hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

"Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld"

Ismerős, ugye? 68 éves lenne ma a 60-as évek egyik meghatározó énekese, Máté Péter.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. február 04.

hirdetés

Megáll az emberben az „ütő”, ha arra gondol: ez a kivételes tehetségű előadó, zeneszerző, zongorista milyen fiatalon hunyt el. A 60-as évek pezsgő könnyűzenei életének meghatározó alakjaként első dalait még az Illés zenekarral készítette. Azután szólókarrierbe kezdett, de fellépett például az Express együttessel is.

Haláláig szinte megszámlálhatatlan díjjal jutalmazták kiemelkedő tehetségét. Többek között Szocsiban és Athénban ért el fesztiválhelyezést, díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, fellépett Kubában és Kanadában is.

1973-ban a „Hull az elsárgult levél” című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn. 1976-ban harmadik helyet ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az „Együttlét” című dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon.

hirdetés

1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. Számtalan duettet is énekelt, többek között Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.

Legnagyobb slágere kétségtelenül az Elmegyek - ez a dal sokak kedvence volt, és sokunknak égett bele kamaszként örökre a szívébe. "Nicolas" címmel egyébként ez a nóta Sylvie Vartan előadásában világsláger is lett.

Máté Péterről keringtek olyan pletykák, amelyek szerint nagyon nehezen dolgozta fel a színpadi stresszt, talán ez is szerepet játszott abban, hogy olyan fiatalon szívroham vitte el. Bárhogyan is történt, a magyar könnyűzene egy emblematikus figuráját veszítette el.

A dalai azonban itt vannak velünk, és ha van olyan eset, mikor egy semmitmondó frázis tartalommal telik meg - akkor ez az.

Ha te is kedveled Máté Péter dalait, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk