hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Mi állhatott Bajor Gizi rejtélyes halála mögött?

A legendás színésznő férje betegesen rettegett attól, hogy felesége megsüketül, ezért inkább megölte, majd magával is végzett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 02.

hirdetés

Bajor Gizi a XX. századi magyar színjátszás egyik legtehetségesebb és legmeghatározóbb színésznője volt. Mindössze 57 évesen távozott az élők sorából, meglehetősen rejtélyes körülmények között. Nem betegség vagy baleset végzett vele, hanem

öngyilkosságnak álcázott gyilkosság áldozata lett.

Bajor 1893. május 19-én született Budapesten. Szüleinek, Beyer Marcellnek és Valenčič Ágnesnek a Kálvin téren volt kávéháza, Gizi pedig már tizenévesen elhatározta, hogy színésznő lesz. 1911 és 1914 között végezte el a színiakadémiát, hamarosan pedig a Nemzeti Színház szerződtette, amelynek örökös tagja lett. Bajor Gizi néhány filmszerepben is feltűnt, de saját bevallása szerint is a színpadon tudott igazán érvényesülni.

Korának egyik legünnepeltebb sztárja volt, az embereket minden érdekelte, ami vele volt kapcsolatos, Bajor mégis kerülte a nyilvánosságot. Gyakran hangoztatta az újságíróknak, akik magánéletéről kérdezték: "Nézzenek meg a színpadon!"

Művészetéről így vallott:

hirdetés
"

Érdekes, hogy engem, bármilyen szerepről essék is szó, legyen az nehéz vagy könnyű, mindig kimondhatatlan öröm tölt el s tiszta nemes szándékú ambíció ragad meg, s készít elő minden szerepemre. A jó színművésznek kitűnően kell ismernie az életet, nem szabad félnie, gyámoltalannak lennie, ha előtte a játszandó szerep új, nem ismert érzést vagy tartalmat mutat. Legyen az kétségbeesett sírás, riadt sóhajtás, sikoltó harag, impozáns erő, madárszívű hang, bölcs fukarság, franciás szellemesség, avagy skót darabosság, vagy támadó szenvedélyt játsszál is véres marású gondolatokkal, vagy talán ha az ördög aranyait csillogtatod is kezedben!

Bajor Gizi összesen háromszor házasodott: elsőként 1920-ban dr. Vajda Ödönnel, majd 1928-ban dr. Paupera Ferenccel, végül 1933-ban dr. Germán Tiborral. Germán egy orr- és gégespecialista volt, házasságuk pedig csaknem 20 évig tartott. Sokak szerint kapcsolatuk tartósságának titka az volt, hogy Germán rendkívül nagy szabadságot biztosított a feleségének.

Persze Bajor is szerette a férjét, sőt, a második világháború alatt az életét is megmentette. Germán zsidó származású volt, 1944-ben a német megszállás ideje alatt pedig munkaszolgálatba hívták. Bajor ekkor

egy hihetetlen trükkel mentette meg a férje életét:

közös barátjukat, Diósy Antalt férje ruhájába öltöztette, majd látványosan elbúcsúzott tőle a házuk előtt.

Eközben valódi férjét a padláson bújtatta el, amikor a nyilasok pedig Germánt keresték, ő csak annyit mondott, hogy férje már napokkal korábban útnak indult, szavait pedig a szomszédok is alátámasztották. Bajor egyébként tucatjával bújtatta budai villájában a zsidókat, de például Tamási Áron életét is ő mentette meg.bajor 3bajor1bajor2

Képek: Wikipédia

Mégis Germán okozta Bajor halálát. A baj 1950 szeptemberében kezdődött, amikor Gizi fülfájásra kezdett panaszkodni. Germán saját maga operálta meg Bajor fülét, az eset azonban örökre megváltoztatta. A műtéttől kezdve az orvos állandó aggodalomban élt,

nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy felesége meg fog süketülni, és nem fog tudni szerepelni többé.

Germán innentől kezdve állandóan felesége gyógyult fülével foglalkozott, nap mint nap készítette a röntgenfelvételeket, más fülészekkel is konzultált, de senki nem tudta meggyőzni róla, hogy Gizi füle meggyógyult.

Egyes kollégái arra kezdtek utalgatni, hogy nem is Gizi, hanem Germán a beteg, ő azonban tovább folytatta a kezeléseket. Például erősítő B-vitamin-injekciókat adott neki. Egy alkalommal állítólag a közös öngyilkosság ötletét is felvetette feleségének, ő azonban nem vette komolyan a dolgot.

Végül eljött a végzetes nap, 1951. február 12. Ezen a napon találtak holtan a színésznőre és férjére. Mindkettejüknek halálos mennyiségű morfiuminjekciót adtak, mellettük pedig Gizi aláírásával egy búcsúlevél állt a következő szöveggel:

"
Betegen nem lehet élni.bajor villa 2bajor villa

Képek: Wikipédia

A legendás színésznő halála után egyből szárnyra kaptak a pletykák, hogy Bajor Gizi nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták. Sokan az ÁVH-t emlegették, az állam ugyanis folyamatosan ellenőrizte a házaspárt, miután Germán testvérei Angliába disszidáltak. Bajorék útlevélkérelmeit folyamatosan elutasították, így Germán illegálisan szeretett volna útlevélhez jutni, de lebukott.

Az ÁVH kihallgatásán azt állította, hogy Svájcba szeretett volna eljutni, hogy felesége fülbetegségét kezeltesse, de ezt előtte is titokban tartotta. Az ÁVH Bajort is ki akarta hallgatni, de az idézés éppen 1951. február 12-ére szólt, vagyis Bajorék halálának napjára.

Az igazság persze az, hogy a legnagyobb valószínűséggel ennek az egész történetnek semmi köze nem volt Bajor Gizi halálához, egész egyszerűen az történt, hogy

Germánon elhatalmasodott az őrület, és beteges, indokolatlan félelmében végzett feleségével és magával.

Ezt bizonyítja az is, hogy a búcsúlevelet valójában nem Gizi írta. Csak az aláírás az övé, de az jóval korábbi, mint maga a levél. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Germán gyakran kért autogramot feleségétől a páciensei számára üres papírlapokra, már nem nehéz kitalálni mi történt. Valószínűleg Bajor azon a februári reggelen szokás szerint odanyújtotta a karját a férjének, hogy az beadja a B-vitamin-injekcióját, ám a fecskendő ezúttal egy nagy adag morfiumot tartalmazott. Germán beadta a halálos mérget, majd magával is végzett.

A boncolások aztán meglepő eredményeket hoztak: kiderült, hogy

Bajor Gizi füle férje állításával szemben teljesen egészséges volt, Germán azonban homloktáji agykéregsorvadásban szenvedett, ami valószínűleg kihatott az ítélőképességére is.

„Voltak, akik politikai rémdrámát sejtettek, pedig csak egy nagy-nagy szerelem záróakkordja volt” – mondta az esetről Bajor jó barátja, Gobbi Hilda. A legendás színésznő sírkövére pedig a következő felirat került:

"
Nézzétek: a halált játszom!

A budai villát Bajor halálának első évfordulójára emlékmúzeummá alakították, ami ma is látogatható.

Címkép: Wikipédia

Ha érdekes volt a történet, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk