hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Új filmfelvétel a Hindenburg-katasztrófáról

A filmet a katasztrófa 50. évfordulóján szűk körben ugyan bemutatták, de nem hozták nyilvánosságra ezidáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. május 12.

hirdetés

Egy helytörténeti társaság küldte el az NBC 10-es csatornának az 1937. május 6-én lezuhant Hindenburg léghajó katasztrófájáról készült felvételt. A most bemutatott videót a katasztrófa 50. évfordulóján, 1987-ben szűk körben levetítették ugyan, de senkinek nem jutott eszébe, hogy nyilvánosságra hozza a filmet.

VIDEÓ: a most bemutatott részlet

A Hindenburg-léghajó

leghajo4

hirdetés

Az LZ 129 Hindenburg német gyártású Zeppelin-léghajó testvérhajójával, a Graf Zeppelin II-vel a legnagyobb, ember alkotta szerkezet volt, amely a levegőbe emelkedett. Interkontinentális, a Harmadik Birodalom és az Amerikai Egyesült Államok közötti utakra tervezték. Nevét Paul von Hindenburg német tábornok, köztársasági elnök után kapta. A náci Németország előszeretettel használta propagandacélokra, a német technikai fejlettség és erő bemutatására.

leghajo2

1936. március 4-én indult első útjára Friedrichshafenből. Az út 3 óra 6 percig tartott.

A Hindenburg 1936. május 6-án megkezdte a rendszeres légiszállítást az Atlanti-óceán felett. Első útján a kor hírességei, tehetős utazók, újságírók és a náci párt elitje vett részt. Az úton került sor az első katolikus misére a levegőben.

Bau des Luftschiffs LZ 129 "Hindenburg"

A Hindenburg általában két és fél nap alatt tette meg az utat, gyorsabban, mint a legsebesebb óceánjárók. A leggyorsabb átkelés 1936. augusztus 10-11-én volt, amikor a léghajó mindössze 43 óra 2 perc alatt ért el Lakehurstből Frankfurtba. A sebességnek megvolt az ára: 1936-ban egy út 400 dollárba, egy évvel később már 450-be került.

leghajozaro

Egy év múlva, 1937. május 6-án az amerikai Lakehurstben leszállás közben kigyulladt és teljesen megsemmisült. Fedélzetén 97 ember utazott, közülük 13 utas és a legénység 22 tagja halt meg. A baleset okai máig tisztázatlanok, bár a vizsgálat hivatalos jegyzőkönyve szerint a tüzet statikus kisülés okozhatta. A katasztrófa azonban véget vetett a nagyméretű léghajók korának.

Korabeli filmfelvétel a tragédiáról

Forrás: nbcphiladelphia.com és wikipedia

Ha érdekes volt a hír, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk