hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Készülnek-e még magyar diafilmek?

Generációk nőttek fel meséin, de ma is családok kedvence a házimozi őse, a hatvanéves magyar diafilm.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. február 06.

hirdetés

Jubileumi éve van a hazai diafilmkészítésnek, 60 éve gyártják a ma is népszerű, megunhatatlan képes-tekerős mesetekercseket. Az 1953-54-es évtől kezdték idehaza árulni a Lemezárugyár mesevetítőjét, ami gyorsan népszerű lett.

Az elmúlt évtizedekben a magyar és világirodalom legszebb meséit dolgozták fel, nagyszerű magyar grafikusművészek illusztrálásával. Napjainkban is készülnek új diafilmek, így a kortárs magyar irodalom egyes darabjai is megjelentek már diafilmen, tehetséges fiatal grafikusok rajzaival.

Buksi 1955 (mesefilm)

Öreg néne őzikéje - diafilm Szabó Gyula hangjával

hirdetés

Biztos, hogy minden mai felnőtt gyerekkorában lelkes rajongója volt a vetített mesének. És az is biztos, hogy szívesen adja át a közös mesélések, nevetések, izgalmak élményét gyerekeinek, akik talán majd szintén továbbviszik ezt a családi programot saját csemetéiknek.

A diafilmezés külön rituálét alakított ki.

Ez a forma volt a házimozi őse, ami viszont komoly csapatmunkát, rákészülést, hozzáértést igényelt, de mindezért kárpótlást nyújtott a közös élmény. A diavetítők első generációja talán még ma is működik, a következőket már néha javítgatni kellett. A fémdobozos verzió a kor formatervezését hordozta magán, leginkább egy fura kenyérpirítóra hasonlított. Vigyázni kellett vele, hogy ne melegedjen túl, hogy a diafilm rendesen tekeredjen bele, mert egy rossz tekercselés szakadást, karcolást okozhatott. A vetítésnél szükség volt egy kifeszített lepedőre, és egy megfelelő, leginkább könyvekből épített vetítőállványra. Mindezek után le lehetett kuporodni a szőnyegre, a párnákra és kezdődhetett a mozizás :)

Kismalac meg a farkasok 1975

A diavetítés nem csak otthon, az oviban vagy az iskolában volt népszerű. Használták oktatásra, népnevelésre, de készültek vicces verziók is belőle. Ma megint nagyon népszerűek a diafilmek, külön honlapja is van, érdemes megkeresni a régi nagy kedvenceket.

A diafilm meghatározása:

A diafilm vagy diafilmszalag diapozitív képek tematikus sorrendbe szerkesztett, általában értelmező feliratokkal vagy kísérőszövegekkel ellátott állóképsorozata. Egy diafilm 200 darab 18×24 milliméteres kockát tartalmazó filmszalag, amely az erre alkalmas diavetítő segítségével megvilágítva fehér felületre leképezhető. A diafilmek eleinte gyúlékony cellulóz-nitrát, majd 1953-tól biztonságos cellulóz-acetát filmre készültek.

(Forrás: wikipedia)

A török és a tehenek (mesefilm)

dia1zaro

Ha te is szereted a diafilmet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk