MÚLT
A Rovatból

Kora egyik legnagyobb sztárja volt Rózsa Sándor, már életében legenda lett

De amit róla írtak és gondoltak, annak a fele sem igaz, a valóság pedig nem olyan romantikus, mint a filmeken.
Orosz Emese - szmo.hu
2017. november 11.


Link másolása

Rózsa Sándor 1836-ban választotta a betyáréletet. Visszatekintve az időzítés nem is lehetett volna jobb a “sztárrá váláshoz”.

Ebben az időben lett V. Ferdinánd király, Magyarországot Bécsből kormányozta Metternich kancellár. Ezek a körülmények pedig a kitaszított bűnözőt az igazságosabb társadalomért küzdő politikai mozgalmak jelképévé emelték. S noha csak rövid ideig vett rész a szabadságharcban, Rózsa Sándor a magyar szabadságküzdelmek szimbólumává vált. Ezek után nem is meglepő, hogy már életében is valótlan események egész sorát tulajdonították neki.rs

Rózsa Sándor fényképe

Kik voltak a betyárok?

A betyár a 18–19. századi bujdosó rablók neve volt Magyarországon. Általában lovas bujdosókként említik őket, és közülük sokan tettek szert ismertségre. A köztudatban és a sajtóban az 1830-as évekig szerepük egyértelműen negatív volt, ekkortól azonban sok betyár népi hőssé vált. Az osztrák önkényuralom idején ugyanis ők jelképezték a magyarság harcát az osztrák zsandársággal szemben.

A betyárokról már a 18. század óta sorra születtek a betyárballadák, betyárdalok és szájról szájra terjedő történetek, mondák és a betyárromantika áthatotta a ponyvairodalmat is.Betyárok_kocsmában_és_börtönben

Betyárok kocsmában és börtönben

A legenda: Rózsa Sándor, a nép hőse

A legenda szerint Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet a „betyárbecsület” szó. Állítólag valódi igazságosztó volt, és nemcsak a nép, hanem a többi rabló között is.

A korabeli források szerint, akárcsak egy magyar Robin Hood, kizárólag a gazdagokat fosztotta ki. A zsákmányt pedig minden esetben egyenlően osztotta el társai között, és magának sem vett ki nagyobb részt.Photo_Portrait_Hungary_-_Rózsa_Sándor_(colored)

Rózsa Sándor fényképének színezett változata

Bajba jutott barátai családját is felkarolta. Ily módon betyárként is folytatta eredeti - pásztor - szakmáját, és a “nép pásztora” lett. Rózsa Sándornak emberfeletti képességeket is tulajdonítottak.

Egyes történetek szerint mérhetetlen varázsereje volt, amelyet boszorkányoktól kapott.

A szájhagyomány szerint ráadásul nem fogott rajta a golyó sem, mert burokban jött világra.

A valóság: Rózsa Sándor bűntettei és kétes szerepe a szabadságharcban

A betyárromantika és a valóság között azonban éles a különbség. Rózsa Sándor egy "lókötő" fiaként látta meg a napvilágot 1813-ban, Röszkén. Apját még kiskorában felkötötték, ami nagy hatással volt életéken további alakulására.

60 ismert bűneset

Az alma nem esett messze a fától: első bűntettét Kiskunhalas határában követte el, amikor 23 évesen ellopott két tehenet egy helybéli gazdától. A szegedi börtönbe került, ahonnan megszökött és futóbetyár lett belőle. Pályafutása alatt Rózsa Sándor

megölt két katonát és a makói csendbiztost, tanyákat rabolt ki, illetve szarvasmarhákat, lovakat hajtott el.

Összesen hatvan kitudódott bűntette ismert. Állandó menekülésben, üldöztetésben volt része, az Alföld hatalmas pusztáin, tanyáin bujkált. Állítólag gyakran talált menedéket a Veszelka családnál.

Fegyelmezetlen katona

Rózsa Sándor megpróbált lelépni a bűnös útról. 1845-ben kegyelmi kérvényt nyújtott be a királyhoz, mert becsületes életet akart élni, kérvényét azonban elutasították. 1848. október 13-án aztán a Honvédelmi Bizottmány mentelmével csatlakozott a szabadságharchoz egy 150 fős szabadcsapattal. Szokatlan külsejükkel és harcmodorukkal sikereket arattak.

A betyár azonban elég sajátságosan értelmezte a parancsokat. November 17-én az Ezeres nevű falu lefegyverzésére vezényelték ki szabadcsapatát. Rózsáék a lefegyverzésen túl azonban

kirabolták a falut, és annak 36 lakóját is megölték.

Emiatt nem sokkal később feloszlatták szabadcsapatot.

Vissza a bűn útjára és a börtönökbe

Rózsa Sándor ezután Szeged környékén csikósnak állt, és megnősült. A szabadságharc leverése után azonban el akarták fogni, így megint bujdosásra kényszerült. Az a hír terjedt el róla, hogy ő a forradalmi szervezkedés egyik irányítója. Elfogása érdekében így szokatlanul magas,

10 000 korona vérdíjat tűztek ki a fejére.Rózsa_Sándor_vérdíj

Ennek ellenére sokáig nem sikerült kézre keríteni. Végül komája 1857-ben kiadta a pandúroknak. Rózsa Sándor azonban annyira népszerű lett a szabadságharcban való részvétele óta, hogy nem merték kivégeztetni. Az ítélet életfogytig tartó börtön lett. Először Kufstein várában raboskodott, és

olyan hírhedt volt, hogy vasárnaponként pénzért mutogatták a piactéren.

Később Theresienstadtban, majd Péterváradon is ült. 1868-ban amnesztiával szabadult.800px-Rozsa_Sandor

Rózsa Sándor a theresienstadti börtönben

Kiszabadulása után Rózsa Sándor folytatta a betyáréletet. Csonka Ferenc bandájához csapódott, postakocsikat raboltak ki, és a vasút megtámadásával is próbálkoztak. A Kistelek melletti híres támadás során

háromszor próbálták megállítani a vonatot, végül a síneket felszedve siklatták ki.

A támadás azonban sikertelen maradt, mert a vonat vagonjai között nem volt pénzszállító kocsi.

Ekkoriban indult meg a betyárvilág központi irányítású felszámolása. Ráday Gedeon királyi biztos fogatta el Rózsát 1869. január 12-én, és ‘72-ben ismét életfogytig tartó rabságra ítélték. Az ítélet 31 bűnesetet sorolt fel, melyek közt szerepelt gyilkosság is.

A híres betyárt a börtönben eleinte szabóként foglalkoztatták, később a betegeskedése miatt harisnyakötés volt a munkája. Rózsa Sándor egészsége azonban tovább romlott, és 1878. november 22-én tuberkolózisban halt meg a szamosújvári fegyházban.

Rózsa Sándor kultusza

Rózsa Sándorról már életében ponyvaregényeket írtak. Páldául ilyen volt Fekete Miklós: Híres alföldi betyár Rózsa Sándor viselt dolgai (Pest, 1859) című munkája; a Rózsa Sándor élete és borzalmas rablásai című ponyva (Pest, 1871); vagy a "Rózsa Sándor a híres alföldi haramiavezér - Élete és vakmerő kalandjai". Népballadák tucatjai énekelték nevét, noha egyik történetet sem lehet konkrétan vele azonosítani. A legismertebb ezek közül a „Bakony erdő gyászban van, Rózsa Sándor halva van…” kezdetű.hqdefault

Oszter Sándor Rózsa Sándorként Szinetár Miklós filmjében

Kalandjait a szájhagyományra támaszkodva feldolgozta Krúdy és Móricz is. 1971-ben pedig Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja című regénye alapján a Magyar Televízió 12 részes - nem túl hiteles - sorozatot is bemutatott Rózsa Sándor életéről, Oszter Sándor főszereplésével és Szinetár Miklós rendezésében. Emlékezetes továbbá Hofi Géza számtalanszor ismételt Rózsa Sándor paródiája is.

VIDEÓ: Hofi zsenális paródiája a Rózsa Sándor című sorozatról:

Ahogy Rózsa Sándor valós pályafutásából kitűnik, a betyár sokkal inkább volt gyilkos bűnöző, mint szabadságharcos hős. A mai napig tartó a Rózsa-kultuszt azonban továbbra is táplálja a betyárvezér szabadság- és igazságvágya, hiszen legendás emberségével manapság is könnyű azonosulni.

S bár a katonai fegyelemnek nehezen engedelmeskedő betyárok csapatával meglehetősen kétes szerepet játszott a 48-as eseményekben, a nép megőrizte a „szabadságharcos” Rózsa emlékét.

Forrás: Wikipédia, Youtube, Rubicon, Origo

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


MÚLT
Videó: Erzsébet királynő 1993-ban járt Magyarországon
Mutatjuk az archív felvételeket a csütörtökön elhunyt uralkodó és néhai férje magyarországi látogatásáról.

Link másolása

Csütörtökön délután meghalt II. Erzsébet brit uralkodó. A királynőt nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ gyászolja most.

Talán sokan nem tudják, hogy Erzsébet Magyarországon is járt 70 évig tartó uralkodása alatt. 1993-ban utazott előbb Budapestre, majd az ország több különböző pontjára, például Kecskemétre és a Hortobágyra.

A királynőt és férjét, Fülöp herceget többek között Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta, aki díszvacsorát is adott a párnak a Parlament Vadásztermében. Az eseményen a korabeli hazai politikai és szellemi élet színe-java részt vett - emlékeztet az nlc.hu. Ekkor Erzsébet királynő méltatta Magyarországot és a magyar népet:

"Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten. Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös reménység. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították".

A királynő halálhíre után az Országos Széchenyi Könyvtár is megosztott néhány archív felvételt arról, amikor II. Erzsébet ott volt férjével. Mint írják, "a királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
MÚLT
Videó a Titanicról: az eddigi legjobb minőségű felvételeken a 110 éve elsüllyedt hajó roncsa
Most először készült 8K felbontásban videó az utasszállító óceánjáró roncsáról, amelyeken eddig nem látott részletek is láthatóvá váltak.

Link másolása

Az eddigi legjobb minőségű felvételeket sikerült elkészítenie egy expedíciós csapatnak a Titanicról - számolt be róla a Science Alert.

Az 1912-ben, első útján elsüllyedt utasszállító óceánjáróról most először készült 8K felbontásban videó, ami elképesztő részletességgel mutatja be a roncsot.

Ennek köszönhetően pedig újdonságokat is felfedeztek a kutatók: például láthatóvá vált a kikötő horgonyon a gyártó neve.

"Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több alkalommal is lemerültem, és nem emlékszem, hogy láttam volna bármilyen más felvételt, amely ennyire részletes lett volna. Izgalmas, hogy annyi év után egy olyan új részletet fedezhettünk fel, amely a régebbi kameratechnológiákkal nem volt látható"

- mondta Rory Golden, az OceanGate Expeditions Titanic-szakértője.

Azt is kiemelte, hogy a felvételeken látszik az a kazán is, amely az óceán fenekére merült, amikor a Titanic kettévált. Ez volt az a kazán, amelyet először megtaláltak, amikor 1985-ben azonosították a hajó roncsát.

A felvételeken jobban láthatóvá vált részletek segítségével a tengeri régészek tovább tanulmányozhatják a Titanic bomlási sebességét, de a roncsban és környékén élő tengeri élőlények azonosítását is megkönnyítik a tudósok számára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

MÚLT
Egész életét a férjének, majd a hagyatéka gondozásának szentelte – a legodaadóbb feleség volt Hertelendy Margit
A híres Afrika-vadász és író, Széchenyi Zsigmond özvegye szinte társszerzőként segítette férjét, aztán hagyatékát is évtizedekig, tíz körömmel óvta és gondozta.

Link másolása

Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” – tartja a mondás. Ez Széchenyi Zsigmondra, a magyar vadászirodalom ikonikus világutazó-írójára mindenképp igaz volt. Hiába vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában, itthon bukkant a legértékesebb „trófeára”, Hertelendy Margitra.

Mangika, ahogy mindenki hívta, egész tevékeny életét a férjének, majd annak halála után a hagyatéka gondozásának szentelte. Kitartó szerelmük kalandosan indult, és úgy is folytatódott.

A nemesi birtokos családból való Margit nyelvmesteri diplomát szerzett német, francia és magyar nyelvből és művészettörténetet is tanult, de hiába minden álmodozása, a világháború, majd a Rákosi-korszak üldöztetése minden számítását keresztülhúzta. Különféle megpróbáltatások után az államosított, keszthelyi Festetics-kastélyban lett végül a nemes hölgyből egyszerű takarítónő és fűtő. 1955 őszén azonban rámosolygott a szerencse, és megismerkedett (az addigra pár éve Budapestről vidékre telepített, a közeli Balatongyörökön élő) Széchenyi Zsigmonddal. Mivel akkoriban egyikőjüknek sem volt stabil háttere, földönfutóvá tette őket az élet, csak 1959-ben házasodhattak össze, de abban az évben már vissza is költözhettek Budapestre, a VI. kerületi Jókai utca 36. szám alá.

Hatalmas horderejű munka következett: az ifjú feleség gyakorlatiasan és energikusan vetette bele magát 27 évvel idősebb férje könyveinek korrektúrázásába, legépelésébe és megjelentetésébe. Akkortájt szokatlan módon Zsigmond utolsó afrikai vadászútjára is elkísérte 1964-ben, amely már a második expedíció volt.

A vadászikon ugyanis kijelentette, hogy a felesége nélkül nem megy sehova. Rengeteget fotóztak is együtt az állatvilágban. Ezeknek az utazásoknak az volt a célja, hogy pótolhassák az ’56-os budapesti harcokban leégett Magyar Természettudományi Múzeum állatpreparátumait.

Széchenyi korai halála után a Művelődési Minisztérium a fegyvereit, majd – a II. világháború után megmaradt hatalmas, élete végéig gyarapított – könyvtárát is megvásárolta a múzeum számára. Mangikát pedig munkatársként alkalmazták, sőt: ő lett a Széchenyi Vadászati Könyvgyűjtemény jogos és lelkes kezelője. Szerette felemlegetni, hogy élete során hányszor költöztette ezt a hiánypótló gyűjteményt, amely az egyik legnagyobb és legértékesebb vadászati könyvgyűjtemény Magyarországon.

Olyan gazdag régi anyagokkal van tele, mint Mária Terézia és II. József vadászati rendeletei, 18. századi vadászati kézikönyvek és vadászati szótárak, valamint egy 1696-os kötet, a könyvtár legrégebbi darabja. Mangika gyakran járt oda, és állandóan érdeklődött, hogy rendben van-e a 4-5 ezer darabos gyűjtemény. Mindig azt mondta, kezeljék őt úgy, mint a könyvtár egyik kötetét.

A szerencsére a gyönyörű kort, 96 évet megélt özvegyasszony már az 1998-ban – férje születésének 100. évfordulójára – megrendezett Széchenyi Zsigmond kiállítás szervezésében is aktívan részt vett. Ahogyan a gróf születésének 120. évfordulójára készült nagyszabású dokumentumfilm forgatócsoportját is elhalmozta rengeteg segítséggel, naplóbejegyzésekkel és pontos információkkal, méghozzá 93 évesen. Rá következő évben ott volt természetesen a Lerner János rendezte „Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában” című mozifilm bemutatóján is.

Külön érdekesség, hogy e cikk írójának volt szerencséje ellátogatni ahhoz a szenvedélyes gyűjtő-restaurátorhoz, Vágvölgyi Imréhez, akinek 1992-ben Hertelendy Margit eladta a „kacsáját”, azaz az 1969-es Renault 4-esét (a fenti fotó nála készült). A szépen karbantartott, eredeti színében pompázó relikvia – rengeteg old timer motor, traktor és egyéb ínyencség társaságában – máig a mesterember garázsában pihen, és nem eladó, pedig akadna rá vevő bőven.

Források: 1, 2, 3


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

MÚLT
A Rovatból
Amikor még Budapest – sőt, Ferihegy is – szőlőtermesztő vidék volt
Sok utcanév őrzi az emlékét annak, hogy a budai hegyek lankáin rengeteg szőlőt termesztettek. A Budapest Gyűjtemény képei pedig azt mutatják meg, milyen volt a szüret.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével. Címkép: szüret Jókai Mór házában, 1910-ben - szmo.hu
2022. szeptember 17.


Link másolása

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy négyszázezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Szüret utca, Vincellér utca, Badacsonyi utca, Ménesi út, Nagyszőlős utca, Somlói út, Tarcali utca, Villányi út. A Gellérthegy környékén jó néhány utca őrzi történelmi borvidékek és a szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak nevét.

Úgy kellene kezdeni, hogy „már a rómaiak is” ismerték Buda vidéke szőlészeti adottságait, ám erről csak erős feltételezések vannak.

Ami azonban biztosan tudható: a középkortól kezdve a város egész Duna-jobbparti részének határait szőlők borították. Jobbára a pesti - túlparti - szomszédok birtokai, hiszen emitt, Cinkotát és Rákoscsabát leszámítva nemigen termett meg a szőlő.

Nem sok idő kellett a török hódoltság után hogy a Várnegyed illetve a Víziváros dombocskáin is holdszámra telepítsék a szőlőket. Jobbára vörösbort adó fajtákat. Az egyik ilyen vörös alapja a Szerémség felől a rácok közvetítésével elterjedt kadarka lehetett, ez volt a nemzetközi hírnevet is szerzett sashegyi vörös.

A XVIII. századtól aztán mégiscsak betelepítették - szőlőhegynek füllentve - a pesti oldal lankás határait is, Káposztásmegyertől Szentlőrincig.

Az akkoriban Puszta Szent Lőrincznek nevezett területen vett birtokot Mayerffy Ferenc birtokos és telepített majorságában egyebek mellett szőlőt. Ennek a gazdaságnak a helyén terül el az hegynek csak fejcsóválva nevezhető sík, amit Ferihegynek ismerünk. Természetesen Mayerffy Ferencről neveztetik, az utótagot pedig azért kapta, mert szőlő csak hegyen terem, pont.

Az 1869 és 1887 között készült III. katonai felmérés térképrészletén jól látható a jobb oldalon Ferihegy puszta és a szőlőültetvények.

A Mayerffy-család eleinte nem is volt annyira boros. Az atya, Franz Mayer, Bajorországból idetelepült sörfőzőmester volt, aki vagyonát ebbéli tevékenységéből szerezte. A Mayerffyaknak a Belvárosban és Lipótvárosban is több sernevelőháza volt.

Mayerffy-birtok volt még állítólag a Sashegy egész naposabbik oldala is, amiből az 1830-as években átengedett néhány hektárt bizonyos Schams Ferencnek, aki az ország első szőlőiskoláját telepítette ide. Schams a főváros története iránt érdeklődőknek elsősorban 1821-ben és 22-ben kiadott városleírása (Vollständige Beschreibung der königlichen Freystadt Pest in Ungarn) miatt fontos, de a szőlészeti munkássága sem lebecsülendő. Annyira nem, hogy kortársai a szőlészet és a borászat apostolának is nevezték.

Szőlőtelepét aztán a Magyar Gazdasági Egyesület vásárolta meg, amely a közelben – a Gellérthegy délnyugati oldalán - vincellérképzőt, amolyan kertészképző iskolát alapított Entz Ferenc vezetésével.

A Mayerffy- illetve Schams-féle terület talajtanilag nem volt kielégítő a szőlőnemesítés céljaira, így Entz a fajta és borvidék szerint osztályozott ültetvényt is áttelepítette ide, a Somlói és Ménesi út közötti területre. A képző iskolaépülete - persze jócskán átépítve - ma is áll a Budai Arborétumban az egykori Kertészeti Egyetem, a mai MATE campusán.

Szüret Moritz Schwindt 1837-es metszetén

Rácvárosi szüret Ludwig Rohbock rajzán. Hunfalvy János, Magyarország és Erdély eredeti képekben c. munkájából

Pihenő szüretelő, szintén Rohbock rajzán. Hunfalvy János, Magyarország és Erdély eredeti képekben c. munkájából

Ezen az 1852-es térképen ’Majerfis Garten’-ként szerepel a Sashegy „alatti” Mayerffy-birtok

A Budai Sashegyi cimkéje 1875-ből.

Még egy Sashegyi boroscimke az 1870-es évekből.

Ezredévi Kiállítás az Iparcsarnokban. Az előtérben Dietzl József boraival, aki ugyan budafoki, de itt a Budai Sashegyit hirdeti.

A Herman Ottó úti mezőgazdasági kutatót (valamikori szép nevén: M. Kir. Központi Szőlészeti kisérleti állomás és Ampelológiai Intézet), a peronoszpóra és a filoxéra elleni védekezés kutatására hozták létre.

A Magyar Ornithológiai Központ dolgozószobája a Herman Ottó u. 15. alatt, az Ampelológiai intézet telkének IV. pavilonjában. Ezen madártani gyűjtemény sorsát a II. világháború pecsételte meg. Az újjászervezett Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ma a Költő u. 21. szám alatt, a Jókai-kertben működik – hogy ez a kör is bezáruljon.

Erzsébetfalvi famunkások szüreti ünnepélye. 1907. szeptember 15.

Szüret u. 19. szám alatti villa. 1910 körüli felvétel

Jókai svábhegyi kertjében (II. Költő u. 21.) szüret idején. 1910.

„Közbe meg utána egy hét pohár (nem 2, hanem 7) svábhegyi karcos, parádival! Nem tudják a nagyurak, hogy mi a?” (Öreg ember nem vén ember / Első képzelt regény, VII.)

Az Auguszta-telepen így ünnepelték a szüretet 1926. szeptemberében

Útépítés a Sashegy oldalában, 1933. szeptemberében. A képen látható terület közelében lehetett a Mayerffy-birtok.

Még több régi fotót a Budapest Gyűjtemény képarchívumában találtok

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk