hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Kiderült: kém volt a magyar primadonna

A szovjeteknek kémkedett Rökk Marika operett-énekesnő. Az erről szóló akták több mint 60 évig voltak titkosítva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 21.

hirdetés

Hosszú évekre titkosított dokumentumok támasztják alá, hogy a háború utáni Németország egyik legkedveltebb operett-énekesnője, a magyarországi német családból származó Rökk Marika szovjet kém volt. A most napvilágot látott információk alapján hosszú éveken keresztül szolgáltathatott információt Moszkvának - számolt be a The Guardian.

Ki volt Rökk Marika?

Rökk Marika az 1930-as évektől kezdve egész Európa egyik legünnepeltebb operettprimadonnája volt. 1913-ban született Kairóban, gyerekkorát Budapesten töltötte. Már kamaszkorában nemzetközi csillagnak számított: Párizsban a Moulin Rouge-ban, Bécsben majd a manhattani Broadwayen is fellépett. Karrierje a náci éra alatt ívelt a legjobban felfelé, az országos hírnevet az 1935-ös Leichte Kavallerie (Könnyű lovasság) hozta meg neki. Számtalanszor játszott Kálmán Imre legendás Marica grófnője című operettjében, leghíresebb előadása az 1951-es Csárdáskirálynő volt. Közel 40 filmben is szerepelt. Kilencvenéves korában, 2004-ben, Badenben halt meg.

A Guardian most arról ír, hogy Rökk Marika a KGB kötelékéhez tartozott, és információt szivárogtatott ki a Harmadik Birodalomról Moszkvának.

A titkosszolgálati iratok szerint már a '40-es évektől kezdődően az orosz titkosszolgálatnak dolgozott, de azt nem tudni, hogy pontosan mi volt a feladata és milyen megbízást teljesített. A cikk azt feltételezi, hogy menedzsere, Heinz Hoffmeister - aki a szovjet hírszerzés ügynökeként dolgozott - szervezte be a színésznőt, aki férjével, Georg Jacobyval közösen jelentett a szovjeteknek.

Rökk a 35 tagú Krona ügynökhálózat tagja volt, ami a legmagasabb szintű katonai ügyekben kémkedett Moszkvának.

hirdetés

Jelentettek például a a kurszki csata és a Barbarossa hadművelet előkészületeiről is.

A hálózatnak politikai beosztottak, bankárok, hadügyi cégek vezetői és alkalmazottai, valamint magas beosztású tisztek mellett tagja volt egy híres szovjet színésznő, Olga Csehova is.

A szervezetet a hírhedt szovjet ügynök, Jan Csernyak irányította, aki egyébként félig szintén magyar származású volt. A férfit követhetetlen mozgása miatt az "árnyék nélküli emberként" emlegették. A szovjet hírszerzés egyik kulcsszereplője volt a '40-es években.

A színész-, és operett-énekesnő a náci Németország igazi üdvöskéje volt. Állítólag Adolf Hitlernek ő volt az egyik kedvenc színésznője, még leveleztek is, sőt, egyes hírek szerint, a kor propagandaminiszterével, Joseph Göbbelsszel viszonya is volt.

A háború után Rökk Marikát két évre eltiltották a színészkedéstől az NSDAP-hoz fűződő szoros kapcsolatai miatt, az viszont nem egyértelmű, hogy valaha gyanúsították-e őt kémkedéssel, vagy próbálták-e megakadályozni a tevékenységét.

Csárdáskirálynő, 1951:marika_rokk

Fotó: Wikipédia

Az 1951-es Csárdáskirálynő előadása volt a leghíresebb, ezután vonult vissza a színészkedéstől. Akkor azt lehetett tudni, inkább a magánéletére szeretne koncentrálni és vállalkozást szeretne indítani, d. Ám a német hírszerzés szerint ez vélhetően csak egy fedősztori volt, egy "okos sakklépés", hogy továbbra is tudjon jelenteni az oroszoknak. 1951 novemberében a Bild is beszámolt róla, hogy a színésznőnek titkos orosz kapcsolatai lehetnek. De ezt az aktát végül hosszú évtizedekre titkosították, és csak most oldották fel.

A visszavonulása után még néhány filmszerepet kapott, végül 1984-ben hagyta végleg ott a színészi pályát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk