hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Lélegzetelállító látvány, ahogy a salgótarjáni üvegfúvók dolgoznak

3 éve indult újra az öblösüveggyártás Salgótarjánban. A dolgozók meséltek a fényes múltról, a jövőről, szeretett hivatásukról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. január 03.

hirdetés

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. Több mint 120 éves fennállása alatt nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

Nem gondoltuk volna, hogy az a nagy és erős üveggyár bezár. [...] Szerintem mindenkit gallyra vágott

- mesélt az egyik dolgozó a múltról.oblos1

A régi üveggyárból a Tarján Glass Kft. a 2011-es megalakulása után néhány dolgozót átmenekített, és 3 éve újra is indították az öblösüveggyártást.

hirdetés

A társaság tradicionális, minden fázisában kézi megmunkálású, szájjal fúvott termékei kristálytiszta, vagy színes, 100%-ban környezetbarát üvegből készülnek.

A társaság célja az volt, hogy a műhely kialakítása után szakképzést indítsanak el, ezzel kinevelve az új generációt, amellyel már felállítható a gyártósor és újra megkezdődhet a nagyüzemi termelés. Ez azonban nem sikerült, a terv elakadt az első fázisnál, így az utánpótlás kérdésének megoldása még várat magára.

A filmet az Aperti Film készítette.

Ha tetszett a videó, oszd meg barátaiddal!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk