hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Meleg történelmi alakok a magyar évszázadokból – volt, aki nem csinált belőle titkot

Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem sem a homoszexuális hajlamain, sem a népén nem sok sikerrel uralkodott. A törököket hazánkból kiűző, méltán elismert Savoyai Jenő herceg azonban nyíltan vállalta másságát.
Tóth Noémi - szmo.hu
2020. december 10.

hirdetés

Bár az emberiség kezdete óta létezik homoszexualitás, a téma megítélése és közbeszéddé válása korszakonként változó. Mivel a kereszténység tanai szerint a homoszexualitás bűn, az európai kultúrkörben elítélendőnek, sőt, jó ideig keményen büntetendőnek számított.

Hazánkban elsőként egy XIV. századi, tisztek számára íródott eskü-példában esik szó a szodómiáról (legalábbis az aranydiplomás orvosdoktor, MTA-tag Magyary-Kossa Gyula kutatásai szerint): „Lajos királnak és szent koronájának való hívség-tartásodra minden orvot, tolvajt, gyilkost, katzért, emberétetőket, bűnösöket, bájosokat, házégetőket, szentegyháztörőket, fél hiten valót...igazán megmondod, megnevezed és kiadod.” Ebben a szövegben a katzér a mai kacér szavunk megfelelője, de akkoriban a parázna, a fajtalankodó szinonimája volt.

Az 1566-os Kassai jogkönyvben egyenesen égbekiáltó bűnnek nevezik a homoszexualitást, és sorban osztogatták a halálbüntetéseket ezen a jogcímen.

Nem sokkal később, a XVI. század végén uralkodott Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem, de nem sok sikerrel uralta a homoszexuális hajlamait és a népét sem. Karrierje pedig jól indult, amikor a három részre szakadt ország egyesítése érdekében szövetséget kötött a török ellen Habsburg Rudolffal (aki minden volt, csak akasztott ember nem, hiszen titulusai közt volt a német-római császár, német és cseh király, osztrák főherceg, sőt, magyar király is, I. Rudolf néven). Az egyezség mellé bónuszként egy Habsburg főhercegnő, Mária Krisztierna keze is járt.

Nászukat azonban nem tudta elhálni az erdélyi nemes – ezt hol homoszexualitással, hol impotenciával magyarázzák a történészek, bár az előbbire több forrás mutat –, és utána is nagy ívben kerülte bájos feleségét, ezért a pápa később érvénytelenítette a házasságukat.

hirdetés

Amikor Zsigmond már másodszor mondott le hatalmáról, azt I. Rudolfra ruházta át, aki a rossznyelvek szerint szintén szeretett férfiakkal huncutkodni, bár ő közben számtalan női ágyast is beszerzett, csak nősülni nem volt hajlandó egy jóslat miatt. Rudolf nevében egyébként Báthory felesége, Erdély „végzetes asszonya” ült a kormányzói székbe, amíg a férje ismét összeszedte magát. Báthory Zsigmond összesen négy részletben uralkodott, és a következetlen uralkodó – miközben a törökkel és a Habsburgokkal marakodott – végül Erdély bukását és elszegényedését okozta.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk