/multunk/megmutatjuk-budapest-legregebbi-epuletet/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Megmutatjuk Budapest legrégebbi épületét

Regénybe illő a Várban található Vörös Sün ház múltja, ráadásul a mai napig üzemel.

Link másolása

hirdetés

Budapesten az a fantasztikus, hogy a szaporodó üvegpaloták, plázák és újépítésű házak mellett még mindig jelen vannak a régi korok építészetének remekművei is, amelyeken nem fog az idő vas foga.

Ilyen a Vörös Sün Ház is, ami nemcsak a legrégebbi épület a fővárosban, de egyben a legrégebbi hely, ami a mai napig üzemel. Ha meglátogatjátok a Vörös Sün Házat a Budai Várban, igazi időutazáson vehettek részt, hiszen az épület több mint hétszáz éves, története pedig ugyancsak regénybe illő.

vörös sün

53a77e3f69ef64fdd903a4ab27578e08_1

hirdetés

A Vörös Sün Ház mai épülete az 1260 körül épített korai gótikus házak összeépítéséből alakult ki. Az 1300-as években a ház tulajdonosa lett Konth Miklós nádor, a Pálffy grófi család ősapja is. Özvegye és fia a csatkai pálos kolostornak adományozta az épületet, amit Zsigmond király is megerősített.

Falai között őrizték Remete Szent Pál testereklyéjét is.

Ezért a középkor végéig a házat “Remete Szent Pál testét őrző háznak” hívták, és erről nevezték el a középkorban Szent Pál utcának a mai Fortuna utcát.

1968b

1968

Fortepan képek 1968-ból

Az oklevelek szerint az 1400-as években bérlőként lakott itt asztalos és ablakgyártó is. A következő ismert feljegyzés azonban sokkal bizarr dologról számol be. E ház előtt vesztette életét ugyanis 1686-ban Abdurrahmám Abdi Arnaut pasa, az utolsó Budán uralkodó török kormányzó.

A házban kialakított hét szobás Vörös Sün fogadó egy időben a Budai Vár egyetlen fogadójaként működött.

A Vörös Sün név eredetét homály fedi

A házat már 1696-ban Vörös Sün néven említik. Sajnos azonban napjainkban már nem lehet tudni, hogy honnan eredhetett a kedves elnevezés. Az is homályos, hogy a ház megnevezése vagy a benne működő fogadó neve volt-e előbb.

bba5a262132c3ebe41031585d60da581_1

A épület kertjében felépített táncterem népszerű táncesteknek adott helyet. A tánctermet Felix Benner osztrák színházigazgató javaslatára egy színpaddal is kibővítették. Az 1760-as években itt tartottak Budán elsőként színházi előadást. Később pedig szintén e színpad adott otthont az első magyar gyermek társulatnak.

A Vörös Sünt ezért tulajdonképpen nevezhetjük a gyermek színjátszás bölcsőjének is.

Az ingatlant 1773-ban Nöpauer Mátyás budai építőmestervette meg, aki a színpadot bálok lebonyolítására is alkalmas tánctérré szerette volna átalakítani. Ez a terve azonban nem valósult meg, ugyanis kérelmét a budai városi tanács elutasította.

A Vörös Sün 1805-ig működött fogadóként. Mai alakját pedig az 1810 körüli korai klasszicista átalakítása során nyerte el. Ekkor helyezték el az épület homlokzatán a Vörös Sün fogadó kedves domborművét is, amit a mai napig láthattok.

8ea82fe08d1f6278b4c50ddd5b962999_1

82034c9bbd2948288c8f751bce348e87_1 (1)

Az épületet ma a régi és egy modern Vörös Sün cégér is díszíti

A két világháború között kabaré és piros lámpás ház működött az épületben.

A szintén Vörös Sün neven emlegetett kuplerájt azonban a nemi betegségek rohamos terjedése miatt 1938-ban bezáratta a hatóság.

A ház a második világháborúban csak kisebb sérüléseket kapott. A vakolat lehullásával azonban rejtett középkori falmaradványai ismét láthatóvá váltak. A védett műemléknek nyilvánított Vörös Sün házat azóta ismét renoválták, így a rengeteg év elteltével is teljes pompájában csodálhatjátok meg az épületet.

Források: Urbanface, Femina, Köztérkép, Falanszter blog, Wikipédia, Műemlékem.hu

Képek forrása: Fortepan, Köztérkép - Ády, Neszták Béla és TundeK62 fotói

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk