hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Lakóépületnek álcázták a hidegháborús óvóhelyet

A hidegháború idején gombamód nőttek ki a földből a polgárvédelmi bunkerek, óvóhelyek és vezetési pontok a legfelsőbb vezetés utasítására, bombatámadásokra, de akár atomcsapásra is készülni kellett. Mára ezek a bunkerek csak romhalmazok.
Hajner Gyula cikke és Kozma Annamária fotói a Szellemvárosok blogon - szmo.hu
2017. január 13.

hirdetés

A második világháború befejeztével, hidegháború beköszöntével egy újabb háború vette kezdetét, ami keretében a hadiipar elképesztő mértékű fejlesztéseken esett át egész Európában és a világban egyaránt. Ez az egykori vezetési pont az 50-es évek elején épült. A jól megszokott, földfelszín feletti, kocka alakú óvóhelyeket nézve, ez az épület különlegesnek számít, hiszen lakóépületként próbálták álcázni, ezáltal semmibe néző vakablakokat is kapott. Építése idején a helyi lakosságnak nem árulták el az épület jövőbeli funkcióját, így folyamatos találgatások, szóbeszédek kaptak szárnyra a titokzatos objektummal kapcsolatban.

A nagyjából 50 ember befogadására alkalmas objektum a megyei politikai vezetés számára nyújtott volna menedéket és tartott volna kapcsolatot a külvilággal egy esetleges háború kitörése következtében. Az épület két méter vastag vasbetonfalai feltehetőleg ellenálltak volna egy több száz kilós rombolóbombának is. Az objektumnak saját vízellátó rendszere volt, vízöblítéses WC-kel és zuhanyzókkal.bunker (1)bunker (2)bunker (3)bunker (4)

bunker (5)bunker (6)bunker (7)bunker (8)

A 60’-as években egy újabb vezetési pont megépültével az objektum a fő funkcióját elvesztette, de továbbra is aktívan működött. A bunkert a rendszerváltás után pár évvel a 90-es évek közepén vonták ki a védett vezetési pontok közül, de a katasztrófavédelem az elkövetkezendő években is használta gyakorlati célokra.

Napjainkban az objektum teljesen beépült a lakóházak közé, álcájának köszönhetően pedig egyáltalán nem lóg ki a sorból. Családi házak között bújt el, szinte észrevehetetlen, csak az tudja, hogy mit rejtenek a falak, aki ott lakik a közelben vagy hallott róla. Talán még az sem. Ezáltal nincs kifosztva, szétverve és szétgraffitizve sem, egyedül a magas páratartalom volt az elmúlt években az építmény ellensége.bunker (17)bunker (15)bunker (18)bunker (19)bunker (20)bunker (21)bunker (22)bunker (23)bunker (24)

Egy helyi illető engedélyezte nekünk a bunkerbe való belépést, szigorúan azzal a feltétellel, hogy nem adhatjuk ki a pontos helyét, így külső felvételeket is csak éjszaka készíthettünk. Az 50-es évek álcája a mai napig tökéletesen működik.

hirdetés

VIDEÓ: egy hidegháborús bunker maradéka

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk