hirdetés

MÚLT

Nézd meg a recski tábort 3D-ben!

Virtuálisan sétálhattok és szétnézhettek az egykori recski munkatábor területén egy 3D-s alkalmazás segítségével.

Link másolása

hirdetés

Akár ti magatok is szétnézhettek az egykori recski munkatábor területén. Persze nem szó szerint, hanem egy háromdimenziós modell segítségével, aminek révén a Google Street View-hoz hasonlóan barangolhattok a tábor területén.

Az egyetlen - bár fontos - különbség, hogy itt nem fotók alapján rekonstruálták a helyszínt, hanem egy 3D-s modellt készítettek.1_978x5303_973x414

A munkataborok.hu oldalt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozta létre, hogy bemutassa a Magyarországon 1945 és 1953 között fennálló munkatáborokat.

A honlapon részletes történeti áttekintést is olvashattok a táborokról és az internálásokról, korabeli képekkel illusztrálva. A recskin kívül még négy táborról találtok részletes információkat, és a szovjet blokk egyéb országaiban létesült hasonló táborokkal is foglalkozik az oldal, amin a túlélők visszaemlékezéseit is elolvashatjátok.

Faludy György visszaemlékezése

„Állítólagos bűntetteinket illetőleg a tábor több mint ezer lakója különböző csoportokba oszlott. A nagyobb csoportokhoz tartoztak a szociáldemokraták – többnyire régi szakszervezeti emberek, sztrájkvezérek, akik nem tudták megszokni, hogy a munkásság helyett az állam érdekeit kell szolgálniok; régi vezérkari tisztek –akik 1944-ben átálltak az oroszokhoz, és azt képzelték, hogy önálló magyar hadsereget szervezhetnek; különböző pártokhoz tartozó funkcionáriusok, (…) kulákok, akiket el akartak tüntetni, hogy elvehessék földjüket, és szegényparasztok, akiket kulákokká neveztek ki, hogy eltüntessék őket; úgynevezett rossz munkások, akiket azért vittek el, hogy munkatársaikat megijesszék, és a nagyobb gyárak legjobb dolgozói, akiket azért vittek el, hogy a munkások még jobban megijedjenek.”

hirdetés
Görgey Guidó visszaemlékezése

„Megtanultuk Recsken, hogy az emberi érték annyira az egyéniségtől függ, hogy teljesen mindegy, hogy milyen körülmények közül jönnek az emberek, milyen az iskolai végzettségük, milyen fajtából kerültek oda. Az egyéni érték számít. Óriási segítség volt, hogy voltak emberek, akik összetartottak, akik egymást megtanulták tisztelni, mert Recsken a vesékbe láttunk. Ott nem volt mese, ott kijött az emberekből, hogy mit érnek.”

4_973x4142_976x415

A kommunista diktatúra leghírhedtebb lágerében az ÁVH-s őröknek azt adták parancsba: "Ne csak őrizd, gyűlöld is!" A kényszermunkatábor 1950-ben nyitotta meg kapuit. A rabokat a lágertől másfél kilométerre lévő kőbányában dolgoztatták, napi 12 órán át. A barakkokban 150-en zsúfoldódtak össze. Azokat, akik nem bírták a kemény munkát, egy fedett, vízzel teli gödörbe állították éjszakára. Reggelig voltak a nedves hidegben.

A három év alatt összesen 1750 embert internáltak ide, több mint százan vesztették életüket. A munkatábort 1953-ban számolták fel, amikor meghalt Sztálin, és Nagy Imre lett a miniszterelnök.

Most a tábor összes főbb helyszínét megnézhetitek, az egér bal gombját lenyomva változtathatjátok a nézőpontot, a görgővel pedig ráközelíthettek a képre. A feliratokat is bekapcsolhatjátok, ha pedig elakadtok, a súgóból kaphattok segítséget.

A virtuális sétához le kell töltenetek, majd el kell indítanotok az Unity Webplayer nevű alkalmazást, ezután indul el a program. Ha elsőre nem sikerül, indítsátok újra a böngészőt, ha ezután sem akar elindulni, akkor pedig frissítsétek az oldalt (nekünk ez utóbbi segített). Próbáljátok ki a virtuális történelemórát!

Ha máris kipróbálnád, KATTINTS IDE

Ha tetszik a honlap, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: