hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Amikor kiásták a Koronát

Volt, hogy ellopták, máskor elvesztették, horribilis összegért váltották ki zálogból, külföldre vitték, de szerencsére mindig előkerült. Mint ahogyan épp 159 éve is, amikor Orsova mellett elásva bukkantak a Magyar Szent Koronára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. szeptember 08.

hirdetés

Volt, hogy ellopták, máskor elvesztették, horribilis összegért váltották ki zálogból, külföldre vitték, de szerencsére mindig előkerült. Mint ahogyan épp 159 éve is, amikor Orsova mellett elásva bukkantak a Magyar Szent Koronára.

A Magyar Szent Koronának igen kalandos a sorsa, az elmúlt ezer év során 55 magyar királyt koronáztak meg vele, és az idők során, a változó politikai helyzetekben gyakran okozott fejfájást a megőrzése.

1848-ban épp Kossuth Lajos rendelkezett arról, hogy budai őrzési helyéről szállítsák Debrecenbe, ahová a kormány is költözni készült. Ezért vonattal vitték Szolnokig, majd onnan szekéren a debreceni városházára.

hirdetés

Amikor elmúlt a háborús veszély, a budai várba került, de 1849 nyarán Pest kiürítésekor ismét menekíteni kellett. Koronaőrség nélkül Szegedre, majd Nagyváradra, később pedig Aradra vitték. Orsovára 1849. augusztus 15-én érkeztek. Mivel az országhatár átlépése a koronával nem volt lehetséges, Szemere Bertalan miniszterelnök és belügyminiszter az ékszerek elrejtése mellett döntött. A magyar határ közelében elásták a koronát rejtő ládát és a rejtekhely közelében lévő fán egy jelet hagytak, majd a helyszínről térképet készítettek. Kossuthot az emigrációban, utólag tájékoztatták az elrejtés tényéről.

A Szent Korona 1853-as orsovai megtalálási helyén emelt kápolnáról készített képeslap

A szabadságharc leverése után az osztrák rendőrség egy bizottságot hozott létre a Szent Korona kutatására és a koronázási ékszereket rejtő ládát 1853. szeptember 8-án találták meg. A Szent Korona és a jogar viszonylag sértetlen volt, de a koronázási kard elpusztult, a palást átázott és kifakult. Ezt követően a korona ismét Budára került és a második világháború végéig a várban őrizték.

A Korona jelenleg az Országház kupolacsarnokában tekinthető meg a következő időpontokban:

Október 1-Április 30 közt: Hétfő–Szombat 08.00-16.00, Vasárnap 08.00-14.00. Május 1-től Szeptember 30-ig: Hétfő–Péntek 08.00-18.00, Szombat 08.00-16.00, Vasárnap 08.00-14.00.

A látogatás csoportokban, idegenvezetővel, félóránkénti időbeosztásban történik. Ha egyénileg mennétek, a helyszínen (a Kossuth téren, az Országház X. kapujánál működő jegypénztárban) tudtok jelentkezni, de jegyeket csak a látogatás napján igényelhettek.

A jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, javasolt az előzetes jegyrendelés. A jegy igénylése esetenként várakozást igényel!

Magyar anyanyelvű vendégek és 2004. május 1-jétől az Európai Unió polgárai számára (állampolgárságukat okmánnyal szükséges igazolni) az Országház megtekintése díjmentes.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot! :)

*


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk