/multunk/mit-hasznaltak-a-nok-regen-azokon-a-bizonyos-nehez-napokon-kedd/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Vajon mit használtak a nők régen azokon a bizonyos nehéz napokon?

Nem léteztek a ma ismert kényelmes betétek és tamponok, ezért a menstruáció kezelése rengeteg kreativitást igényelt a nőktől az évezredek során.

Link másolása

hirdetés

A havi vérzés napjait manapság már könnyen átvészelik a nők, hála a modern tamponoknak és a remek nedvszívó képességű intimbetéteknek. Ám nem volt ez mindig így. Az elmúlt évezredekben, évszázadokban a lányoknak és asszonyoknak bizony igen kreatívnak kellett lenniük azokon a bizonyos nehéz napok.

Papirusz-tamponok az antik világban

20120215-Nebamun_tomb_fresco_dancers_and_musicians

betet6

hirdetés

betet5

Talán nem is gondolnátok, de már az ókori nők is használtak tamponhoz hasonló dolgokat. Az egyiptomi nők például puha papiruszköteget helyeztek a hüvelyükbe, ami védelmet nyújtott a szivárgás ellen.

Az antik görög nők muszlinnal betekert fadarabot használtak tamponként.

Rómában pedig gyapjúból készítettek tampon- és betétszerű nedvszívókat.

Az ókori világ más részein szintén azt használták a nők, ami kéznél volt: gyapjút, mohát, állatbőrt, páfránylevelet és füvet is.

Voltak olyan népcsoportok is, ahol a menstruáció alatt semmit nem viseltek a gyengébbik nem képviselői. Egy dél-amerikai törzsben éppen ezért az "ember vörös csíkkal a lábán" kifejezést terjedt el a nőkre.

Házi készítésű pamutlabdák a középkorban

A középkor idején tisztátalannak tartották a menstruáló nőket. Az akkor élő fehérnép ezért már tudatosan ügyelt arra, hogy felfogja vérzését, és be ne piszkolja ruháját vagy környezetét.

Saját maguk készítettek pamutlabdácskákat, amelyet egy fonallal erősítettek harisnyájukhoz. Így kerülték el azt, hogy a kezdetleges tampon túlságosan felcsússzon.

Felcsatolható betétek 1900 körül

1

betet3

Az első menstruációs eszközök az 1800-as évek második felében kezdtek megjelenni. A nők elkezdtek betétet használni, amit vattával vagy pamuttal töltöttek meg. Ám ezek a betétek még meglehetősen hosszúak voltak, ráadásul mosni is kellett őket használat után. Sőt még egy speciális övet is fel kellett csatolniuk, amikor viselték. Hiszen az akkori fehérneműknek még köze sem volt a mai falatnyi bugyikhoz, hanem inkább a bőgatyára hasonlítottak.

A Cotex nevű eldobható betét 1920 körül jelent meg Amerikában. Mondanunk sem kell mekkora előrelépést jelentett. Ám még ehhez is viselni kellett a speciális övet, ráadásul magas ára miatt igen kevés nő engedhette meg magának.

tampon-adverts-history-thumb-390x506-1511561

betet1

betet4

Tampon és betét a XX. században

A társadalom csak a 20. század elején kezdte elfogadni, hogy a menstruáció nem betegség,

hanem egy természetes jelenség, amely minden egészséges hölgy életének része.

Az első világháború idején francia kórházban dolgozó nővérek fedezték fel, hogy a cellulóz kötszer nedvszívó képességét ők is felhasználhatják a “piros betűs napokon”.

41c16278be467b1b236036d43722496e1

1930-as években megjelent a puha szilikonból vagy latexből készült menstruációs csésze is. Ez nem magába szívta, hanem tartályként gyűjtötte össze a vért. Vannak egyébként olyan nők, akik ma is menstruációs csészét használnak.

1929-ben Dr. Earle Haas kiefejlesztette az applikátorral fölhelyezhető tampont. Az 1950-es években pedig piacra dobták az első applikátor nélküli tampont is.

Az első ragasztócsíkkal felszerelt betétek 1969-ben jelentek meg, amik végre szükségtelenné tették a különböző betéttartó övek, csipeszek és biztosítótűk használatát. Az 1980-as években pedig szó szerint szárnyat kaptak a betétek és kifejlesztették a tisztasági betéteket is.

rev-soc

Szerencsére ma már számtalan márkájú, méretű és nedvszívó képességű tampon illetve betét közül válogathatnak a nők. Ha pedig belegondolunk milyen elődei voltak, hálásak lehetünk azért, hogy már nem olyan nehezek a nehéz napok, mint akár az elmúlt évszázadban.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk