ő pedig tudta, hogy emiatt bármit megtehet és bármit megkaphat

- mondta George O. Liber az alabamai egyetem professzora.

Számít-e ez a vagyon szempontjából hagyományos értelemben? Liber nem olyan biztos ebben: "Vajon ő is a leggazdagabb emberek közé tartozik?" - teszi fel a kérdést a professzor.

"Valójában ez nem az ő gazdagságát mutatja. Ez az országa vagyonát mutatja."

Szóval lehet, hogy Sztálin gazdagsága kérdéses, de az nem vitatható, hogy a világon neki volt az egyik legnagyobb befolyása.

4. Nagy Akbar

Élt: 1542–1605

Ország: India

Vagyon: Az általa irányított birodalom egynegyedét adta ki a globális gazdasági teljesítménynek

India ezekben az időkben jóval gazdagabb volt, mint bármelyik más ország, vagy birodalom, Nagy Akbar pedig rendelkezett országa egész vagyonával.Akbar1

Nagy Akbar - Forrás: Wikipedia

3. Shenzong császár

Élt: 1048–1085

Ország: Kína

Vagyon: A birodalom, amit vezetett, az akkori GDP 30%-át tette ki

A kínai Song dinasztia volt minden idők egyik leghatalmasabb és legerősebb birodalmának irányítója. A birodalom gazdagsága mind a technológiai újításaiknak, mind az adó szedésnek volt köszönhető, amivel jóval megelőzték az európai kormányokat. A kormány eléggé decentralizált volt, így a császárnak hatalmas befolyása volt a gazdaság felett.

2. Augustus császár

Élt: i. e. 27 – i. sz. 14.

Ország: Róma

Vagyon: 4.6 billió dollár

Augusztus császárnál ugyanaz mondható el, mint sok más uralkodónál, az ő általa irányított birodalom is hatalmas részét képezte a globális GDP-nek, így az általa felügyelt vagyon óriási volt. Emellett Augusztusé volt egész Egyiptom is. Ezt azért nehéz überelni.

1. I. Musa Mansa

Élt: 1280–1337

Ország: Mali

Vagyon: Gazdagabb, mint amit bárki meg tudna becsülni

Az 1280 körül született Mūsā császár 1307-ben került a nyugat-afrikai Mali trónjára. Uralkodása 17. évében, 1324-ben elzarándokolt Mekkába, és ez tette őt később legendássá. Musa nyugat-afrikai királysága volt akkoriban a legnagyobb aranytermelő ország a világon, akkoriban pedig az aranyra különösen nagy volt az igény.mansamusa2

Musa Mansa - Forrás: Wikipédia

A mekkai legenda szerint mikor a király Mekkába utazott, karavánja 60 ezer emberből állt, 12 ezer vele tartó rabszolgáját pedig perzsa selyembe öltöztette, és így vonult végig Észak-Afrikán, az uralkodó előtt haladó 500 szolga kezében pedig 500 aranypálca volt.

Richard Smith a Ferrum egyetem professzora azt mondja, képzeljünk el annyi aranyat, amennyit csak tudunk, azt szorozzuk be kettővel. Na, akkor talán eltudjuk majd képzelni mekkora lehetett a király vagyona.

Forrás: Time

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk